Política

Unitat aliada enfront de Putin

França, Alemanya, els EUA i el Regne Unit publiquen un comunicat conjunt de condemna a Moscou per l’enverinament de l’ex-agent doble rus

L’OTAN vol evitar una altra guerra freda i exigeix “diàleg polític”

Mentre Theresa May visitava ahir per primer cop a Salisbury, al sud-oest d’Anglaterra, el lloc on Serguei Skripal i la seva filla van ser enverinats, França, els EUA, Alemanya i el Regne Unit emetien un comunicat conjunt en què condemnaven l’actitud de Rússia, a qui culpen de l’atac, i donaven una imatge d’unitat al voltant de Londres.

“L’ús d’un agent nerviós de grau militar del tipus desenvolupat per Rússia constitueix el primer ús ofensiu d’un agent nerviós a Europa des de la Segona Guerra Mundial”, diu el comunicat. “És un clar atac a la sobirania del Regne Unit i l’ús [de l’agent nerviós Novichok] és una clara violació de la Convenció de les armes químiques i un incompliment de la legislació internacional.”

La tensió amb Rússia va començar el 4 de març passat quan van trobar els cossos inconscients de Skripal, de 66 anys, i de la seva filla, de 33, en un parc de Salisbury. Skripal era un exespia rus condemnat el 2006 a 13 anys de presó a Rússia, acusat de traïció. Era un agent doble que treballava per als serveis secrets britànics. L’any 2010 va arribar al Regne Unit en un intercanvi de presos. Skripal i la seva filla continuen en estat crític. També hi ha un policia britànic contaminat.

Dilluns la primera ministra va explicar que havien estat enverinats amb Novichok, un agent nerviós fabricat a Rússia; va assenyalar Moscou com a instigador del crim i va donar 24 hores al president Putin perquè demostrés que no hi tenien res a veure.

Rússia es va negar a col·laborar i, dimecres, May va anunciar una sèrie de sancions que inclouen l’expulsió de 23 diplomàtics russos en el termini d’una setmana. Rússia va respondre amb la mateixa moneda anunciant l’expulsió de diplomàtics britànics del seu país.

“Mantenim que Rússia és al darrere d’aquest acte descarat i menyspreable”, va condemnar May ahir des de Salisbury, on hi ha un centenar de militars desplegats.

“Regles trencades”

El ministre de Defensa, Gavin Williamson, va anar una mica més lluny en tornar a parlar de la possibilitat que s’iniciï una nova guerra freda amb Rússia i va comunicar la creació d’un centre de defensa nuclear que costarà 54 milions d’euros i la vacunació dels soldats britànics contra l’àntrax.

I amb la guerra freda a l’horitzó, els EUA van anunciar ahir les màximes sancions contra Rússia per la seva ingerència en les eleccions estatunidenques del 2016 i els ciberatacs contra sectors clau de l’economia.

Molt contundent també es va mostrar el secretari general de l’OTAN, el noruec Jens Stoltenberg, que, després de considerar l’enverinament com un “atac molt seriós”, va fer una crida al “diàleg polític” i va demanar a Rússia que canviï el seu comportament. “No volem una altra guerra freda”, va confessar en una roda de premsa a Brussel·les. I hi va afegir: “És el primer cop que s’utilitza un agent nerviós en territori aliat des de la fundació de l’OTAN; tots els aliats estem d’acord que aquest atac trenca les regles i els acords internacionals i això és inacceptable”. I va considerar que el Regne Unit està responent de manera proporcionada.

Per la seva banda, Rússia no es deixa intimidar. Vladímir Putin va convocar ahir el consell de seguretat nacional en una reunió en què “es va expressar la preocupació per la posició provocadora i destructiva del Regne Unit”, segons va explicar Dimitri Peskov, portaveu del president rus.

El Kremlin considera inadmissibles les acusacions i els ultimàtums britànics i manté que no tenen res a veure amb l’atac. Rússia s’ha mostrat disposada a col·laborar en la investigació del cas. Londres li exigeix proves que no hi està involucrat.

Tapar el ‘Brexit’

El ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va confirmar l’expulsió de diplomàtics britànics com a represàlia i va acusar May de culpar Moscou del doble intent d’assassinat amb l’agent nerviós amb la finalitat de desviar l’atenció i tapar els problemes que la primera ministra afronta a conseqüència del Brexit.

LES XIFRES

13
anys de presó
és la condemna per alta traïció imposada el 2006 a l’espia Serguei Skripal a Rússia.
54
milions d’euros
costarà el nou centre de defensa nuclear britànic, anunciat ahir pel govern de May.

Els exiliats russos tenen por

Daniel Postico

L’atac a l’exespia Skripal i la mort aquesta setmana de l’empresari Nikolai Glushkov, exiliat al Regne Unit, ha provocat la por entre els exiliats. Un d’ells, l’home de negocis Serguei Kapchuk ha contractat dos guardaespatlles per protegir-se. En declaracions a Skynews, va confessar que sent que serà el següent. Kapchuk va fugir fa una dècada de Rússia, on havia dirigit una fàbrica de metall i havia estat parlamentari. Les autoritats russes l’acusen de “frau a gran escala amb abús de poder” i és el número 12 en una llista d’extradició publicada per l’ambaixada de Rússia a Londres. Moscou acusa el govern britànic d’acollir els fugitius de la justícia russa. El primer de la llista era Glushkov, que va ser trobat mort dilluns al seu domicili londinenc. La seva mort l’estan investigant els serveis de seguretat britànics. L’any 2013, un altre dissident rus, el magnat Berezovski, va ser trobat penjat a casa seva. “Ningú sap qui serà el pròxim”, va confessar Kapchuk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.