Successos

L’assassinat d’una anciana jueva supervivent del nazisme commou França

Milers de persones es manifesten a París en contra d’aquest acte antisemita

L’homenatge esdevé polèmic per la presència no grata de Le Pen i Mélenchon

Milers de persones van desfilar ahir a la tarda pels carrers de París en record de Mireille Knoll, una anciana jueva, de 85 anys, malalta de Parkinson, assassinada a ganivetades divendres passat. Qualificat com un acte antisemita per la justícia francesa, aquest homicidi ha commocionat la comunitat jueva, però també la resta de la societat francesa. Ministres, dirigents de l’oposició i representants de la societat civil van participar en una marxa blanca, convocada pel Consell Representatiu de les Institucions Jueves de França (Crif). Organitzada per mostrar “la compassió de tots els francesos”, aquesta concentració va reflectir les tensions que susciten a França les qüestions identitàries.

Des de dimarts al vespre, el president del Crif, Francis Kalifat, que sol equiparar les persones antisemites amb les que critiquen les polítiques colonialistes d’Israel, va recordar que no serien benvinguts a la marxa blanca ni la dirigent del Front National ni el de la França Insubmisa. Malgrat aquestes advertències, tant Marine Le Pen (ultradreta) com Jean-Luc Mélenchon (republicà i socioecologista) van assistir a l’acte. Però pocs minuts després de començar, van ser-ne expulsats després d’haver rebut xiulets i crits de “col·laboracionistes” i “fora els extremistes”.

Dos homes imputats

De fet, la polèmica política va alterar la commoció per l’assassinat de Knoll, trobada morta al pis on vivia sola i amb una part del cos calcinat. Dos homes van ser imputats, dilluns, per aquest tèrbol homicidi. Per una banda, Yacine M., de 29 anys, que era veí de la víctima i que havia estat empresonat l’any passat per una agressió sexual. “El mateix dia estava prenent una copa de vi amb ella de manera amistosa”, va explicar un dels fills de Knoll. Per l’altra, Alex C., un sensesostre de 21 anys, que ja havia protagonitzat robatoris amb violència i que també era al pis de Knoll. L’un i l’altre s’acusen mútuament d’haver-la apunyalat mentre cridaven “Allahu Akbar”. Aquest assassinat guarda grans similituds amb el cas de Sarah Halimi, de 65 anys, defenestrada a l’abril del 2017 per un veí de confessió musulmana.

L’assassinat “antisemita” de Knoll, però, ha impactat encara més la societat francesa per la seva biografia. Nascuda al 1932, havia fugit de París poc abans de la batuda del Velòdrom d’hivern, el juliol del 1942, en què la policia francesa en col·laboració amb els nazis va arrestar més de 13.000 jueus. Aleshores, Mireille Knoll va sobreviure gràcies al fet d’exiliar-se a Portugal.

Macron ‘canonitza’ “l’heroi republicà” de Carcassona

El president francès, Emmanuel Macron, va acomiadar ahir el nou “heroi republicà”: el coronel de la gendarmeria Arnaud Beltrame, mort dissabte passat després d’haver-se intercanviat pels últims ostatges en l’atemptat al supermercat de vora Carcassona. “Acceptar la mort perquè visquin els innocents, aquest és el cor del compromís d’un soldat”, va assegurar el jove president durant l’homenatge nacional al Palau dels Invàlids a París. Abans d’aquest emotiu acte, en què hi van assistir uns 300 dirigents polítics i uns 2.000 ciutadans anònims, el fèretre de Beltrame va desfilar pels carrers de la capital francesa. Un recorregut iniciat davant del Panteó, el monument dedicat als “grans homes” de la nació francesa. “La resplendor de Beltrame no es va apagar dissabte, sinó que s’ha propagat. En canvi, el nom del seu assassí sembla gairebé oblidat”, va afirmar Macron, que va comparar el coronel amb els herois de la Resistència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.