Política

La Guàrdia Civil admet ara que hi ha despesa no pagada

Augmenta la malversació del govern per l’1-O en 1,9 milions, i suma per error 25.000 euros

Si no s’ha abonat, el delicte s’hauria de rebaixar a administració deslleial, penat amb fins a 8 anys de presó

En l’enèsim informe de la Guàrdia Civil encar­re­gat pel magis­trat del Tri­bu­nal Suprem per, en aquest cas, tro­bar pro­ves sobre si el govern català va mal­ver­sar fons públics en el referèndum de l’1-O es tor­nen a reco­llir errors greus. En aquest cas, la poli­cia judi­cial de la VII Zona de la Guàrdia Civil, a Bar­ce­lona, aug­menta en 1,9 mili­ons els 1,6 mili­ons supo­sa­da­ment mal­ver­sats, i erra en una suma i infla amb 25.000 euros de més unes des­pe­ses atribuïdes al Diplo­cat vers els obser­va­dors inter­na­ci­o­nals. La nove­tat d’aquest informe és que per pri­mer cop la Guàrdia Civil admet que hi ha par­ti­des cal­cu­la­des com a mal­ver­sa­des que no hau­rien estat paga­des, afir­mació que ava­la­ria la tesi del minis­tre Mon­toro, que la Gene­ra­li­tat, inter­vin­guda econòmica­ment des del 2015, no es va gas­tar diner públic per l’1-O.

No obs­tant això, si es demos­tra que el govern de Puig­de­mont va com­pro­me­tre però no pagar diners públics per al referèndum, el pre­si­dent i els con­se­llers pro­ces­sats podrien ser acu­sats d’un altre delicte: admi­nis­tració des­lle­ial. Aquest delicte, refor­mat el 2015, cas­tiga la temp­ta­tiva de la mal­ver­sació i inclou diners públics. El delicte de mal­ver­sació és cas­ti­gat amb fins a 12 anys de presó (amb des­pesa supe­rior als 250.000 euros), i la pena màxima de l’admi­nis­tració des­lle­ial agreu­jada és fins als vuit anys de presó.

En l’informe de la Guàrdia Civil, de nou pla­nes i pre­sen­tat el 27 de març al Suprem i inves­ti­gat com a peça secreta, s’informa el magis­trat que la majo­ria de l’infor­mació apor­tada prové de la inves­ti­gació ja feta al jut­jat d’ins­trucció 13 de Bar­ce­lona, que manté una vin­tena d’impu­tats per l’orga­nit­zació de l’1-O. El Tri­bu­nal Suprem i el jut­jat de Bar­ce­lona estan inves­ti­gant la mateixa mal­ver­sació, fet que pro­voca que dema­nin a la poli­cia judi­cial de la Guàrdia Civil les matei­xes cer­ques, que exe­cu­ten els matei­xos agents. En aquest sen­tit, aler­ten el jutge Lla­rena que el seu col·lega de Bar­ce­lona, el magis­trat Juan Anto­nio Ramírez Sunyer, dar­re­ra­ment ha inter­ro­gat càrrecs públics, tre­ba­lla­dors i empre­sa­ris ver la mal­ver­sació de l’1-O. “Aques­tes decla­ra­ci­ons han pogut d’alguna manera alte­rar, modi­fi­car, com­ple­men­tar o acla­rir les con­clu­si­ons a què s’arri­ben en aques­tes diligències”, pre­cisa el cos armat al jutge Lla­rena. No li deta­llen que res­pon­sa­bles d’Uni­post o de la nau de Bigues i Riells cer­ti­fi­quen que no van cobrar ni un euro de la Gene­ra­li­tat.

Així, deta­llen una par­tida de 502.639 euros en dues cam­pa­nyes de publi­ci­tat als mit­jans de comu­ni­cació. Pel que fa a la par­tida més gran, de 980.313 euros a Uni­post per haver fet les car­tes als mem­bres de les meses elec­to­rals, s’admet per pri­mer cop que aques­tes cinc fac­tu­res, repar­ti­des entre depar­ta­ments (Pre­sidència, Salut, Cul­tura, Eco­no­mia i Tre­ball), no han estat cobra­des (“en dos cops s’ha inten­tat”, pre­ci­sen). Amb tot, asse­gu­ren que els seus res­pon­sa­bles, els con­se­llers, “sabien” què era l’encàrrec i el “van apro­var”.

Com a nove­tat, apor­ten una par­tida de 61.879 euros de car­tells pagats per Òmnium, de la qual s’afirma, que actua com a “soci­e­tat inter­po­sada de la Gene­ra­li­tat”. A més, tot i que la ins­trucció està aca­bada, els agents afir­men que volen acla­rir si un paga­ment de JxCat es va fer amb diners d’una sub­venció; el valor dels estu­dis encar­re­gats al jurista Car­les Viver Pi i Sunyer, i si s’han pagat els 152.578 euros esti­mats de pape­re­tes comis­sa­des.

LA XIFRA

12
anys de presó
implica la malversació de fons si supera els 250.000 euros. La temptativa o administració deslleial, 8 anys de presó.

Onze casos contra Mossos, retornats

La magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela, que investiga la direcció dels Mossos per sedició i grup criminal, va acordar ahir de retornar a un jutjat de Cornellà de Llobregat una investigació per una denúncia contra la policia catalana de la zona per “passivitat” l’1-O. Amb aquesta ja són onze les investigacions de jutges de ciutats catalanes que Lamela retorna perquè en rebutja la competència. Li queden dos casos més per resoldre. Els jutges territorials sostenen que l’actuació dels agents va ser decidida pels caps, amb el major Josep Lluís Trapero al capdavant. Lamela, com la fiscalia, no ho comparteix: assegura que “no hi ha connexitat de testimonis” i reitera que no pot investigar els 7.000 agents de guàrdia l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.