Economia

La CE no creu que Espanya compleixi amb el dèficit

Brussel·les millora les perspectives de creixement de l’Estat fins a un 2,9%

Rebaixa les expectatives d’expansió econòmica a la zona euro i alerta del risc que suposa el proteccionisme de Trump

Es reforça la visió optimista de Brussel·les sobre el creixement de l’economia espanyola, malgrat recelar de la capacitat del govern del PP per ajustar el dèficit públic. L’executiu comunitari confia ara que l’Estat espanyol tindrà una millora econòmica més ràpida del que estava previst. La Comissió Europea ja no detecta riscos en la crisi catalana, que fa uns mesos apuntava com a possible “factor d’impacte” en funció de la seva evolució. De fet, veuen més com a principal problema de Madrid el dèficit públic que no pas el procés independentista.

 Això és el que es desprèn de les previsions de primavera de la CE publicades ahir, que pronostiquen un creixement de l’economia espanyola per a aquest any d’un 2,9% i d’un 2,4% per al 2019. Per tant, milloren en quatre i tres dècimes respecte a les previsions de la tardor passada. Acompanyades per l’onada de creixement, les dades d’ocupació també s’esperen més positives. L’informe augura que l’atur baixarà a un 15,3% aquest any i fins a un 13,8% l’any que ve. També assenyala que qualsevol efecte econòmic de la crisi política a Catalunya ha estat “contingut” i que, entre l’octubre i el desembre del 2017, el PIB va créixer un 0,7%. Segons el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, el creixement econòmic espanyol serà “superior a la mitjana europea”, però tindrà “una lleugera desacceleració” per la “baixada en el consum privat”. 

 Però la part més pessimista del pronòstic és la que toca més el crostó a l’executiu de Mariano Rajoy. La CE espera que l’Estat espanyol tanqui aquest any amb un dèficit d’un 2,6%, dues dècimes superior a les previsions anteriors. La diferència entre el que ingressa l’administració de l’Estat i les seves despeses seria d’un 1,9% el 2019. La previsió europea xoca amb la que va fer el mateix govern espanyol, que al març només estimava un dèficit públic d’un 2,3% per al 2018. Si les previsions de l’executiu comunitari es compleixen, Madrid no aconseguirà complir l’objectiu de dèficit del 2,2% marcat per Brussel·les. L’informe de previsions econòmiques de la CE detecta que algunes “mesures incloses en el projecte de llei pressupostària presentada al Congrés a principis d’abril”, com ara la pujada de les pensions, la reducció d’impostos per a persones amb menys ingressos, i l’augment dels funcionaris, provocaran “la disminució del ritme de reducció del dèficit”. Sobre aquesta qüestió, i respecte a la voluntat del PP de gastar més en pensions, Moscovici va dir que “Espanya ha de respectar les regles en matèria de dèficit estructural” i que ha de “continuar fent esforços”.

Previsions moderades

Després de la galleda d’aigua freda per a la zona euro que van suposar les dades de creixement econòmic del primer trimestre del 2018, ahir la CE va constatar que aquest any l’augment del seu PIB es frenarà. La seva previsió, doncs, és que un cop assolit el seu màxim creixement el 2017 amb una pujada d’un 2,4%, aquesta serà d’un 2,3% aquest any i només d’un 2% el següent. “En general, els riscos han augmentat i ara la previsió s’inclina més a la baixa”, va dir la Comissió. I entre aquests núvols negres que poden obstaculitzar la tornada de l’economia europea a l’època de vaques grasses hi ha l’administració Trump. Brussel·les assenyala l’escalada del proteccionisme comercial com un dels perills “inequívocament negatius”, així com l’augment dels estímuls fiscals als EUA i la volatilitat dels mercats financers.

LA XIFRA

2,9
per cent
serà el dèficit públic espanyol l’any 2018, segons la Comissió Europea.

La CE pagarà l’Interrail de 15.000 joves aquest estiu

Brussel·les posa en marxa un pla pilot per impulsar la mobilitat dels joves a la UE. La Comissió Europea va donar el tret de sortida ahir d’una nova iniciativa que permetrà a 15.000 joves de 18 anys fer un Interrail gratis aquest estiu. Aquells que tinguin aquesta edat l’1 de juliol del 2018 podran sol·licitar la subvenció aquest juny al web European Youth Portal. Malgrat que les places són limitades, la CE pretén ampliar l’actual partida de 12 milions d’euros a més de 100 milions anuals a partir del 2021. Tot plegat amb l’objectiu de fomentar l’europeisme entre les noves generacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.