Editorial

editorial

Incorporar i mantenir talent

Molts estudiants no opten per les professions tècniques perquè tenen la percepció que són difícils i tenen por al fracàs

És cert que els tipus de feina van canviant, evolucionant amb el temps. Ara, però, les empreses han fet saltar totes les alarmes perquè no troben professionals de les àrees d’enginyeria, ciència, tecnologia o matemàtiques. A més, aquest problema es preveu que no sigui temporal sinó que vagi a més perquè amb la digitalització i tot el que comporta, la dificultat de trobar perfils tècnics no es produeix només en professions concretes sinó que s’ha estès a la majoria de sectors econòmics.

Hi ha dades preocupants. Es calcula que caldrien 30.000 enginyers més a Catalunya els dos pròxims anys. Una altra, un estudi recent de la patronal Foment conclou que el 65% de les empreses tenen dificultats per trobar candidats tècnics. Per acabar-ho d’adobar, el nombre d’estudiants en enginyeria ha baixat d’un 20% en 5 anys.

I per què es produeix aquest dèficit de professionals al nostre mercat laboral? Hi ha diversos factors. Amb la irrupció de tecnologies com el big data, la robòtica, la intel·ligència artificial o la mateixa indústria 4.0, les professions al voltant de la tecnologia, enginyeria o ciència es perfilen com les que tindran una millor sortida laboral en les pròximes dècades. Tot i així, l’estudiant desconfia d’optar per les professions més tecnològiques per la por al fracàs. Té la percepció que seran estudis amb molta dificultat i que no se’n sortirà. Davant aquest temor, molts joves aposten per escollir estudis en què tenen la percepció que es podran superar amb menys esforç i sacrifici. Hi ha diversos programes i accions que van encaminades a demostrar als estudiants que els estudis tècnics no són tan difícils com es pot pensar. També cal posar en relleu que les dones que estudien, que cada vegada són més, tampoc no opten per disciplines tecnològiques, precisament perquè pensen que el grau de dificultat d’aquest tipus d’estudis és superior a altres continguts més tradicionals.

És important que hi hagi un esforç de la universitat, el món econòmic i empresarial i l’administració per explicar bé que les professions tècniques tindran moltes sortides amb vista al futur. A Europa es calcula que fins al 2025 es crearan uns 7 milions de llocs de treball destinats a perfils tecnològics, científics, d’enginyeries, matemàtics o d’estudis estadístics. És una oportunitat que no es pot deixar escapar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.