Política

Brussel·les, l’última esperança de Teheran

El govern iranià exigeix “una compensació” per les pèrdues causades per la sortida dels EUA de l’acord nuclear

La UE convoca els ministres d’Exteriors de França, Alemanya, el Regne Unit i l’Iran per discutir els passos a seguir

A l’espera que Washington concreti el format de les sancions contra l’Iran, previsiblement al llarg de la setmana que ve, la Unió Europea a correcuita es prepara per reflotar l’acord nuclear i neutralitzar l’impacte econòmic. Trump va alertar dijous que seran les “més severes, dures i estrictes”. Enmig d’un panorama incert, una escalada militar a l’Orient Pròxim i la por que es freni l’auge comercial amb la República Islàmica de l’Iran, Brussel·les va convocar ahir una reunió d’alt nivell dimarts que ve amb els ministres d’Exteriors d’Alemanya, França i el Regne Unit, així com amb el seu homòleg iranià, Javad Zarif, per analitzar els escenaris després de la retirada dels EUA.

El gabinet de l’alta representant de la UE, Federica Mogherini, va anunciar ahir la trobada de Zarif amb el britànic Boris Johnson, l’alemany Heiko Maas i el francès Jean-Yves Le Drian. Segons ha pogut saber El Punt Avui, la reunió tindrà lloc al vespre i “s’hi discutiran els pròxims passos a seguir” després de la decisió de Trump. Està previst que primer els ministres europeus i la cap de la diplomàcia europea parlin entre ells sobre aquest afer, i que després rebin Zarif per continuar les converses. El servei d’acció exterior de la UE no s’atreveix encara a confirmar si hi haurà o no compareixença davant dels mitjans un cop acabi la reunió.

Compensar Teheran?

Per part de l’Iran, la qüestió de pes en la trobada seran les contrapartides. El govern iranià va exigir ahir en un comunicat que “es compensin totalment” els seus interessos amb garanties” si els signants de l’acord –els tres estats europeus, Rússia i la Xina– no volen que es retiri del pacte. Teheran és conscient que Brussel·les té la clau per evitar això. “Els altres socis, i especialment els tres signants europeus, han de prendre les mesures necessàries per salvaguardar l’acord (...) i procedir a aportar compromisos i emprendre accions pràctiques sense condicions prèvies”, es reclamava en la declaració.

Des de Florència, on ahir se celebrava la conferència sobre l’estat de la Unió, Mogherini va reafirmar que els europeus “estan determinats i units en la implementació completa” de l’acord, així com a “ajudar les altres parts a mantenir-se lleials amb els seus compromisos”. Mogherini va reconèixer que mantenir viu l’acord “serà molt difícil” i que cal garantir compromès “l’únic país que pot destruir el pacte: l’Iran”.

Respecte a les possibilitats d’una nova negociació nuclear, la italiana ja va deixar clar que només ho faran sobre la base de l’acord actual, ja que, segons ella, no fer-ho restaria credibilitat. En el seu brillant inici de discurs a camp propi, va propinar una molt diplomàtica bufetada a Trump i el seu unilateralisme. “Avui cridar, intimidar i desmantellar el que existeix és l’estat d’ànim de l’època. No hem de posar energies a destruir el passat, sinó a construir el futur”, va defensar.

Control de danys

L’altre punt essencial de l’estratègia europea serà esquivar les sancions nuclears. El mini-boom comercial multimilionari entre la UE i la república islàmica està en risc si les mesures estatunidenques penalitzen també les empreses europees que comercialitzen amb Teheran. El ministre d’Economia alemany va confirmar ahir que de moment planegen oferir assessorament jurídic per a les companyies que facin negocis amb l’Iran. Per la seva banda, el govern francès ja ha confirmat que està buscant exempcions dels Estats Units per a empreses com Renault, Peugeot o Total. En una entrevista a la ràdio Europe 1, el seu ministre de Finances, Bruno Le Maire, va assegurar que París està pressionant Brussel·les perquè millori “la sobirania econòmica” del bloc a llarg termini. Amb una dura posició contra la política proteccionista de Trump, Le Maire va apostar per una UE amb nous “instruments financers que li permetin ser independent dels EUA”.

LA XIFRA

12
anys
es va trigar a negociar l’acord nuclear que Trump va trencar en un dia.

L’aiatol·là que recela de la UE

Mentre el bloc europeu es trenca el cap per suturar el trencament de Donald Trump amb l’acord nuclear, a l’Iran algunes veus comencen a malfiar-se també de la Unió Europea. L’alt clergue iranià Muhammad Khatami va equiparar ahir la UE amb els Estats Units durant les oracions del divendres. En el seu discurs difós per la televisió estatal, l’aiatol·là va assegurar que no es pot confiar en els països europeus. “Tampoc ens podem refiar dels signants europeus. No es pot confiar en els enemics de l’Iran”, va advertir en un discurs contra els “enemics” de la república islàmica. Khatami també va aprofitar el seu sermó per carregar contra Israel. “Ampliarem les nostres capacitats de míssils malgrat la pressió occidental, perquè Israel sàpiga que si actua a la lleugera, Tel Aviv i Haifa seran totalment destruïdes”, va dir enmig de l’escalada militar protagonitzada per tots dos països en el conflicte sirià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.