Política

Una candidatura sota sospita

Presumptes irregularitats en el currículum posen en qüestió la idoneïtat de Giuseppe Conte com a primer ministre

El president Mattarella ha de decidir si accepta el nom que li proposen l’M5E i la Lliga

Giuseppe Conte, advocat i docent de dret privat de 54 anys, és un total desconegut a Itàlia. Del primer ministre que han proposat el Moviment 5 Estrelles (M5E) i la ultradretana Lliga se’n sap poca cosa més que allò que surt en l’extens currículum que ell mateix ha redactat. La trajectòria acadèmica és l’únic aval que el M5E ha presentat per justificar la tria d’aquest simpatitzant grillino sense cap experiència política. Per això, quan ahir van començar a sortir a la llum possibles irregularitats en el seu currículum, la candidatura de Conte va quedar qüestionada.

El primer a obrir el meló dels dubtes sobre els mèrits acadèmics del candidat a governar Itàlia va ser el New York Times en un dur article. De seguida s’hi van sumar altres mitjans estrangers i italians, i l’oposició política hi va sucar pa animadament. Ahir, mentre el president de la República, Sergio Mattarella, es prenia una pausa per decidir si acceptar la proposta grillino-leghista d’encarregar a Conte la formació d’un nou govern, el país bullia discutint sobre les seves suposades credencials acadèmiques internacionals.

La qüestió principal és que, en el currículum, Conte assegura, de manera poc específica, que va “perfeccionar” els seus “estudis jurídics” en nombroses institucions estrangeres, com ara la Universitat de Cambridge, la Universitat de Yale, la Universitat Duquesne de Pittsburg, la Sorbona de París i la Universtat de Nova York (NYU). El corresponsal del New York Times a Itàlia, Jason Horowitz, va contactar amb la NYU per preguntar què hi va fer exactament Conte. La portaveu de la universitat va respondre-li: “No apareix en cap dels nostres registres ni com a estudiant ni com a membre de la facultat cap persona amb aquest nom.”

La portaveu hi va afegir que potser havia assistit a cursos d’un o dos dies, dels quals no hi ha registres. Però en el currículum penjat al web del Parlament, Conte diu que va freqüentar la NYU del 2008 al 2012 “durant períodes no inferiors a un mes”.

Silenci per resposta

L’implicat va guardar silenci, però en defensa seva va sortir el M5E, que va emetre un comunicat per dir que Conte no havia afirmat mai que hagués dut a terme un curs específic o un màster de la universitat. Cosa que és certa.

“Conte, com qualsevol investigador, se’n va anar a l’estranger per estudiar, aprofundir coneixements, perfeccionar les seves habilitats en llengua anglesa”, va dir el partit. “Així que la premsa internacional i la premsa italiana estan embogint per una presumpta formació que Conte no ha dit mai que tingués.” El comunicat, de totes maneres, no aclareix en què consisteix el “perfeccionament” d’estudis que el professor hauria fet a la NYU i a la resta de facultats. La Universitat de Cambridge s’ha negat a revelar si Conte la va freqüentar, al·legant que la seva política és no intervenir en aquestes qüestions. Però l’agència Reuters, citant una font interna de la facultat, assegura que no ha trobat cap rastre del professor a Cambridge i que, com a molt, podria haver assistit a un curs organitzat per personal extern. Segons el diari Il Messaggero, a la Universitat de Pittsburg tampoc no el coneixen. A més, en el currículum hi consta un altre “període de perfeccionament dels estudis de dret” a l’International Kultur Institut de Viena, que resulta ser, però, una escola d’idiomes. Altres informacions no són falses sinó inflades. Per exemple, Conte assegura que és un consultor de la Cambra de Comerç de Roma, quan en realitat hi va portar a terme un sol servei de consultoria el 2008.

Totes aquestes ombres, juntament amb el fet que es tracta d’un personatge desconegut de perfil exclusivament tècnic, que no té cap mena d’experiència en gestió pública i de qui es no es coneix la ideologia política, han fet tornar el país de ple a la incertesa. Mattarella ha decidit prendre’s més temps per decidir si accepta la proposta que Conte sigui primer ministre. Fonts properes al cap de la República diuen que no es vol pronunciar fins que no s’aclareixin les irregularitats dels mèrits acadèmics. Però el cert és que Conte, tan poc definit que fa témer que hagi estat triat per ser comandat a distància, ja no era gaire ben vist per Mattarella abans que esclatés l’escàndol del currículum. Torna la travessa de noms, i Luigi di Maio, del M5E, empeny amb força per sortir-hi si Conte acaba caient. La Lliga, és clar, s’hi oposa i continua apostant per Conte o una altra figura descafeïnada que no els deixi en segon pla.

LES FRASES

Si es confirmés el que diu el ‘New York Times’ del currículum de Conte, seria molt greu, un cas d’estafa
Michele Anzaldi
DIPUTAT DEL PARTIT DEMÒCRATA
Com pot, el M5E, haver proposat un candidat a ‘premier’ de qui no ha repassat ni el currículum?
Deborah Bergamini
DIPUTADA I RESPONSABLE DE COMUNICACIÓ DE FORZA ITALIA

Salvini: “Dels italians ens n’ocupem nosaltres”

Alba Sidera Gallart

Des que el M5E i la Lliga van anunciar que havien trobat un acord per governar plegats, arriben cada dia amenaces i declaracions de les institucions europees o líders polítics preocupats per un canvi de rumb en l’obediència italiana als dictats de la UE. Ahir, quan li van preguntar per la situació italiana, la ministra d’Afers Europeus de França va dir que “no és possible ni desitjable actuar per compte propi en el si d’Europa”. Al seu torn, el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, va recordar que Itàlia té el segon deute públic més alt després de Grècia i que, per tant, cal que el país sigui “responsable en matèria econòmica”. També hi va voler dir la seva el ministre d’Exteriors de Luxemburg, Jean Asselborn: “Espero que el president Mattarella no permeti al nou govern destruir tota la feina feta en els últims anys”, va dir, i va expressar el temor que pugui “passar alguna cosa que ens faci mal”. Matteo Salvini, el líder de la ultradretana Lliga, va respondre-li de seguida: “Continuen les invasions de terreny. Primer els francesos i els alemanys, ara el ministre luxemburguès. Que estiguin tranquils a l’estranger, que dels italians ens n’ocuparem nosaltres!”, va etzibar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.