Medi ambient

Una campanya de vacunació aconsegueix frenar el nombre de porcs sanglars al Vallès Occidental

El seguiment fet ha permès comprovar que han disminuït uns 400 exemplars en un any per una vacuna anticonceptiva

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Catalunya celebra l’èxit del control “ètic”

La població de porcs senglars del Vallès Occidental ha disminuït més de 400 exemplars en un any gràcies a l’aplicació d’una vacuna anticonceptiva. És el resultat fins ara d’un projecte impulsat per les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) dels Col·legis d’Advocats de Catalunya i de les Balears que compta amb la col·laboració del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es tractava d’avaluar l’efectivitat d’aquesta vacuna en senglars urbans i periurbans de diversos municipis del Vallès Occidental.

Els impulsors del projecte afirmen que la vacuna ha resultat efectiva en tots els animals que l’han rebut, i que, en conseqüència, han deixat de néixer 400 exemplars en un any. Aquesta xifra, afegeixen els CPDA citant dades del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, és la mateixa d’animals morts per caçadors l’any anterior en les batudes fetes als mateixos municipis.

A més, afirmen que, segons el conveni subscrit pels científics de la UAB, la caça massiva provoca una “alteració de l’ecosistema” i un “increment” de la població de porcs senglars. Això els porta a concloure que l’eliminació dels individus d’una espècie “no és un mètode efectiu” per controlar-la i que, ben al contrari, “acaba provocant a mig termini un increment”.

A banda de l’efectivitat del mètode, els impulsors del projecte destaquen que comporta una despesa “molt inferior” al sacrifici i que evita els accidents de carretera que es poden produir quan els animals fugen de les batudes dels caçadors.

Finalment recorden que segons la Llei de Protecció d’Animals de Catalunya la utilització de mètodes “ètics” de control de poblacions d’animals és una “obligació” de les administracions públiques. És per això que el CPDA del Col·legi d’Advocats de Catalunya suggereix a l’Ajuntament de Barcelona i al Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat que apliqui el mètode de la vacuna anticonceptiva per controlar la població de porcs senglars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.