Política

Brussel·les critica l’augment de les pensions de Rajoy

Tot i qüestionar la pujada d’ingressos als jubilats, avala els comptes espanyols

L’Estat continua amb un dèficit excessiu

Brussel·les dona llum verd als pressupostos de Rajoy amb reserves. La Comissió Europea va avalar ahir “en termes generals” la proposta pressupostària del govern espanyol per al 2018, però va alertar que no faran possible complir l’objectiu de dèficit imposat per la Unió Europea (2,2%).

Amb uns pronòstics econòmics per a l’Estat espanyol més prudents que els de Cristóbal Montoro, la CE calcula que el seu dèficit arribarà fins al 2,7% enguany i recela que Madrid es passi de frenada deixant de banda la seva austeritat.

La CE alerta a Rajoy que, si bé ha fet uns pressupostos “expansionistes” perquè “l’economia espanyola creix per sobre del seu potencial”, ha “d’estar preparat” per prendre altres mesures que impedeixin que el dèficit s’excedeixi dels límits. En vista de l’incompliment previst pel 2018, l’executiu comunitari endureix les exigències per a l’any següent demanant a l’Estat espanyol que redueixi el dèficit del 0,65%, és a dir, 0,15 punts més del que demana a la resta d’estats.

Avís a Itàlia

Els examinadors europeus no veuen de bon ull el revés de Rajoy a la reforma de les pensions per salvar la legislatura.

En el seu informe de recomanacions semestrals, critiquen que aquesta decisió “no aborda el principal desafiament que comporta l’adequació dels futurs ingressos dels jubilats, més aviat relacionat amb l’elevada desocupació i la segmentació en el mercat laboral”, i que les prestacions de jubilació espanyoles “són de les més altes de la UE”. A més, veuen un risc per al dèficit el pronòstic a l’alça que ha fet Montoro del que ingressarà l’Estat, perquè desconfien que acabi sent suficient per no excedir-se.

En aquest sentit, alerten que la despesa podria ser més alta que la prevista per les “compensacions a treballadors”, el rescat de les radials i altres “contingències”, com la cancel·lació de la concessió d’Aigües Ter Llobregat.

Amb tot, l’Estat espanyol és l’únic de la UE que continuarà en el procediment de dèficit excessiu, després que França en va sortir ahir.

Ara bé, qui es va emportar la pitjor part va ser Itàlia, després que Brussel·les no només li va exigir una reducció del deute, sinó que va alertar del risc que pot comportar la seva inestabilitat financera per a la resta de la zona euro.

Londres pagarà l’11% del pressupost el 2019

Natàlia Segura Raventós

Encara que sigui el darrer any com a soci del club europeu, el Regne Unit haurà de pagar la seva quota com un dels seus majors contribuïdors nets. O almenys això és el que pretén l’executiu europeu. En la seva proposta de pressupostos per al 2019 presentada ahir, la Comissió Europea preveu que Londres pagui l’11,40% de les despeses totals de la UE aquell any. Si bé hi ha un principi d’acord perquè els britànics romanguin dins el bloc almenys fins a finals del 2020, a partir d’abril del 2019 començaria un període transitori en el qual, malgrat pagar com tothom (o inclús més), no tindrien dret de vot a la UE.

Tot i aquesta situació excepcional, la Comissió Europea va anunciar ahir uns comptes continuistes per a l’any que ve que preveuen un augment del 3% respecte a aquest. Entre les noves partides del 2019 destaquen els 245 milions per impulsar la indústria de defensa europea i els cinc milions per crear la nova fiscalia europea, encarregada de perseguir delictes transfronterers com el blanqueig de capitals i la corrupció. L’esborrany també inclou un import de 1.500 milions d’euros d’ajuda a Turquia per gestionar l’acolliment de refugiats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.