Política

Macron negocia amb Rivera una plataforma per a les europees del 2019

El partit del president francès aspira a liderar un nou grup i fer-lo el segon de l’eurocambra

Els demòcrates italians de Renzi també en formaran part

Descol·locats després de l’èxit de la moció de censura contra Rajoy, Ciutadans es concentra en les eleccions municipals i europees del 2019. El partit d’Albert Rivera i el d’Emmanuel Macron negocien una plataforma conjunta per als comicis al Parlament d’Estrasburg, que tindran lloc a la primavera de l’any vinent. Així ho van anunciar, ahir, Rivera i el president de La República en Marxa (LREM, el partit de Macron), Christophe Castaner, després d’una reunió a Madrid a la seu de Ciutadans. Les dues formacions també negocien amb el Partit Demòcrata italià, en concret amb el sector proper a l’exprimer ministre Matteo Renzi.

L’objectiu d’aquesta candidatura és “sortir de l’eix dreta-esquerra a favor d’un altre que confronti progressistes contra populistes”, va assegurar Castaner, que la setmana passada va ser a Roma, just després de l’intercanvi de dures crítiques entre Macron i l’executiu eurocrític italià.

Cs deixaria els liberals

La creació d’aquesta nova aliança europea comportarà, probablement, que Cs abandoni el grup liberal europeu (ALDE), tercera força a Estrasburg i de la qual també formen part el PDeCAT i el PNB.

Segons Castaner, les aliances “seran prèvies als comicis”. Amb aquesta nova família liberal, Macron espera aprofitar-se de la crisi dels socialistes europeus per erigir-se en la segona força de l’eurocambra després dels populars. Un objectiu també perseguit per la ultradreta del Reagrupament Nacional i de la Lliga Nord italiana.

“França no pot donar lliçons a ningú, perquè allí hem tingut l’apogeu de Marine Le Pen”, va reconèixer Castaner, que també ocupa el càrrec de ministre per a les relacions amb l’Assemblée Nationale. Tanmateix, segons va recordar el dirigent francès, la victòria de Macron a França “ha donat carta blanca per sortir dels partits tradicionals”. De fet, els impulsors d’aquesta plataforma confien a beneficiar-se de les expectatives internacionals generades per Macron. Tot i que la popularitat del president no passa pel millor moment —només un 40% dels francesos n’està satisfet—, la gran divisió d’una oposició liderada per la ultradreta de Le Pen i l’esquerra alternativa de Mélenchon fa preveure uns bons resultats del macronisme a les europees. Segons els últims sondejos, LREM seria la primera força, amb el 28% dels vots. Una victòria que aportaria un gran nombre d’eurodiputats a la plataforma amb el partit taronja.

“Ciutadans va ser el primer moviment europeu que va creure en Macron”, va recordar Castaner. Unes declaracions que devien satisfer Rivera, que dissabte va veure com Pedro Sánchez es reunia amb Macron a París i li prenia la fotografia amb què somniava des de feia mesos.

La justícia investiga el finançament del macronisme

Enric Bonet

Les autoritats municipals de Lió van finançar de manera fraudulenta la campanya del president francès, Emmanuel Macron? La justícia francesa va iniciar, ahir, una investigació preliminar per desviament de fons públics de l’Ajuntament i la metròpoli de Lió en benefici de la candidatura del dirigent centrista. Les dues institucions eren dirigides aleshores per Gérard Collomb, l’actual ministre de l’Interior. Els tribunals s’han fet càrrec d’aquest cas després d’una denúncia presentada la setmana passada per dirigents lionesos dels Republicans (centredreta).

En concret, la justícia francesa haurà de determinar si hi va haver un finançament irregular i un abús de béns socials amb l’organització d’un acte públic a l’Ajuntament de Lió el juny del 2016, quan Macron ja havia presentat el seu moviment En Marche!, però no havia oficialitzat encara la seva candidatura. Aquesta investigació judicial s’uneix als grans descomptes, del 75% o del 80%, en l’organització d’actes electorals dels quals va beneficiar-se Macron, segons han revelat els diaris Le Monde, Mediapart i la cadena France Info.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.