Política

ANÀLISI

Assetjada pels llops

Passi el que passi a Berlín, de la política de fronteres obertes de Merkel del 2015, ja no en queda res

Apa­rent­ment, Angela Merkel s’ha tor­nat a sor­tir amb la seva i s’ha esban­dit el seu màxim mal­de­cap intern, Horst See­ho­fer. La línia de fron­te­res ober­tes que va repre­sen­tar, però, ha que­dat ferida de mort. La situ­ació d’ahir es podia qua­li­fi­car de mol­tes mane­res, menys d’esta­ble. La CDU de Merkel es reu­nia a la seva seu de Berlín men­tre la ger­mana bava­resa ho feia a Munic. La mateixa can­ce­llera va anar al mig­dia a la tele­visió pública a gra­var una entre­vista cen­trada en el tema migra­tori en què defen­sava com a “sufi­ci­ent” l’acord amb la UE, sense saber encara què diria See­ho­fer, el seu minis­tre de l’Inte­rior i cap de la Unió Soci­al­cris­ti­ana de Bavi­era (CSU). L’hora d’emissió era al ves­pre, quan ini­ci­al­ment es pen­sava que el país ja havia de saber què havia pas­sat, si s’havia tren­cat o no la gran coa­lició, si Merkel se sot­me­tria a un vot de con­fiança o si hi hau­ria noves elec­ci­ons.

O, pot­ser, si See­ho­fer dimi­ti­ria –com havien avançat alguns ana­lis­tes–, enter­rat per la pressió dels seus ene­mics interns a la CSU. És a dir, l’actual cap del govern de Munic, Markus Söder, que va haver de llui­tar de valent per impo­sar-se com a nou pri­mer minis­tre, el càrrec que ocu­pava See­ho­fer fins que Merkel el va nome­nar titu­lar d’Inte­rior a Berlín. Més que l’entre­vista de la can­ce­llera, s’espe­rava l’apa­rició de See­ho­fer, que no va ser a les sis de la tarda com estava pre­vist, sinó quan les parau­les de Merkel eren en pas­sat.

Söder, de 51 anys, repre­senta la nova gene­ració de la CSU i una línia dura molt sem­blant a la del pri­mer minis­tre austríac, Sebas­tian Kurz, 20 anys més jove. See­ho­fer, de 68 anys i minis­tre ja en temps del can­ce­ller Hel­mut Kohl del 1992 al 1998 –de Sani­tat–, és tant o més dretà que Söder i tant o més amic de Kurz i l’hon­garès Vik­tor Orbán que ell. Però és un pes pesant far­ragós i molest per als que volen dina­mit­zar el par­tit de cara a les elec­ci­ons regi­o­nals que se cele­bra­ran a Bavi­era a l’octu­bre.

La qüestió migratòria ha asset­jat Merkel des del moment en què va obrir les fron­te­res als refu­gi­ats, el 2015. Li han sor­git llops, interns i externs, obses­si­o­nats a tan­car fron­te­res tant en aquell any rècord en l’arri­bada de sol·lici­tants d’asil com ara, amb xifres regres­si­ves. See­ho­fer va ser el gran mal­de­cap intern de la legis­la­tura ante­rior, quan no era mem­bre del seu govern però sí cap del govern bavarès i de la CSU. Va exer­cir una opo­sició impla­ca­ble dins del seu bloc con­ser­va­dor i li va retreure, dia rere dia, l’arri­bada al país de prop d’un milió de refu­gi­ats aquell 2015. Van anar final­ment junts a les elec­ci­ons gene­rals, d’acord amb la tra­dició de la CDU-CSU des de temps fun­da­ci­o­nals. Era una mena de treva, atès que no hi havia una can­di­da­tura millor que la de Merkel. Quan es van obrir les urnes, la CDU-CSU va topar amb els pit­jors resul­tats des del 1949 (un 33%) i la ultra­dre­tana Alter­na­tiva per a Ale­ma­nya (AfD) es va con­ver­tir en ter­cera força, per sota de l’afe­blit SPD.

Que­dava clar que la CSU no per­do­na­ria l’enso­pe­gada a Merkel. Però van fer veure que li dona­ven suport en la duríssima nego­ci­ació per for­mar un nou govern. Pot­ser pen­sa­ven que no se’n sor­ti­ria. La can­ce­llera va tri­gar sis mesos a acon­se­guir la ree­lecció amb una nova gran coa­lició. Però a dins hi tenia el llop. Söder, de pas­sada, es va treure del damunt l’ene­mic propi. A casa hi tenia See­ho­fer; al veïnat, una altra mitja dot­zena de llops que havien arri­bat al poder amb dis­cur­sos xenòfobs i la pro­mesa de tan­car fron­te­res. Com Hon­gria, Polònia i l’Àustria de Kurz. L’últim graó, de moment, ha estat l’arri­bada al poder a Itàlia d’una cons­tel·lació popu­lista ultra­dre­tana i un minis­tre de l’Inte­rior, Mat­teo Sal­vini, dis­po­sat a tan­car la Medi­terrània i el que cal­gui.

Amb l’eix París-Berlín, Merkel no en tenia prou per com­pen­sar-ho. La can­ce­llera ha reme­nat a la recerca d’ali­ats. Dos esquer­rans, Sánchez i el grec Tsi­pras, li han donat un cop de mà. L’un, pot­ser enllu­er­nat per la idea d’acos­tar-se en temps rècord a la que havia estat gran amiga euro­pea de Rajoy. L’altre, perquè mal­grat tot sem­pre s’ha aca­bat ente­nent bé amb Merkel o perquè a Ate­nes hi té els seus pro­pis llops.

O perquè pensa, com d’altres, que el que vin­gui si cau Merkel serà pit­jor. Passi el que passi amb el govern ale­many, de la política de fron­te­res ober­tes de Merkel del 2015, ja no en queda res. Els llops se l’han crus­pida. I la ultra­dreta ha impo­sat la seva agenda en alguns governs euro­peus, men­tre que d’altres, en comp­tes de fer-hi front, n’han adop­tat les con­sig­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.