Societat

Les 60 persones rescatades per l’Open Arms seran acollides a Esplugues de Llobregat, Barcelona i Manresa

Han arribat 49 homes, cinc dones i sis menors, cinc dels quals no acompanyats

Les 60 persones que Proactiva Open Arms va rescatar el Mediterrani seran acollides en equipaments d’Esplugues de Llobregat, Barcelona i Manresa.

Segons ha detallat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en el vaixell Open Arms que ha atracat aquest dimecres al matí al Port de Barcelona han arribat 49 homes; cinc dones i sis menors, cinc dels quals no acompanyats. Els homes s’han traslladat a la residència d’esportists Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat i les tres dones que viatjaven soles seran ateses en un equipament de Barcelona, mentre que els menors sols estaran sota la protecció de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Manresa acull les dues famílies: un home, una dona i el seu fill i, d’altra banda, una dona amb un familiar a càrrec.

La directora d’intervenció social de Creu Roja, Susana Roig, ha explicat en declaracions als mitjans que el primer pas serà donar una “primera atenció humanitària” als nouvinguts, a qui s’oferirà menjar i la possibilitat de dutxar-se i descansar. Durant aquest temps s’allotjaran a la residència Blume d’Esplugues, situada a la frontera amb Barcelona, on normalment s’allotgen esportistes en edat estudiantil que es preparen per ingressar al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental).

Aquest dimecres a la tarda s’ha fet una roda de premsa en la qual en la qual la plataforma Stop Mare Mortum ha denunciat el que considera un “ús polític i mediàtic” de l’arribada a Barcelona dels 60 immigrants rescatats per Open Arms i ha tornat a reclamar “vies legals i segures” per a les persones migrants. “Mentre a Barcelona desenes de periodistes han esperat el vaixell d’Open Arms, més de 70 persones han estat rescatades a l’estret de Gibraltar, i allà no hi ha ningú”, ha criticat Toni Borrell, portaveu d’Stop Mare Mortum. La plataforma ha tornat a reclamar “vies legals i segures d’accés al territori perquè la gent no hagi d’arriscar la vida pel camí i, en conseqüència, no hagi de ser rescatada a alta mar”. Per a Borrell, “l’obertura de ports com els de Barcelona o València són una bona notícia i un punt d’esperança en el canvi de polítiques migratòries espanyoles, però reclamem que es posi la mateixa atenció mediàtica a d’altres punts d’arribada”.

Per la seva banda, el director i fundador de Pro Activa Open Arms, Òscar Camps, ha carregat avui contra “els països que actuen com a porters de discoteca”, en al·lusió a Malta i Itàlia, i ha dit que la seva ONG es dedica a rescatar “persones”, ja que “al mar no hi ha immigrants, hi ha navegants o nàufrags”. “Som els únics que complim la llei? (...) No som a la Unió Europea?”, s’ha preguntat Camps abans d’agrair a l’Executiu de Pedro Sánchez l’“agilitat” del dispositiu d’acollida, encara que ha recordat que aquesta és “una obligació” dels estats membres.

Camps ha assenyalat que arribar fins a Barcelona li ha costat a l’Open Arms “quatre dies i tres-centes morts”, les que s’han produït en aigües mediterrànies mentre aquesta ONG no ha pogut dedicar-se a salvar d’altres vides. Camps ha denunciat, així, que “a ningú li importa, només a uns quants de gris (en al·lusió als membres de l’ONG) i a 50.000 donants”. El fundador de Pro Activa ha considerat que la predisposició del Govern en aquesta ocasió –a diferència, ha dit, de la que sempre havia mostrat l’anterior Executiu del PP– “és el resultat d’anys de treball, de picar pedra i d’exposar-se mediàticament”. Camps, que ha indicat que ha trobat a faltar a l’acte l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva –actualment en presó preventiva–.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha obert l’acte, ha donat la “benvinguda a casa a les persones que formen Open Arms” i ha agraït a l’ONG no només la tasca imprescindible de salvar vides que porta a terme, sinó també per posar “en evidència la política de mort i de crueltat” de la Unió Europea, quan “podria fer que ningú més morís al mar”. Colau ha agraït que Barcelona hagi pogut ser “port d’acollida”, però ha demanat que l’acollida que s’ha donat als rescatats per l’Open Arms sigui la que es doni “en tots els casos, arribin d’on arribin, ja que tots fugen de les mateixes misèries”. Com a alcaldessa, Colau ha sol·licitat per a totes les persones migrants “que volen quedar-se” que es revisi la Llei d’Estrangeria i atorgar “permisos ni que sigui temporals de treball i residència per a aquesta segona oportunitat que han vingut a buscar legítimament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.