Arts escèniques

Un món amateur

El Fitag celebrarà del 28 d’agost a l’1 de setembre la 18a edició del festival, que reunirà companyies de teatre amateur d’arreu, amb Cuba com a país convidat

Al mateix pati de la Casa de Cultura, on d’aquí a poc més d’un mes hi bullirà una gran activitat, es va presentar ahir la divuitena edició –“la de la majoria d’edat”– del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el Fitag 2018. “Aquí és el quilòmetre zero del teatre amateur, del festival i del món. Perquè aquí és on tot ha començat, impulsant companyies o nous festivals. Liderem el sector”, va reivindicar només començar el seu director, Martí Peraferrer.

I és que el Fitag ja fa vint anys que està actiu i se n’han fet divuit edicions, comptant aquesta, que tindrà lloc del 28 d’agost a l’1 de setembre. Tota una tasca que dona els seus fruits, com va subratllar Peraferrer, sigui en forma de reconeixements o per les moltes peticions de participació –més de 150 inscripcions aquest any–, així com de propostes de col·laboracions internacionals o representacions de grups locals en festivals de fora. Una visió molt optimista que allunya els “temps foscos” del sector. Es declaren coses com ara: “El festival té vocació de líder, d’àrbitre i d’àgora del sector teatral amateur local i internacional. És una finestra oberta al món des d’on mirem i des d’on ens miren.”

Cinc dies que donen per a molt i que comptaran aquest any amb un país convidat, Cuba, entre les 30 companyies de diferents estats. El grup cubà Cuentero portarà l’espectacle El serio soy yo al Caixaforum durant el primer dia del festival, un espectacle de narració oral compost de contes tradicionals cubans amb escrits amb el característic humor dels camperols del país.

Pel que fa l’espectacle inaugural, titulat Europa, serà a càrrec dels cassanencs Cràdula Teatre i els gironins Cor Preludi, els quals portaran a terme un musical teatralitzat per 22 actors i actrius. Entre altres obres, de la programació destaquen dues coproduccions –una, Catalunya-Marroc i l’altra, Andalusia-Catalunya, amb participació d’actors i actrius d’aquí– i l’aposta continuada pel Fitag Barris, que aquest any es farà al barri de Pla de Palau Sant Pau, concretament a La Pauleca, l’espai infantil de lleure i cultura finançat a través dels pressupostos participats promoguts per l’Ajuntament, com va destacar la regidora Maria Àngels Planas. Pel que fa al Fitag Municipis, enguany hi participen: Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Jordi Desvalls, Sant Pere Pescador i Vidreres. I el Fitag Cinema projectarà el documental dirigit per Hakim Habbi a partir del rodatge de l’any passat.

Cohesió, arrels i país

En el decurs de l’acte de presentació, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va assenyalar que “el festival fa una gran tasca per fomentar el teixit associatiu, la participació i la cohesió social mitjançant la cultura”. Per la seva banda, Carme Renedo, directora dels serveis territorials del Departament de Cultura, va explicar que de nou la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya s’afegeix al Fitag amb l’objectiu de potenciar i difondre el teatre que es fa a Catalunya: “El teatre amateur és el teatre que estima la cultura, les arrels i la llengua del país.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.