Política

Pluriempleats a l’Eurocambra

Un 60 per cent dels membres del Parlament Europeu fan activitats o feines extres

Un eurodiputat del PP espanyol, entre els vint parlamentaris que més diners guanyen fora de la cambra

Els eurodiputats també s’apunten al fenomen de la pluriocupació. Però, a diferència de molts joves arreu del vell continent, no ho fan per estar sotmesos a contractes laborals precaris. El sou base d’un parlamentari a Brussel·les és de 8.484 euros mensuals, sense comptar les dietes, que poden arribar als 14.000 euros al mes. Una alta remuneració que pretén compensar la responsabilitat de representar a escala europea els interessos dels seus votants i que s’associa al càrrec, però que per a alguns no és suficient. Un 60% dels eurodiputats declaren activitats, posicions o feines al marge del Parlament Europeu i gairebé un de cada tres rep diners per fer-ho, segons l’últim informe de Transparency International basat en les mateixes declaracions oficials dels parlamentaris.

En l’ala dreta de l’Eurocambra es poden trobar els més aficionats a la pluriocupació d’alt nivell. Mentre, en general, un 31% dels eurodiputats declara ingressos d’activitats extraparlamentàries, el percentatge és força més alt entre els partits d’extrema dreta i els populars europeus. Més d’un 50% del grup Europa de les Nacions i les Llibertats, en què s’integra el Front National de Marine Le Pen i que destaca pels seus posicionaments contraris al projecte europeu, cobren per feines fora de la cambra de representació europea. Però en el partit de l’establishment conservador i europeista, el Partit Popular Europeu, també és una pràctica comuna, ja que el 37% dels seus eurodiputats també tenen remuneracions externes.

Sense resposta

En el rànquing dels 20 eurodiputats amb sobresous més alts que ha fet Transparency International destaca un espanyol del PP molt influent tant a l’eurocambra com en el grup polític europeu en què s’integra. López-Istúriz ocupa el 16è lloc entre els 30 parlamentaris (del total de 751) que més diners fan fora de les portes del Parlament Europeu. En el cas de López-Istúriz es calcula que, a més del sou que percep per ocupar un escó a la cambra, ha cobrat un màxim de 480.000 euros des de l’inici de la legislatura per ser el secretari general del Partit Popular Europeu. “El rol de secretari general és una feina a jornada completa”, opina el responsable de l’informe, Daniel Freund. Aquest assegura que van contactar l’eurodiputat del PP per contrastar les seves declaracions financeres, però que no van obtenir resposta. “És una mica curiós la quantitat de diners que està fent amb això”, comenta. D’acord amb les dades d’aquesta organització, com a mínim en tres anys s’hauria embutxacat més de mig milió d’euros gràcies a les dues feines.

Una quantitat que el número u de la polèmica llista va guanyar només amb la seva feina externa al Parlament; és a dir, que en tres anys hauria fet, com a mínim, gairebé un milió d’euros. És el socialista italià Renato Soru que, a més de ser eurodiputat, és director de l’empresa de telecomunicacions Tiscali. En el segon lloc del rànquing hi ha un famós jugador de pòquer i empresari lituà, Antanas Guoga, que, a més d’ocupar un escó a l’Eurocambra, també posseeix una plataforma en línia de joc. Guoga ha defensat, en declaracions a El Punt Avui, que els alts ingressos que obté actualment per aquesta empresa provenen de les seves inversions passades i que no “gestiona” aquesta plataforma.

Conflicte d’interès

En aquest sentit, Transparency International especifica que la pluriocupació dels eurodiputats per se no significa un problema ètic.

El responsable de l’informe, Daniel Freund, ha explicat a El Punt Avui que “algunes activitats extres poden ser beneficioses” per mantenir el contacte amb l’electorat. Per exemple, en el cas del jugador de pòquer, argumenta que la seva feina com a eurodiputat centrat en qüestions digitals també implica assistir a “reunions, debats i esdeveniments en què es discuteixen les tendències tecnològiques” mundials.

Tot i això, el membre de Transparency alerta que el Parlament Europeu no fa prou per evitar que les feines extres dels seus membres no suposin un conflicte d’interessos. De fet, en l’informe es destaca l’existència de tres eurodiputats que mantenen activitats pagades amb organitzacions registrades com a lobbies a la Unió Europea. Segons l’organització, aquesta pràctica està prohibida, però la institució no ha imposat sancions a cap d’ells.

8.484
euros
mensuals, sense le dietes, és el sou base d’un parlamentari a Brussel·les.
14.000
euros
al mes és la quantitat a què poden arribar les dietes d’un europarlamentari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.