Ciència

Els arqueòlegs descobreixen a Roca Foradada “un gran assentament” de neandertals

La cinquena campanya d’excavacions al jaciment del Pla de l’Estany permet trobar un còdol que servia per tallar eines de pedra

Els estudis han permès situar l’ocupació entre 80.000 i 40.000 anys abans de Crist

Els arqueòlegs han des­co­bert que Roca Fora­dada va aco­llir “un gran assen­ta­ment” de nean­der­tals que vivien en caba­nes durant el paleolític mitjà, entre 80.000 i 40.000 anys abans de Crist.

La cin­quena cam­pa­nya d’exca­va­ci­ons en aquest jaci­ment de Font­co­berta (Pla de l’Estany) ha permès saber que, més enllà de tenir-hi un taller per fabri­car eines de pedra, els nean­der­tals també s’esta­blien a l’indret durant deter­mi­na­des èpoques de l’any (ja que la zona era inun­da­ble). “Ho sabem perquè, a més d’aque­lles peces que es rebut­ja­ven, també n’hem tro­ba­des d’altres que encara tallen”, con­creta el codi­rec­tor de les exca­va­ci­ons, Alfons Díaz.

Durant aquesta cam­pa­nya, els arqueòlegs també han cer­ti­fi­cat que Roca Fora­dada s’estén més enllà de l’espai que es pen­sa­ven. De fet, encara no se sap fins on arriba el jaci­ment. Entre les peces lítiques que s’han desen­ter­rat, des­taca un còdol –pos­si­ble­ment, pro­ce­dent de la llera del Ter– que ser­via per tallar les eines de pedra.

Roca Fora­dada s’ha reve­lat com un jaci­ment prolífic de la pre­història. Situat a Font­co­berta, es va des­co­brir l’any 1982 però no va ser fins tres dècades més tard –el 2014– quan es va començar a exca­var de manera periòdica. Data del paleolític mitjà (80.000-40.000 aC) i a diferència dels altres de l’època que hi ha a la comarca –situ­ats en coves o abrics– aquest té la par­ti­cu­la­ri­tat que es troba a l’aire lliure.

La d’aquest 2018 és la cin­quena cam­pa­nya que es fa a l’indret. I també ha estat l’exca­vació en què els arqueòlegs han apro­fi­tat per obrir mires. S’han endin­sat més cap a bosc i hi han fet diver­ses pros­pec­ci­ons (la més llu­nyana, situ­ada a un cen­te­nar de metres del camp).

El fet que s’hagin tro­bat peces útils allu­nya­des d’allà on hi havia el taller, porta els arqueòlegs a con­cloure que Roca Fora­dada va ser “un gran assen­ta­ment de nean­der­tals” durant el paleolític mitjà. Com con­creta Díaz, pos­si­ble­ment vivien en caba­nes i apro­fi­ta­ven que, ara fa entre 40.000 i 80.000 anys, la zona estava plena d’esta­nyols. “Això els hi garan­tia aigua i, a més, els per­me­tia caçar els ani­mals que hi ana­ven a beure”, explica l’arqueòleg.

De totes mane­res, els nean­der­tals no s’esta­ven a Roca Fora­dada tot l’any, sinó només durant els mesos en què plo­via poc. “La zona era inun­da­ble; s’esta­ven aquí en períodes de sequera, quan podien cons­truir les seves caba­nes i apro­fi­tar els esta­nyols com a lloc atrac­tiu per a la caça”, explica Díaz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.