Economia

Ros no veu fàcil una negociació si hi ha polítics empresonats

El líder de la UGT diu a la justícia que “pot ser part de la solució” o “pot enquistar el problema”

Creu que “entre el 155 i la unilateralitat hi ha molt de camí per fer amb diàleg”

El secretari general de la UGT, Camil Ros, veu “difícil” que hi hagi un acord de solució política a la situació a Catalunya mentre hi hagi líders empresonats. Pel portaveu d’UGT, que ahir va fer una roda de premsa de balanç i de perspectives polítiques i laborals, “s’ha avançat” en el panorama polític i social, però “falta molt per arribar a la solució o a les solucions”.

Ros va recordar que les enquestes demostren la societat catalana “ha demostrat una posició contrària a la presó preventiva o a les penes de rebel·lió”, fins al punt que mantenir líders en presó és un obstacle per a una solució dialogada. Per això va reclamar “una posició política valenta” que tingui en compte que “entre el 155 i la unilateralitat hi ha molt de camí per a la negociació i el diàleg”. Ros creu que cal fer entendre als responsables de la fiscalia i als jutges que dictaran la sentència del judici dels polítics empresonats que si volen actuar amb interès general “poden ser part de la solució o part del problema i fer que aquest s’enquisti”.

Situació anòmala

“No és normal –hi va afegir– que si vull anar a parlar amb el president d’Òmnium o a veure la meva amiga i companya Dolors Bassa hagi d’anar a Lledoners o al Puig de les Basses, o que si em vull reunir amb dirigents del PDeCAT o ERC no ho puguem fer a les nostres seus”, va lamentar.

Interpel·lat sobre quina seria la millor via per resoldre el problema, Ros va puntualitzar que “no és paper dels sindicats definir-la”, però va trobar lògic que finalment s’acabi arribant a algun tipus de votació, “bé de forma directa en eleccions o bé via referèndum pactat”. Pel líder sindical, “és més important el que es va macerant creant un clima de confiança, i per això hi ha d’haver molts de dinars, sopars i reunions”.

Finalment, Ros va reivindicar l’aposta de la seva organització “pel diàleg i el respecte i per bastir ponts” i va recordar que la posició més còmoda per al sindicat hauria estat “desaparèixer de l’opinió pública o triar bàndol”. “Tothom vol fer declaracions cap a una part, però som una societat diversa, no tan sols de dos blocs”, va destacar.

LA FRASE

No hem optat per la posició més còmoda, que era desaparèixer de l’opinió pública o triar bàndol
Camil Ros
secretari general d’UGT

Optimisme vigilant per la tardor

Ros es va mostrar convençut que en el segon semestre d’enguany es començaran a veure els resultats dels pactes i els preacords que en matèria laboral s’han pres tant a Catalunya com a l’Estat. Per ell, és especialment rellevant l’acord interprofessional de Catalunya, que se signarà oficialment el mes que ve, amb mesures com l’establiment d’un salari mínim de mil euros i els límits a les empreses multiserveis. El líder ugetista va alertar, però, que el sindicat estarà molt pendent de qualsevol eventual incompliment dels acords per tornar a les mobilitzacions i que l’objectiu últim és derogar les dues reformes laborals. “Quan macroeconòmicament se supera la crisi i hi ha beneficis empresarials cal un retorn a a les persones que han realitzat l’esforç.” Respecte a les administracions, els va retreure que, “tot i que hi ha més desocupació que fa deu anys, és quan menys s’està invertint en polítiques d’ocupació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.