Política

Itàlia reclama més ports

Avisa que no seguirà suportant el pes de les arribades d’immigrants i pressiona França i l’Estat espanyol perquè acceptin més desembarcament

Deixarà la missió europea de rescats si no avalen la seva proposta

Cansada de suportar el pes de l’arribada d’immigrants a les seves costes, Itàlia va proposar ahir als seus socis de la UE crear un mecanisme de rotació dels ports de desembarcament per no haver de continuar assumint la càrrega en solitari. El govern italià ho va plantejar, ahir a Viena, durant la reunió informal de ministres de Defensa que, durant les pròximes setmanes, hauran de donar una resposta al pla de Roma.

La proposta –adreçada principalment a França i l’Estat espanyol– es va fer en el marc de la discussió sobre la reforma de l’operació Sofia, una missió de la UE amb el doble objectiu de combatre les xarxes de traficants de persones que operen al Mediterrani central, i reduir les pèrdues de vides al mar. Els vaixells que participen en aquesta operació acostumen a desembarcar els immigrants rescatats en ports d’Itàlia, on l’agència europea guardafronteres (Frontex) ha instal·lat punts d’identificació i registre.

Itàlia, que ostenta el comandament de la missió i on Sofia té el seu quarter general, va presentar ahir la proposta de rotació de ports de desembarcament després d’haver anunciat la intenció de deixar d’aplicar les normes del dispositiu i haver demanat revisar-les, un canvi que requereix la unanimitat dels països membres. “No pot ser que sigui només el nostre país el que es faci càrrec d’una emergència que afecta tota la UE”, va reiterar la titular italiana de Defensa, Elisabetta Trenta. Segons la ministra, després d’haver presentat la proposta, “la pilota passa al camp de la UE”, que, “acceptant-la”, tindrà l’oportunitat de “demostrar que és una veritable comunitat de valors”. “Rebutjant-la –hi va afegir– negarà els seus principis fonamentals.”

Igualment desafiant es va mostrar el viceprimer ministre italià, Matteo Salvini, que des de Venècia va declarar: “Hem demanat la rotació dels ports de desembarcament [...] perquè no pot ser que tots els immigrants auxiliats vinguin amb nosaltres tal com va fer el [anterior] govern Renzi, que ens ha deixat aquesta pesada herència. Si Europa ens diu que no, haurem de valorar si continuem gastant diners en una missió que, sobre el paper, és internacional però que fa recaure les càrregues sobre un sol país.”

“Portes tancades”

Sobre la reunió d’ahir a Viena, la ministra Trenta va dir que havia trobat “portes obertes però també de tancades” i es va mostrar confiada que “alguna cosa canviï” avui en la reunió de ministres d’Afers Estrangers.

“Avui em sento decebuda perquè he vist que Europa no hi és, però tinc confiança”, va dir Trenta, que busca acostar posicions amb estats mediterranis com el francès i l’espanyol, però també amb Alemanya. “No hi ha encara la unanimitat sobre la proposta italiana. Tots comparteixen la importància de Sofia, i nosaltres els primers. És clar que haurem de fer les nostres consideracions i totes les decisions es prendran d’acord amb el govern i el primer ministre, Giuseppe Conte”, va assegurar, responent així a la possibilitat que Itàlia abandoni la missió Sofia si no troba una entesa amb els seus socis. La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, va voler treure importància a la falta d’acord sobre la proposta italiana assegurant que l’objectiu de la reunió d’ahir a Viena era “comprovar si hi havia la voluntat política de garantir la continuïtat de l’operació Sofia, cosa que ha estat així”. Mogherini va defensar el balanç de la missió. “Des que Sofia es va engegar, el nombre de morts al mar ha caigut i també el d’arribades, en un 80%.”

Segons la responsable europea, els ministres intentaran acordar “solucions pràctiques i sostenibles al problema de com gestionar les persones desembarcades dels vaixells”. També va instar els estats membres a tenir “una actitud responsable”.

LES FRASES

No pot ser que sigui només el nostre país el que es faci càrrec d’una emergència que afecta tota la UE
Elisabetta Trenta
MINISTRA ITALIANA DE DEFENSA

LA XIFRA

Necessitem una actitud constructiva i que tots els estats assumeixin responsabilitats
Federica Mogherini
CAP DE LA DIPLOMÀCIA EUROPEA
650.000
immigrants
han desembarcat a Itàlia des del 2014 en el marc de l’operació europea Sofia.

Soldats a les fronteres europees

Redacció

La cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, es va desmarcar, ahir, de la proposta de la presidència austríaca de la UE de desplegar soldats a les fronteres per controlar els fluxos d’immigrants als passos més freqüentats. Mogherini presidirà avui la segona jornada de la trobada informal de ministres europeus d’Afers estrangers que va començar ahir a Viena. En aquesta reunió hi participa el ministre espanyol Josep Borrell, que ahir va afirmar que els problemes migratoris són “un poderós dissolvent” de la UE i va advertir que un “fracàs” en la pròxima cimera de líders de Salzburg del 20 de setembre pot significar la “cristal·lització de dos grups” de països a Europa. En aquest sentit, va indicar que alguns estats de l’est més Itàlia “són a un cantó” mentre que “el trident franco-espanyol-alemany”, amb Portugal i altres països, “té una actitud més de realisme moral” davant la qüestió migratòria, més d’acord amb els “valors dels tractats de la Unió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.