Política

El govern està disposat a parlar de llaços grocs a la Junta de Seguretat, però no creu que sigui l’espai idoni

El conseller d’Interior considera que aquesta és un assumpte de convivència que no s’ha d’abordar en una taula “policial” sinó “social”

Buch demana a la ciutadania que “ningú s’enfronti amb ningú” per aquesta qüestió

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat aquest divendres que no es negaran a parlar de la polèmica dels llaços grocs a la Junta de Seguretat. No obstant això, ha opinat que “no és l’espai idoni” per abordar aquesta qüestió.

Buch ho ha comentat aquesta tarda des d’Olot, on ha presidit la Junta Local de Seguretat d’aquesta localitat. Després de conèixer pels mitjans que el govern espanyol ha inclòs aquest assumpte en l’ordre del dia per a la reunió de dijous vinent, el titular d’Interior ha insistit que aquesta és una qüestió de convivència que “no s’ha de tractar en una taula policial” sinó que a Catalunya es fa des d’altres àmbits com ara les taules socials. Amb tot, s’ha mostrat “disposat a parlar del que faci falta” durant la reunió perquè entén que totes dues parts poden posar sobre la taula els temes que considerin oportuns.

Buch ha denunciat la violència d’alguns grups que es dediquen a retirar aquests símbols per la llibertat dels presos polítics i ha fet una crida a la ciutadania perquè avisi als Mossos per tal que actuïn de mediadors en cas de possibles discussions. En aquest sentit, ha fet una crida a la ciutadania perquè “ningú s’enfronti amb ningú davant qualsevol discussió”.

El conseller ha defensat que posar aquests símbols a l’espai públic s’emmarca en la llibertat d’expressió i ha lamentat que hi hagi persones que ho utilitzin com a pretexte per actuar amb violència i “crear un estat de crispació” que no s’ajusta amb la realitat a Catalunya. També ha criticat els grups polítics i persones que “expliquen coses que no són” i que ho “utilitzin per treure’n un rèdit polític”.

Pancarta antimonàrquica

El titular d’Interior també s’ha referit a la polèmica sobre la pancarta antimonàrquica del 17 d’agost a Barcelona. Ha assegurat que va ser el director general dels Mossos d’Esquadra qui va ordenar que no es retirés després de constatar que no hi havia riscos de seguretat i que no incomplia amb la normativa. Segons ell, seguidament es va informar a l’Ajuntament de Barcelona perquè, com a òrgan competent, “decidís si s’havia de retirar o no”. Buch ha defensat que els Mossos van “garantir la seguretat de la pancarta i de les persones que hi havia a baix”. A més, ha destacat que els agents van impedir que un grup de ciutadans intentés accedir a l’edifici per arrencar-la pel seu compte.

Estafes digitals

El titular d’Interior ha advertit avui del creixement de les estafes per internet. Durant la Junta de Seguretat d’Olot (Garrotxa), on ha valorat la feina dels Mossos d’Esquadra, la policia local i el consistori del municipi, Buch ha destacat que els delictes contra el patrimoni a través de les estafes són el segon fet delictiu més comú al municipi, ja que representa un 26,8% de les infraccions.

El conseller ha explicat que una persona pot formalitzar una compra per internet “pensant que es tracta d’una ganga, però és un engany”. Per prevernir-ho, el departament que presideix està portant a terme a través dels Mossos d’Esquadra cursos de divulgació sobre estafes i noves tecnologies.

Buch ha valorat les xifres sobre la seguretat d’Olot, i ha agraït especialment a l’ajuntament del municipi la instal·lació de noves càmeres de seguretat i lectors de matrícules.

De la seva banda, l’alcalde d’Olot, Josep M. Corominas, del PDeCAT, ha subratllat que la ciutat ha registrat “un 30% menys d’actuacions policials que la província de Girona en el seu conjunt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.