Política

Macron prepara canvis en el govern després d’un inici complicat del curs polític

Busca un substitut al popular Nicolas Hulot després de la negativa de Cohn Bendit

La successió d’errors i polèmiques qüestiona la credibilitat del president francès

El president francès, Emmanuel Macron, necessita millorar les seves notes. Després d’un estiu horribilis, el jove dirigent, de 40 anys, va iniciar, ahir, el nou curs en el seu moment de major debilitat. En el cas de la política, la rentrée a França –també educativa i cultural– ha estat marcada per la successió la setmana passada de polèmiques i de notícies negatives per a Macron, entre les quals destacava la dimissió del ministre de la Transició Ecològica, Nicolas Hulot, un dels membres més populars de l’executiu centrista.

“Hi ha dies que són fàcils, d’altres que no ho són”, va reconèixer, ahir, Macron en un col·legi a Laval, l’oest de França. Mentre el dirigent centrista inaugurava el curs escolar, a l’Elisi s’ultimaven els canvis en el govern, que probablement seran anunciats avui. Es desconeix si aquests es limitaran a l’elecció d’un substitut per a Hulot o bé si es tractarà d’una remodelació més ambiciosa. Però el que sí que se sap amb certesa és que Daniel Cohn Bendit no exercirà com a ministre de la Transició Ecològica, després que el líder del Maig del 68 rebutgés diumenge l’oferta del president francès.

A més dels canvis en el govern, Macron decidirà, avui, si ajorna o fins i tot anul·la l’aplicació de la reforma sobre la recaptació de l’impost en origen. Impulsada per l’anterior govern socialista, aquesta mesura havia d’equiparar el sistema de recaptació d’impostos a França al de la majoria dels països europeus, en què l’impost sobre la renda es descompta directament del salari mensual. Però després d’haver-ne ajornat la seva entrada en vigor fins a l’1 de gener de l’any que ve, el president francès va insinuar dijous passat que potser haurien de renunciar a la seva aplicació. Una decisió que podria semblar menor, però que qüestiona el pilar central del macronisme: la seva voluntat reformista, i que debilita encara més la imatge del jove president, que va descriure els francesos com “uns gals refractaris al canvi”.

Els mòbils, prohibits a les escoles

Uns 12,4 milions de nens i nenes van iniciar, ahir, el nou curs escolar a França amb la novetat de la prohibició dels telèfons mòbils als recintes educatius. Aprovada al juny, una nova llei francesa prohibeix l’ús de telèfons intel·ligents, tauletes electròniques i altres aparells connectats a internet als centres d’educació secundària obligatòria. Aquests dispositius hauran d’estar apagats o en mode avió i guardats a les motxilles i caselles. Només podran ser utilitzats si el professor ho autoritza per motius pedagògics o bé en cas d’urgència personal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.