Opinió

Frivolitat o inconsciència de la política

La crisi financera de la qual ara ‘celebrem’ els deu anys ha generat un altíssim atur en els més joves, un augment de la precarietat i la inseguretat laboral, i la generació de zones de desigualtat econòmica, i sobretot de desigualtats d’oportunitats. La resposta política a tot això ha estat usualment la queixa, blasmar el sistema i, en molts casos, actuar individualment (també votant) com si la crisi no ens hagués afectat. Tot menys confrontar les arrels i els orígens del recent daltabaix econòmic

Aquests dies fa deu anys es mate­ri­a­lit­zava, amb la cai­guda de Leh­man Brot­hers, l’inici d’una crisi finan­cera que ha mar­cat en nega­tiu la vida de molta gent en la dar­rera dècada. Avui, després de dei­xar pel camí un gran nom­bre de pro­jec­tes i per­so­nes, hauríem de tenir la cer­tesa que en molts aspec­tes no n’hem après prou i que els dese­qui­li­bris here­tats i rege­ne­rats que man­te­nim podrien des­gra­ci­a­da­ment desem­bo­car en una nova crisi. Tot i això, bancs, empre­ses, par­ti­cu­lars i governs han tret de la seva llista de pri­o­ri­tats inten­tar fugir de la pro­pera recessió, i con­ti­nuen en una espi­ral (endeu­ta­ment, guer­res comer­ci­als, expan­si­ons arti­fi­ci­als...) que, com deia fa uns dies Mar­tin Wolf al FT, ens pot por­tar més aviat al pas­sat que al futur. Els epi­so­dis de crei­xe­ment com­pas­sats gai­rebé arreu del món que hem vis­cut recent­ment han incre­men­tat el miratge d’una eco­no­mia defi­ni­ti­va­ment en la via d’un crei­xe­ment sos­tin­gut. Les noves difi­cul­tats en eco­no­mies emer­gents (Argen­tina, Tur­quia...) i els símpto­mes de can­sa­ment en l’expansió occi­den­tal no han recu­pe­rat l’aban­do­nat espe­rit de refor­mes, vers la recu­pe­ració de la pro­duc­ti­vi­tat.

La crisi finan­cera de la qual ara cele­brem els deu anys ha gene­rat un altíssim atur en els més joves, un aug­ment de la pre­ca­ri­e­tat i la inse­gu­re­tat labo­ral i la gene­ració de zones de desi­gual­tat econòmica, i sobre­tot de desi­gual­tats d’opor­tu­ni­tats. La res­posta política a això ha estat usu­al­ment la queixa, blas­mar el sis­tema i, en molts casos, actuar indi­vi­du­al­ment (també votant) com si la crisi no ens hagués afec­tat. Tot menys con­fron­tar les arrels i orígens del recent dal­ta­baix econòmic. Hau­ria estat massa car elec­to­ral­ment.

El dimarts 4 de setem­bre, el pre­si­dent d’aquest país va pre­sen­tar el full de ruta estratègic del seu govern: un bell i romàntic dis­curs car­re­gat d’anhels, èpica i mono­li­tisme ideològic. Una crida pseu­doin­tel·lec­tu­a­lit­zada i sense indi­car un camí cap a la rebel·lia i l’asso­li­ment del paradís. Cap referència, ni una paraula, a com con­fron­tar el benes­tar mate­rial imme­diat (l’eco­no­mia) dels seus ciu­ta­dans. Alguns, tot just sor­tits de la crisi i altres encara ben immer­sos en ella. Cap referència a com els cata­lans, esti­guem orga­nit­zats esta­tal­ment o amb sub­si­di­a­ri­e­tat autonòmica o fede­ral, o amb sub­missió i sense ins­ti­tu­ci­ons pròpies, hauríem en tot cas d’afron­tar un futur molt com­plex i en què una soci­e­tat euro­pea com la nos­tra es troba, com a mínim, en clar des­a­van­tatge. La que genera les soci­e­tats enve­lli­des i amb població min­vant, crei­xe­ment menys com­pe­ti­tiu en l’entorn glo­bal al davant d’un món a l’alça majo­ritària­ment jove, ambiciós, des­a­com­ple­xat de voler un futur més aco­mo­dat, si es vol amb més capa­ci­tat de con­sum.

Una dipu­tada autonòmica de Podem de Cas­te­lla i Lleó va llançar fa uns dies una crítica ferotge a un benin­ten­ci­o­nat lli­bre d’edu­cació finan­cera infan­til (per cert, ara, gràcies a la dipu­tada, rècord de ven­des) i de pas­sada va car­re­gar amb fri­vo­li­tat con­tra el fet que els nens se’ls parli de diners, de la llei de l’oferta i la demanda, de la tipo­lo­gia d’empre­ses o del con­cepte d’inversió, com fa el lli­bret vili­pen­diat. El cap polític de la dipu­tada, Pablo Igle­sias, encara va posar més lle­nya al foc qua­li­fi­cant el lli­bre i les seves inten­ci­ons d’esgar­ri­fo­ses i inde­cents. Per què no volen que la gent superi el seu anal­fa­be­tisme finan­cer i la desi­gual­tat d’opor­tu­ni­tats que genera? És fri­vo­li­tat, inconsciència o mal­dat bar­re­jada amb xim­ple­ria? I cóm és que la resta de for­ces polítiques van callar, assen­tint per defecte i dei­xant que només l’eco­no­mista libe­ral Juan Ramon Rallo fes una rèplica digna?

Elec­to­ra­lisme.

Rea­li­tats, més pro­pe­res o més allu­nya­des de cadascú, però que aju­den a des­ta­car la crei­xent i il·lògica dei­xa­desa en relació amb l’eco­no­mia que es per­cep en soci­e­tats com la nos­tra, absor­bi­des per una malen­tesa política i per l’elec­to­ra­lisme més des­ver­go­nyit. Men­tres­tant i amb la pas­si­vi­tat de ciu­ta­dans repre­sen­tats i de polítics repre­sen­tants, s’acu­mu­len i engrei­xen els pro­ble­mes que algun dia seran massa grans per ser resolts: la lon­ge­vi­tat i baixa nata­li­tat que impos­si­bi­li­tarà el sis­tema de pen­si­ons; el dete­ri­o­ra­ment pot­ser lleu­ge­ra­ment fre­nat però molt amenaçador del medi ambi­ent i, en gene­ral, la pèrdua de com­pe­ti­ti­vi­tat que pot abo­lir l’estat de benes­tar tal com l’ente­nem. Contrària­ment al que alguns ens diuen, sobra política i falta gestió econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.