Política

Els eurodiputats, després de visitar Bassa, demanen a la UE que s’impliqui a Catalunya com fa en altres països

La irlandesa Lynn Boylan afirma que la Unió ha de defensar els catalans i el dret a l’autodeterminació perquè sinó perdrà “tota la credibilitat”

Cinc parlamentaris europeus visiten també Carme Forcadell a la presó del Catllar

Els eurodiputats que han visitat aquest divendres a la tarda l’exconsellera Dolors Bassa a la presó de Puig de les Basses (Figueres) reclamen a Europa que s’impliqui a Catalunya com fa amb d’altres països.

La delegació, integrada per cinc parlamentaris europeus, s’ha reunit amb Bassa durant més de dues hores. A la sortida han assegurat que està forta i que els ha dit que “no vol ser cap heroïna” perquè els “herois són a fora, aquells que resistim i seguim lluitant pels drets dels presos i del país”.

La irlandesa Lynn Boylan (Sinn Féin) s’ha mostrat crítica amb la Unió Europea (UE) i ha considerat que “Europa està essent completament hipòcrita” pel què fa a la protecció de la democràcia i el rol que ha de tenir la llei.

En aquest sentit, ha assenyalat que els 28 “acostumen a ser molt ràpids jutjant altres països” que no són estats membres però que, en canvi, no ho fan en un dels seus “estats fundadors”. “La UE ha d’aixecar-se i defensar els catalans i el dret a l’autodeterminació perquè si no ho fan perdran tota la credibilitat”, ha insistit.

La també eurodiputada irlandesa Martina Anderson, que va estar empresonada durant 13 anys els anys 80 i 90, ha afegit que Europa ha de venir a Catalunya i “investigar la realitat del que està passant aquí”. “L’estat espanyol s’ha equivocat amb els catalans i el govern espanyol ha de resoldre-ho”, ha dit.

Per la seva banda, l’eurodiputat català Jordi Solé ha assegurat que al Parlament Europeu hi moltes persones “solidàries amb la causa de la democràcia i de la llibertat” i que se senten “avergonyides que l’Europa del segle XXI hi hagi presos i preses polítiques” en un estat membre.

A la visita al centre penitenciari de Figueres, també hi han acudit l’eurodiputat del PDeCat Ramon Tremosa i l’eurodiputada francesa, Marie-Pierre Vieu.

La delegació de 13 eurodiputats que aquest matí ha visitat els set presos polítics a Lledoners s’ha dividit aquesta tarda per reunir-se amb Bassa i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. El flamenc Mark Demesmaeker, les gallegues Ana Miranda i Lidia Senra, el basc Josu Juaristi i el català Josep-Maria Terricabras s’han reunit amb Forcadell durant una hora i mitja a la presó de Mas d’Enric del Catllar (Tarragonès).

Tots ells són membres de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que vol “persuadir” la Unió Europea d’incidir en el conflicte entre Catalunya i l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.