Política

Pla de Macron per posar fi a la precarietat en el sector sanitari

Vol que el sistema de salut sigui un pilar de l’“estat-providència” del segle XXI

El president francès, Emmanuel Macron, va presentar, ahir, una esperada reforma del sistema sanitari, un dels serveis més deteriorats de l’estat del benestar a França. Després d’haver-ne ajornat la presentació al juny, el jove dirigent va anunciar una cinquantena de mesures per calmar el malestar creixent en un dels sectors més mobilitzats durant aquest any al país veí. De les manifestacions inèdites dels treballadors a les residències d’ancians fins a les llargues vagues als hospitals psiquiàtrics a Rennes i Amiens, el personal sanitari ha denunciat la falta de recursos a causa de les polítiques d’austeritat i de l’envelliment de la població.

“El nostre sistema de salut no sofreix per una falta de finançament, sinó per les mancances en l’organització”, va defensar Macron durant la presentació. El pla comportarà una inversió de 3.400 milions d’euros fins al 2022 i tindrà l’ambiciós objectiu de garantir el bon funcionament del sistema sanitari “els pròxims cinquanta anys”. “Vull que el sistema de salut sigui un dels pilars de l’estat-providència del segle XXI”, va assegurar.

Una de les mesures estel·lars d’aquest pla serà la supressió del numerus clausus, que limita l’accés a les titulacions de ciències de la salut. A partir del 2020, es deixaran de realitzar a França els selectius exàmens al final del primer any de llicenciatura que limitaven el nombre d’estudiants que continuaven endavant en la carrera de medicina —a l’Estat espanyol aquesta selecció es fa a partir de les altes notes de tall després de la selectivitat.

Macron també va anunciar la creació del càrrec d’assistent mèdic. Els pròxims quatre anys, el govern francès finançarà 4.000 places d’aquesta funció, que s’encarregarà d’ajudar els metges en les tasques administratives i en d’altres de més senzilles. També crearà a partir de l’any que ve 400 places de metges en zones rurals amb dèficit notable de professionals de medicina, un problema recurrent a França a causa de la llibertat dels metges per instal·lar la consulta en la localitat on vulguin.

Plega el ministre de l’Interior

Enric Bonet

El ministre francès de l’Interior i número dos de l’executiu, el socialista Gérard Collomb, abandonarà el càrrec després de les europees de maig de l’any vinent per presentar-se com a candidat a l’alcaldia de Lió, ciutat que ja va governar entre el 2001 i el 2017. De 71 anys, Collomb ha hagut de batallar amb qüestions espinoses, com ara la nova llei d’immigració, que li va costar dures crítiques d’associacions humanitàries. També va estar en primera línia en el polèmic cas Benalla, el guardaespatlles de Macron que va ser enregistrat esbatussant uns manifestants l’1 de maig a París fent-se passar per un agent de la policia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.