Política

Gestos polítics contra la presó

El líder del PSC reforça la posició de La Moncloa favorable a la llibertat provisional dels presos

El govern espanyol va fent l’ullet per consolidar el clima de diàleg iniciat

El líder del PSC, Miquel Iceta, va aprofitar la conferència que ahir feia a Madrid per reforçar els gestos que el govern espanyol ha mostrat les darreres setmanes en vista a un alleugeriment de la situació d’empresonament dels líders polítics i cívics independentistes. Iceta, que ja va ser el primer socialista de l’Estat a posar en dubte el delicte de sedició contra Sànchez i Cuixart pel 20-S i a llançar la hipòtesi d’un futur indult durant la campanya electoral, ahir reblava les paraules recents de la vicepresidenta Carmen Calvo a favor de posar fi a la presó preventiva que ja dura gairebé un any sense que es conegui data de judici.

I anant més enllà de la posició pública del govern del PSOE, Iceta reafirmava ahir dues coses evidents, que a Espanya es veu que no ho són: que l’octubre passat a Catalunya no hi va haver cap rebel·lió segons la preveu el Codi Penal espanyol, i que, avui, no hi ha cap indici d’un imminent pas unilateral i anticonstitucional del govern i la majoria independentista de JxCat i ERC. L’estratègia dels socialistes és reforçar el “canvi de clima” polític que ha reconegut tothom al si dels dos governs i acompanyar el diàleg iniciat amb gestos polítics cap als presos. Avui per avui, passos encara insuficients per a una majoria independentista que els demana un gest de la nova fiscal general de l’Estat, María José Segarra –un gest del qual marca distàncies la direcció del PSC defensant la independència de criteri de la fiscal un cop ja ha estat nomenada pel govern de Sánchez.

La presó “dura massa”

Pel que fa a l’empresonament dels dirigents catalans, Iceta va afirmar que la presó preventiva “està durant massa”. Ho sostenia en la línia apuntada la vigília de la Mercè per la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, que va mostrar-se en una entrevista a La Vanguardia a favor de posar fi a la presó provisional si el judici es feia esperar “massa”; rebaixar un graó la condició de presó preventiva suposa la llibertat provisional en espera de judici.

Iceta reblava ahir les paraules de Calvo davant de la ministra Meritxell Batet; la delegada de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera; l’exlehendakari Patxi López; l’expresident Montilla o el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano. Fins i tot el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, s’ha mostrat aquest 11-S en desacord amb la presó preventiva en una entrevista a la BBC britànica. Davant la pregunta en què el periodista no dubtava a comparar amb una “farsa de judici polític” el procés judicial a què s’enfronten els líders catalans, Borrell responia: “Jo personalment preferiria que aquesta gent estigués en llibertat provisional. Crec que hi ha altres maneres d’assegurar que no fugin.” També Borrell –que ha estat el més bel·ligerant en paraules i accions– acaba de recórrer al TSJC contra la reobertura de les delegacions de la Generalitat a l’exterior.

Sánchez no veia rebel·lió

Iceta també reafirmava ahir a Madrid el que ja ha dit algun cop a Catalunya: que no comparteix que es pugui atribuir el delicte de rebel·lió als actes del govern i el Parlament catalans, l’octubre de l’any passat. Així, Iceta afirmava que no veu “com encaixa el delicte de rebel·lió amb el que va passar a Catalunya en aquella hora i vuit segons d’independència”.

Sobre aquesta qüestió, el govern espanyol guarda silenci i només l’expresident Felipe González i l’ex-secretari d’estat per la UE Diego López Garrido s’hi van pronunciar clarament. Mentre el primer també dubtava de l’acusació, López Garrido, que va ser un dels ponents del nou Codi Penal, afirmava obertament, ja l’octubre de l’any passat, que “el Codi Penal deixa clar que, si no s’alcen violentament i públicament, no hi ha delicte de rebel·lió”. De fet, el president Pedro Sánchez també el va posar en dubte però de manera sibil·lina quan era a l’oposició. En sortir d’una reunió a La Moncloa amb Mariano Rajoy, al 16 de maig, Sánchez va defensar una reforma del Codi Penal perquè una declaració d’independència pacífica però sense permís de l’Estat sigui considerada rebel·lió. Que era el mateix que dir que el jutge instructor, Pablo Llarena, no s’ajustava al Codi Penal actual.

Sense risc de secessió

De més a més, i en contra de la visió que propaguen Ciutadans i el PP sobre un govern i Parlament catalans a un pas de la secessió, Iceta defensa que avui “no hi ha el risc que el Parlament de Catalunya declari la independència” ni que el govern convoqui un nou referèndum. Per primer cop des del 21-D, el primer secretari del PSC reconeix clarament un canvi en l’executiu català: “Crec que des del govern de la Generalitat s’estan emetent senyals d’acceptar errors comesos i no tornar-los a tenir en el futur.” Però el fet que l’exvicepresident i els exconsellers continuïn a la presó, advertia Iceta, “dificulta el procés de pacificació política” perquè els presos són, segons ell, el major factor de cohesió entre ERC i el PDeCAT.

Res a veure en el to, aquest cop, amb declaracions recents de Borrell, qui considerava que Catalunya està més a prop de perdre l’autonomia que d’aconseguir la independència. En una reflexió dirigida a tots els partits –no només als independentistes–, el president Sánchez advertia ahir des de Nova York que si generen conflicte en comptes de cooperar, caldria convocar eleccions tot i la seva voluntat d’acabar el mandat. Iceta va tornar a rebutjar un referèndum d’autodeterminació i va defensar votar “un acord” entre les institucions acompanyat d’un pacte d’estat amb el reconeixement nacional de Catalunya.

LES FRASES

No acabo de veure com encaixa el delicte de rebel·lió amb el que va passar a Catalunya, en aquella hora i vuit segons d’independència
A la política correspon buscar solucions, i si no hi ha reconciliació haurem fracassat
Miquel Iceta
primer secretari del psc

De l’indult a la presumpció d’innocència

Tot i que va ser el primer a destapar la caixa dels trons proposant l’indult als presos durant la campanya electoral del 21-D, ahir Iceta va rebutjar aquest debat perquè considera que prefigura una condemna i se salta la presumpció d’innocència. De fet, la direcció del PSC va concloure, després dels resultats del 21-D i la victòria de Ciutadans per primer cop, que la petició d’indult va perjudicar els socialistes perquè va ser entesa com una aproximació als independentistes. “Hi ha qui em critica pel fet de demanar l’indult, però algú a Catalunya ha de pensar en com cosirem les ferides. I no m’importa pagar un preu per pensar en escenaris de reconciliació”, afirmava el 14 de desembre, en plena campanya. L’endemà, enmig de la polèmica, reconeixia que era una presa de posició “prematura”. Aquest cap de setmana passat, el cas es repetia amb la delegada Teresa Cunillera. Al matí defensava l’indult i a la tarda reconeixia que era “prematur” quan no hi havia ni data de judici. El líder del PP, Pablo Casado, ho havia arribat a considerar una “humiliació” a Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.