Política

Trontolla el ministre de l’Interior francès, un dels homes forts del macronisme

Gérard Collomb presenta la dimissió després d’anunciar la seva candidatura a l’alcaldia de Lió

Macron la rebutja, però la pressió perquè l’accepti augmenta

El president francès, Emmanuel Macron, sembla definitivament atrapat en una delicada situació política. Després de la dimissió a principis de setembre de dos dels membres més populars del seu executiu –l’exministre de la Transició Ecològica, Nicolas Hulot, i la d’Esports, Laura Flessel– ara perilla el responsable d’Interior, Gérard Collomb. Aquest històric dirigent del Partit Socialista (PS) francès va presentar abans-d’ahir al vespre la seva dimissió, però Macron la va rebutjar en un principi.

“Mantinc la meva proposta de dimitir”, va reiterar ahir en una entrevista a Le Figaro el ministre de l’Interior. Collomb, de 71 anys, ja estava en la rampa de sortida des que a mitjan setembre va anunciar que es presentaria a les municipals del 2020 a Lió, la mateixa ciutat que havia dirigit durant quinze anys abans de fer el salt l’any passat a la política nacional.

Des d’aleshores, els partits de l’oposició demanaven la dimissió d’aquest antic baró del PS, que havia previst abandonar el seu càrrec durant l’estiu de l’any que ve. També havien cristal·litzat les fredes relacions entre el president francès i Collomb, que a principis de setembre havia retret a Macron “la seva falta d’humilitat” i que “acabaria quedant-se aïllat dins de l’Elisi”.

Malgrat la seva voluntat inicial de retenir-lo en el càrrec, Macron va mostrar-se ahir a la tarda disposat a acceptar la dimissió de Collomb. El president francès “espera ara les propostes (per al Ministeri de l’Interior) del primer ministre”, van indicar fonts de l’Elisi a l’Agència France-Presse.

Instal·lat en els seus nivells més baixos de popularitat –només un 29% dels francesos afirmen estar satisfets amb el seu mandat, segons un sondeig de l’institut Ifop–, Macron preferiria no haver d’assumir ara la marxa d’un dels homes forts del seu executiu, que va tenir un rol més que notable en l’assalt electoral del dirigent centrista a l’Elisi. Tanmateix, la pressió no deixava de créixer ahir envers el jove president, davant la insistència de Collomb i les crítiques de l’oposició.

“Quan es tracta de la seguretat dels francesos, el govern no té dubtes”, va defensar-se ahir el primer ministre, Édouard Philippe, durant la sessió de preguntes al govern a l’Assemblée Nationale, en què el ministre de l’Interior va ser el gran absent. “Collomb ja està fora del govern”, li havia retret uns minuts abans el diputat dels Republicans (dreta), Éric Ciotti.

Fins i tot des de la bancada de l’oposició es va fer broma amb el fet de si “Collomb és a Barcelona”. Uns comentaris irònics que evocaven l’aventura electoral a la capital catalana de Manuel Valls, que va participar ahir en la seva última sessió parlamentària a França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.