Política

L’Estat i la Generalitat arriben a un acord per a la retirada de part del recurs al TC de les lleis d’habitatge

Calvet explica que el pacte permet recuperar la mediació amb grans tenidors i famílies afectades i expropiar els habitatges que portin més de dos anys desocupats

El govern espanyol manté el recurs als articles referents a la dació en pagament i subrogacions d’hipoteques, que considera competència seva

El con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Damià Cal­vet, ha anun­ciat aquest dime­cres que l’Estat i la Gene­ra­li­tat han arri­bat a un “acord inter­pre­ta­tiu” per a la reti­rada del recurs d’incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat pre­sen­tat per l’exe­cu­tiu del PP a les Lleis d’habi­tatge apro­va­des pel Par­la­ment de Cata­lu­nya L’acord per­met recu­pe­rar pràcti­ca­ment tots els arti­cles de les lleis 24/2015 i la 4/2016, de mesu­res urgents per afron­tar l’emergència en l’àmbit de l’habi­tatge i la pobresa energètica, que actu­al­ment estan sus­pe­ses cau­te­lar­ment pel TC.

En decla­ra­ci­ons des dels pas­sa­dis­sos del Par­la­ment, Cal­vet ha dei­xat clar que la Gene­ra­li­tat “no ha renun­ciat a res” i que no s’ha tocat “ni una coma” de la llei, ja que sor­geix d’una ini­ci­a­tiva popu­lar i va ser apro­vada per una­ni­mi­tat pel Par­la­ment de Cata­lu­nya. En aquest sen­tit, ha subrat­llat que “no és una qüestió de sobi­ra­nia sinó de justícia social”.

El titu­lar de Ter­ri­tori ha deta­llat que es man­tin­dran en sus­pens els arti­cles refe­rents a matèries que l’Estat con­si­dera que són de la seva com­petència, com la dació en paga­ment.

Cal­vet lamen­tat que l’exe­cu­tiu espa­nyol no hagi reti­rat la tota­li­tat del recurs, tal com s’havia com­promès el govern del PSOE, però ha cele­brat que arran d’aquest des­blo­queig la Gene­ra­li­tat recu­peri la “capa­ci­tat per actuar en temes de gran importància”.

En aquest sen­tit, ha citat tres grans eixos: la recu­pe­ració de la medi­ació amb grans teni­dors i famílies voluntàries i des­ple­gar-la en la seva “màxima inten­si­tat”; el rea­llot­ja­ment obli­ga­tori per part de grans teni­dors a les famílies en risc de ser des­no­na­des, i la capa­ci­tat per expro­piar els habi­tat­ges de grans teni­dors –no par­ti­cu­lars– que els tin­guin buits durant més de dos anys.

D’altra banda, els arti­cles que el govern espa­nyol manté al recurs són els 1 i 2 i dis­po­sició tran­sitòria pri­mera de la Llei 24/2015, que fan referència a les subro­ga­ci­ons d’hipo­te­ques i daci­ons en paga­ment.

El con­se­ller espera que l’acord sigui ple­na­ment efec­tiu els pri­mers quinze dies de novem­bre. Segons ha expli­cat, ara els pas­sos a seguir són l’apro­vació de l’acord per part dels mem­bres de la sub­co­missió bila­te­ral, a con­ti­nu­ació s’ha de publi­car al BOE i al DOGC, i final­ment el Con­sell de Minis­tres ha d’apro­var el desis­ti­ment al recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.