Política

L’Estat i la Generalitat arriben a un acord per a la retirada de part del recurs al TC de les lleis d’habitatge

Calvet explica que el pacte permet recuperar la mediació amb grans tenidors i famílies afectades i expropiar els habitatges que portin més de dos anys desocupats

El govern espanyol manté el recurs als articles referents a la dació en pagament i subrogacions d’hipoteques, que considera competència seva

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dimecres que l’Estat i la Generalitat han arribat a un “acord interpretatiu” per a la retirada del recurs d’inconstitucionalitat presentat per l’executiu del PP a les Lleis d’habitatge aprovades pel Parlament de Catalunya L’acord permet recuperar pràcticament tots els articles de les lleis 24/2015 i la 4/2016, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que actualment estan suspeses cautelarment pel TC.

En declaracions des dels passadissos del Parlament, Calvet ha deixat clar que la Generalitat “no ha renunciat a res” i que no s’ha tocat “ni una coma” de la llei, ja que sorgeix d’una iniciativa popular i va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya. En aquest sentit, ha subratllat que “no és una qüestió de sobirania sinó de justícia social”.

El titular de Territori ha detallat que es mantindran en suspens els articles referents a matèries que l’Estat considera que són de la seva competència, com la dació en pagament.

Calvet lamentat que l’executiu espanyol no hagi retirat la totalitat del recurs, tal com s’havia compromès el govern del PSOE, però ha celebrat que arran d’aquest desbloqueig la Generalitat recuperi la “capacitat per actuar en temes de gran importància”.

En aquest sentit, ha citat tres grans eixos: la recuperació de la mediació amb grans tenidors i famílies voluntàries i desplegar-la en la seva “màxima intensitat”; el reallotjament obligatori per part de grans tenidors a les famílies en risc de ser desnonades, i la capacitat per expropiar els habitatges de grans tenidors –no particulars– que els tinguin buits durant més de dos anys.

D’altra banda, els articles que el govern espanyol manté al recurs són els 1 i 2 i disposició transitòria primera de la Llei 24/2015, que fan referència a les subrogacions d’hipoteques i dacions en pagament.

El conseller espera que l’acord sigui plenament efectiu els primers quinze dies de novembre. Segons ha explicat, ara els passos a seguir són l’aprovació de l’acord per part dels membres de la subcomissió bilateral, a continuació s’ha de publicar al BOE i al DOGC, i finalment el Consell de Ministres ha d’aprovar el desistiment al recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.