Política

Detingut el sospitós del serial de paquets bomba contra demòcrates

Es tracta d’un fanàtic de Trump amb un llarg historial criminal

El president promet justícia i demana unitat davant una violència política “menyspreable”

El Departament de Justícia dels EUA va anunciar ahir la detenció del principal sospitós del serial de paquets bomba enviats a destacades figures crítiques amb el president Donald Trump. Es tracta de Cesar Altieri Sayoc Jr, de 56 anys, originari de Nova York però resident a Florida, amb una gran llista d’antecedents criminals i fanàtic radical de Trump.

Detingut amb anterioritat per possessió de drogues, robatori, i amenaça d’utilitzar una bomba, Altieri Sayoc va ser arrestat en una botiga de peces per a automòbils a Florida. Els investigadors ja havien delimitat aquest estat com a principal focus d’atenció, després d’esbrinar que tots els paquets havien estat enviats des d’allà.

Una empremta dactilar que es va trobar en un dels paquets explosius enviats va ser la clau per identificar-lo. Ja a disposició judicial, s’enfrontarà a cinc delictes federals pels quals pot ser condemnat a 48 anys de presó.

Teories conspiratives

Votant republicà, el perfil d’Altieri Sayoc encaixa en la teoria altament estesa sobre el motiu de l’onada de paquets bomba contra grans figures del Partit Demòcrata i principals víctimes dels atacs de la ultradreta dels EUA, incloent-hi el president Trump. Els presumptes comptes de xarxes socials del sospitós estan carregats de mems ultraconservadors, plens de violència contra els demòcrates i farcits de teories de la conspiració. La que es creu que és la seva furgoneta estava empaperada amb adhesius de Trump, el Partit Republicà, la ultradreta nord-americana i imatges religioses.

Encara amb dubtes de si queden paquets per entregar, el recompte de paquets bomba va ascendir a un total de 13. Ahir se’n van trobar tres més: un de dirigit a l’exdirector nacional d’intel·ligència de l’administració Obama, James Clapper, i dos de dirigits a dos senadors demòcrates amb aspiracions presidencials, Corey Booker i Kamala Harris.

El president dels EUA va confirmar la detenció i, en un nou gir de 180 graus, va demanar al país “unitat” i “harmonia” perquè no torni a haver-hi actes “menyspreables”.

“No hem de permetre mai que la violència política arreli als Estats Units i faré tots el que estigui al meu abast per aturar-ho”, va prometre.

La declaració arribava hores després que insinués que s’adheria a les teories de la conspiració que han corregut les darreres hores, que asseguren que l’enviament d’explosiu era, en realitat, una estratègia coordinada per l’esquerra per perjudicar els republicans en les eleccions legislatives de mig mandat, que s’han de celebrar el pròxim 6 de novembre.

LES FRASES

No hem de permetre mai que la violència política arreli als EUA
Hem d’ensenyar al món que estem units en pau, amor i harmonia
Donald Trump
PRESIDENT DELS EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.