Política

Els EUA reimposaran les sancions contra l’Iran amb algunes excepcions

Més de 700 entitats i individus s’incorporaran a la llista negra del Tresor

Vuit països quedaran fora de la prohibició de comprar petroli a Teheran

L’administració de Trump va anunciar ahir de forma oficial que dilluns a la matinada tornarà a aplicar sancions contra l’Iran, resultat directe de la polèmica retirada de Washington del pacte nuclear amb el règim iranià anunciada a principis de maig. El govern nord-americà complirà així l’amenaça d’aplicar una campanya de “màxima pressió” econòmica contra Teheran, que afectarà principalment el sector energètic, financer i logístic del país asiàtic.

“Les sancions estan enfocades fonamentalment a alterar el comportament de la República Islàmica de l’Iran”, va dir el secretari d’Estat, Mike Pompeo. En total, més de set-centes entitats i individus entraran a la llista negra dels EUA, en un esforç per “privar el règim dels ingressos que utilitza per difondre mort i destrucció per tot el món”.

El principal focus de les mesures punitives serà el sector petrolier, responsable del 80% dels ingressos del país asiàtic. En aquest àmbit, els EUA van advertir que qualsevol país que no suspengui la compra de cru iranià estarà subjecte a sancions de les autoritats nord-americanes.

Tot i això, Pompeo va deixar entreveure que vuit països, sense especificar quins (només es va confirmar que la Unió Europea no és a la llista), gaudiran d’una exempció temporal perquè en puguin continuar comprant durant sis mesos més sense patir les represàlies dels EUA, amb la promesa que en redueixin el consum significativament. Precisament en aquest sentit, el setembre passat, representants de la UE i els altres cinc països que formaven part de l’acord amb Teheran van crear una entitat especial per evitar-les.

Les sancions es mantindran inamovibles fins que l’Iran no compleixi els dotze requisits que exigeixen els EUA, entre els quals hi ha retirar-se de qualsevol acció a Síria i abandonar les aspiracions nuclears. “L’objectiu final és forçar l’Iran a abandonar de forma permanent les seves documentades activitats criminals i que es comporti com un país normal”, va dir Pompeo. Per aconseguir-ho, va prometre “màxima pressió”.

El president, Donald Trump, que al seu moment va vendre la sortida del pacte nuclear amb l’Iran com un triomf enorme per al país i una fórmula per atacar un dels llegats clau del seu predecessor al càrrec, Barack Obama, va anunciar les sancions d’una forma molt heterodoxa. “S’acosten les sancions”, va piular el president, en una imatge que imitava un dels eslògans i calcava l’estètica de la sèrie televisiva Joc de Trons.

Des de Teheran es va qualificar la mesura com una més de les “tàctiques d’intimidació” dels EUA, i es van fer crides a la unitat nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.