Política

Llargues cues pel canvi, a Manhattan

El fort temporal no frena la massiva assistència d’electors als centres de votació de Nova York

Els serveis d’Uber i Lyft ofereixen trajectes gratuïts per poder acostar els votants als col·legis electorals

L’Eric va sortir ahir ben d’hora de casa de casa per anar a la Greenwich Village Elementary School, el col·legi electoral que té assignat per votar a Manhattan. Ho va fer més convençut que l’última vegada, ja que aquest vot podia suposar un gran canvi per al seu futur i el de la seva família. “No sé què espero d’aquestes eleccions, les polítiques que ofereixen els demòcrates ens asseguren un futur millor, però en aquest país tot és possible”, va lamentar-se. Darrere seu, tenia una cinquantena de persones esperant amb la papereta a la mà, impacients per poder escanejar-la. “Tot i votar tradicionalment el Partit Republicà, avui votaré pels demòcrates perquè no estic d’acord amb l’administració Trump. Necessitem un canvi, en què el poder i l’autoritat no quedin en mans de republicans racistes i cruels”, comentava la Diana en sortir del centre on hi va haver cues durant les quinze hores que els col·legis van estar oberts.

A les vuit del matí va començar a ploure i els carrers de la ciutat estaven col·lapsats, com sol passar a Manhattan quan plou. Alguns arribaven a votar gràcies als serveis Uber i Lyft, que van oferir trajectes gratuïts per les eleccions. La Catherine en va ser una de les usuàries. Arribava amb dues maletes a primera hora per votar i anar-se’n directament cap a l’aeroport. “Tinc el meu negoci i estic engegant una start-up, necessitem un govern lliure de polítiques sexistes, homòfobes i racistes”, afirmava desesperançada.

En aquell moment, la cua per entrar a l’escola donava la volta al bloc. Dins del vestíbul la gent esperava torn en silenci, organitzada pels coordinadors de les meses, que cridaven i indicaven on s’havien de recollir les paperetes. Un cop els electors podien entrar a la sala, esclatava el caos i s’havien de distribuir segons la taula que els hagués estat assignada. Alguns no entenien gaire bé on havien d’anar a parar. “Vaig fer-ne divuit la setmana passada i són les meves primeres eleccions. Vull créixer en un país just”, declarava la Lulu. A prop seu, la Francis, una voluntària que ajudava a coordinar l’activitat electoral del centre, deia sobre Alexandria Ocasio-Cortez, la jove estrella dels demòcrates que probablement es convertirà en la congressista més jove: “És brillant, és la presidenta que necessiten els Estats Units.”

Els electors demòcrates volien superar expectatives i van anar a votar amb més força que mai per mirar de reprendre el control del país. Alguns sortien de votar fent un discret gest de victòria amb els braços, col·locant-se l’adhesiu on hi deia “I voted”. “Espero una gran participació per resoldre tot això. Si els demòcrates guanyen, especialment a la Cambra de Representats i al Senat, que és el que espero, tindrem el control sobre Trump”, deia en Daniel, abans de tornar a l’oficina a treballar, conscient que li quedaven moltes hores abans de conèixer el resultat d’aquests intensos comicis de mig mandat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.