Política

Condemnen l’Estat per haver violat els drets d’un activista

Estrasburg diu que la justícia espanyola no va respectar la llibertat d’expressió del demandant

Es tracta de la segona sentència que corregeix actuacions de tribunals espanyols aquest mes

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar, ahir, l’Estat espanyol per haver violat el dret a la lliure expressió d’un activista que va acusar dos policies d’haver-lo torturat.

És ja la segona sentència que corregeix la justícia espanyola aquest novembre, després que el tribunal amb seu a Estrasburg determinés que el líder independentista basc Arnaldo Otegui no va tenir un judici just. El d’ahir va ser un cas menys mediàtic, però en què també es va subratllar la mala aplicació de la Convenció de Drets Humans per part de les autoritats espanyoles.

En concret, el TEDH va constatar que la condemna d’Espanya a l’activista Agustín Toranzo per haver descrit com a tortura l’actuació policial en contra seu en el desallotjament d’un centre és una violació del dret a la lliure expressió. Més de 10 anys després que es produïssin aquests fets a Sevilla, la sentència de l’alt tribunal europeu obliga ara l’Estat espanyol a compensar Toranzo amb més de 8.000 euros pels danys i perjudicis causats per l’errònia aplicació dels drets humans. Un procés judicial que té el seu origen el 2007, quan Toranzo va protestar contra el desallotjament del centre social ocupat Casas Viejas de Sevilla tancant-se a l’edifici i introduint el braç en un tub de ferro unit per dificultar-ho. Els policies el van voler treure per la força lligant-li una corda al voltant de la cintura i estirant-lo, però, quan es van adonar que no podien, el van immobilitzar amb la soga. Toranzo va abandonar, finalment, el lloc i va posar fi a la protesta, però va descriure les accions dels policies com a tortures, unes paraules que la delegació del govern espanyol a Andalusia no va passar per alt. La delegació va demanar una investigació que va subscriure la fiscalia. El 2011, va ser declarat culpable perquè van considerar que les accions policials havien estat proporcionades i que Toranzo no va fer servir la paraula tortura en sentit col·loquial tal com esgrimia. L’activista va ser castigat amb una multa de 10 euros diaris durant vint mesos, és a dir, més de 6.000 euros, i una compensació als dos policies de 1.200 euros.

Rectificació obligada

Cap instància judicial espanyola va acceptar el recurs de Toranzo, fins que finalment Estrasburg li ha donat la raó perquè considera que els magistrats espanyols van aplicar una definició legal massa estricta del concepte de tortura.

A més, l’alt tribunal creu que l’amenaça de presó per no pagar la multa podria haver tingut un “efecte inhibitori” en la seva llibertat d’expressió, ja que condemnes com aquestes poden reprimir “les crítiques cap a les accions dels funcionaris públics”.

Per tant, els magistrats europeus van determinar que els tribunals espanyols no van sospesar de manera equilibrada els drets i interessos en joc. Una violació dels drets de Toranzo que no era “necessària en una societat democràtica”, segons diu la mateixa sentència.

LA XIFRA

8.000
euros
de compensació, com a mínim, haurà de rebre l’activista a qui el TEDH va donar la raó ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.