Política

Crítiques al suport de Trump a l’Aràbia Saudita

Es desmarca de l’opinió de la CIA

Senadors li exigeixen que determini la posició sobre la mort de Khashoggi

Els senadors dels Estats Units no estan disposats a permetre que el president, Donald Trump, tanqui la carpeta de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, i menys que ho faci deixant indemne el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohammed bin Salman, assenyalat com a responsable dels fets.

Membres del comitè d’Afers Exteriors de la cambra alta nord-americana van enviar una carta al mandatari exigint-li que deixi clara la seva posició sobre l’assassinat del periodista que es va perpetrar al consolat saudita a Turquia fa un mes. “Li demanem que específicament determini si el príncep hereu és el responsable de la mort de Khashoggi”, van escriure, una resposta que volen en menys de 120 dies i que ha d’incloure si pretén sancionar els responsables de la mort del columnista del The Washington Post.

Trump encara es resisteix a culpar Bin Salman dels fets, tot i que la CIA ha determinat amb “gran seguretat” que l’hereu del tron saudita ho sabia. “Podria ser que el príncep hereu sabés d’aquest tràgic esdeveniment. Podria ser, o podria no ser”, va declarar Trump dimecres a la matinada, insistint en l’enroc total per no criticar-lo.

Interessos econòmics

Amb la decisió de defensar el príncep Bin Salman –amic íntim del seu gendre i assessor, Jared Kushner–, Trump justifica que és molt més important conservar els interessos econòmics i tenir un aliat contra l’Iran a la regió que la demanda de respostes i respecte dels drets humans.

“Mai hauria pensat que veuria el dia en què la Casa Blanca també treballés com a empresa de relacions públiques per al príncep hereu de l’Aràbia Saudita”, va criticar el senador republicà Bob Corker, president del comitè d’exteriors del Senat, que abandonarà el càrrec i l’escó al gener.

Tot i les crítiques, Trump ha fet el desentès i ahir va seguir apropant-se al règim saudita. En una piulada a Twitter, com és habitual, va agrair a l’Aràbia Saudita un suposat descens del preu del petroli fal·laç ja que confon dos tipus de barril (Texas i Brent). Un missatge molt adequat en la setmana de la festivitat d’Acció de Gràcies, que Trump celebrarà al club de Mar-a-Lago a Florida, la “Casa Blanca d’hivern”.

Investigar Hillary Clinton i James Comey

Als mítings de Trump encara se sent el crit “empresona-la” dirigit a la que va ser la rival en les presidencials del 2016, la demòcrata Hillary Clinton. El president, que no ha amagat mai que veu el Departament de Justícia com un braç executor del seus desitjos, hauria intentat la primavera passada que investigués Clinton i un altre dels seus enemics, l’exdirector de l’FBI James Comey. Segons la CNN i The New York Times, els advocats de la Casa Blanca van fer que en desistís, evitant potenciar la imatge d’abús de poder. No obstant, Trump estaria insistint-hi de nou, i potser podria aprofitar els canvis al capdavant del Departament de Justícia per reactivar la idea. El fiscal general interí, Matt Whitaker, sempre ha demostrat lleialtat i suport a la idea del president –fins i tot va rebre diners d’una fundació que impulsava el procés judicial contra els Clinton–, i podria decidir nomenar un fiscal especial per investigar-los. A Clinton l’ha acusat sense proves de corrupció; a Comey, a qui va acomiadar de manera fulminant, li recrimina haver filtrat informació confidencial a la premsa, fet que no s’ha demostrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.