Política

En directe

Parlament

El ple rebutja demanar al govern la llista de visites als presos polítics

JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i la CUP tomben una moció de Cs que instava l’executiu a garantir la “igualtat de tracte” a tots els reclusos davant suposats “privilegis” dels líders independentistes

La cambra insta a “impulsar” el Pacte Nacional per la Societat Digital

El Parlament ha rebutjat aquest dijous instar el govern de la Generalitat a presentar una relació de visites realitzades per autoritats als centres penitenciaris per on han passat els presos polítics.

Els diputats de JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP i la CUP (88) han tombat la iniciativa, que només ha recollit els vots a favor de Cs i PP (40).

La moció, presentada pel grup de Cs, demanava entre altres punts que la cambra instés el govern a garantir la “igualtat de tracte” de tots els reclusos, sense que n’hi hagi que es puguin “beneficiar” d’un suposat tracte diferenciat per la seva “condició de polític o per les seves relacions amb els polítics actuals”.

A més, reclamava que en un termini de quinze dies l’executiu lliurés la llista detallada de visites amb detall de dia i hora, dels membres del govern o personal de l’administració, i també del president del Parlament, als centres penitenciaris d’Alcalà de Henares, de Soto del Real, d’Estremera, de Lledoners, de Puig de les Basses i de Mas d’Enric, on hi ha hagut presos els dirigents polítics independentistes processats. Cs també volia que es detallés el nombre “total diari de visites” realitzades per altres professionals.

Al debat de la moció, la diputada del grup taronja Lorena Roldán ha acusat l’executiu de voler amagar uns pretesos “privilegis” dels presos independentistes i ha demanat “igualtat de tracte” per al conjunt dels reclusos.

Impuls al pacte per la Societat digital

El ple sí que ha aprovat una moció per instar el govern a “donar suport” al Pacte Nacional per a la Societat Digital, que han signat la mateixa Generalitat, les diputacions, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i el Consorci Localret. La iniciativa demana també “impulsar les accions necessàries per col·laborar en la implementació dels objectius d’aquest pacte”.

La cambra també ha votat –amb el suport de tots els grups excepte el de Cs– a favor de “comunicar aquest acord” a les entitats signants del pacte.

La moció inclou demanar al govern que defineixi “un pla d’actuació anual” en què “es prioritzin les accions a desenvolupar i on es concretin les actuacions, els recursos, el període o termini d’execució i els indicadors”, i que aquest pla es presenti “durant el primer trimestre de l’any”. Aquests punts s’han aprovat per unanimitat.

Retorn de les pagues extra als funcionaris

La cambra s’ha manifestat aquest dijous a favor de retornar les pagues extres pendents del 2013 i 2014 als treballadors públics pendents abans de finalitzar el 2019 i 2020, respectivament.

El ple ha aprovat dos punts d’una moció impulsada inicialment per la CUP sobre les normes imposades pels mercats financers.

En concret, han tirat endavant les esmenes introduïdes per Catalunya en Comú Podem sobre el retorn de les pagues extra i la llei d’acompanyament als pressupostos. D’una banda, el Parlament considera que és “imprescindible” el retorn de les pagues per tal de garantir els drets dels treballadors públics. D’altra banda, la cambra catalana insta l’executiu a incloure en la llei de mesures fiscals i financeres del 2019 l’augment de “la progressivitat en la recaptació de l’impost de successions, l’impost de l’IRPF i impulsar mesures de fiscalitat ambiental”.

Els punts han estat aprovats amb els vots a favor de Cs, PSC, comuns, la CUP i PP i l’abstenció dels dos grups del govern, JxCat i ERC.

Per contra, s’han rebutjat la majoria dels punts originals del text de la CUP, entre els quals es demanava revertir les externalitzacions, desobeir el topall de dèficit, crear una banca pública o no pagar els deutes que resultin “il·legítims”.

Petició de suspendre la venda d’armes a Aràbia

El ple d’aquesta setmana ha acabat amb l’aprovació d’una moció presentada per ERC que insta el govern català a “exigir” a l’executiu espanyol la “suspensió de la transferència d’armes” i a “denegar-ne les autoritzacions d’exportacions” a l’Aràbia Saudita, ja que “podrien ser utilitzades en el conflicte del Iemen”.

La cambra ha acordat demanar que s’aturi la venda d’armes a aquest país “almenys” mentre es mantingui “un risc substancial”, o se sàpiga de “fonts fiables” que puguin ser utilitzades per “cometre” o “facilitar que es cometin violacions greus” dels drets humans, reconegudes dins del “dret internacional”.

La iniciativa ha tirat endavant amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP. Hi han votat en contra Cs, PSC-Units i PP.

Casamitjana s’acomiada del Parlament

La diputada d’ERC Magda Casamitjana s’ha acomiadat aquest dijous del Parlament durant el debat d’una moció sobre clàusules sol.

“Gràcies per la paciència, per la col·laboració; us portaré a tots al cor; a vosaltres senyors també”, ha assegurat amb la mirada posada als escons de l’oposició, just després de llegir un fragment de Jaume Vicens Vives.

Casamitjana deixa l’escó per assumir la direcció d’un projecte de salut mental d’alta complexitat, que el govern va aprovar aquest dimarts.

A l’espera de formalitzar els tràmits parlamentaris, serà Jordi Orobitg qui agarà el relleu a la cambra com a diputat dels republicans. Orobitg, que és segon tinent d’alcaldia de Lloret de Mar, ja va ser diputat per JxSí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.