Cinema

Una superparòdia

Javier Ruiz Caldera, director d’‘Anacleto: agente secreto’, porta ara el superheroi del còmic ‘Superlópez’ a la pantalla gran amb Dani Rovira com a protagonista

“Rebutjo la solemnitat i que les pel·lícules es prenguin massa seriosament”, diu el director

“M’és impossible recordar quan vaig descobrir el còmic Superlópez; el conec de tota la vida, en soc fan absolut”, diu el cineasta Javier Ruiz Caldera (Barcelona, 1976), que explica que va créixer amb còmics al seu voltant: “He estat el típic nen a qui no li agrada l’esport, els cotxes... Els còmics eren la meva vida.” Després de l’èxit d’Anacleto: agente secreto, va assumir amb entusiasme el repte d’adaptar aquest còmic creat per Jan –en català es diu Super Llopis–, que arriba avui als cinemes després de presentar-se al Festival de Sitges.

Nascut el 1973 com una paròdia de Superman, Super Llopis creua amb facilitat la frontera entre el superheroi i l’antiheroi. Javier Ruiz Caldera va comentar en una entrevista a El Punt Avui que “la diferència entre Superlópez i els superherois a què estem acostumats és que, en la seva identitat secreta, solen ser gent perdedora o gent normal, i quan es posen el vestit de superheroi esdevenen guanyadors absoluts”. “Amb Superlópez passa que és una persona grisa i mediocre, i quan es posa el vestit segueix sent bastant mediocre, i a sobre amb un vestit ridícul”. En aquest sentit, “no hi ha tanta diferència entre Juan López i Superlópez, l’heroi i l’antiheroi es barregen de manera natural i lògica, i d’aquí surt la comèdia”.

Un gran repte tècnic

Dirigir aquesta adaptació ha suposat per a Javier ruiz Caldera un gran repte tècnic: “Un personatge que vola, es pega trompades, s’enfronta amb un robot gegant... Segurament per això no s’havia fet mai al nostre cinema, però ara és possible. Tenim grans especialistes que són tops a escala mundial.”

Però no es tracta d’una pel·lícula que abusi dels efectes visuals, ni restringida a un únic gènere: “És una barreja de gèneres que té comèdia, ciència-ficció, fantasia, fins i tot comèdia romàntica, i això a mi, com a espectador i també com a director, m’interessa molt.”

Arribat a la Terra provinent del planeta Chitón, Superlópez no ho té fàcil per treballar en una oficina de Barcelona i dissimular els seus superpoders. L’arribada d’un antic amor d’institut (Alexandra Jiménez) i els plans de la malvada Agatha (Maribel Verdú) alteraran la seva tranquil·la existència. Una història de superherois ambientada explícitament a Barcelona no és gaire freqüent, i encara menys que se’n faci una pel·lícula. “Al còmic llegia una història de ciència-ficció i a sobre passava en llocs que jo reconeixia –recorda el director–. Em segueix emocionant veure volar Superlópez per l’Arc de Triomf, la Barceloneta, la Sagrada Família... Jo soc de Barcelona; bé, de Viladecans. Per què no han de passar pel·lícules en aquests llocs? No tots els superherois han de ser per força americans. A més, visualment, Barcelona és tan potent!” Com a protagonista, van apostar per Dani Rovira, “un actor capaç de transmetre el patètic i l’èpic de Superlópez; te’l pots creure com a heroi i alhora és còmic; sempre va ser la nostra opció.”

Javier Ruiz Caldera es va donar a conèixer amb la paròdia Spanish movie, i ara torna a aquest registre còmic. “Rebutjo la solemnitat i que les pel·lícules, independentment del gènere que siguin, es prenguin massa seriosament”, comenta.“Puc disfrutar d’un drama, però m’emociona més si té un component humorístic. Potser per aquest rebuig a la solemnitat m’aboco directament a la paròdia.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.