Política

Cursa contra rellotge

Negociadors britànics, espanyols i europeus continuen treballant per llimar les últimes diferències per a l’acord del ‘Brexit’

La premsa de Londres denuncia l’oportunisme del govern de Madrid en la qüestió de Gibraltar

Durant tot el dia d’ahir, negociadors britànics, espanyols i europeus van seguir treballant a contra rellotge per llimar les diferències que hi ha ara mateix per tancar un acord definitiu del Brexit abans de la cimera europea de demà a Brussel·les. L’últim punt de discòrdia que falta resoldre per aconseguir un acord és Gibraltar.

La tensió pel penyal s’ha incrementat els últims dies de manera inesperada després que el govern de Madrid denunciés la inclusió “amb nocturnitat i traïdoria” de l’article 184 en l’acord de sortida del Regne Unit.

Aquest article estipula que, en el futur, els afers relacionats amb Gibraltar seran abordats pels britànics i per la Unió Europea (UE), sense fer cap menció a l’Estat espanyol. El president Pedro Sánchez pretén modificar l’article per fer-hi constar el dret a veto espanyol a tota decisió sobre Gibraltar.

La premier britànica, Theresa May, ha deixat clar que defensarà “la sobirania de Gibraltar” i “el benefici de tots els territoris que integren el Regne Unit, inclòs Gibraltar”.

Després de reunir-se amb els seus homòlegs europeus ahir a Brussel·les, el secretari d’estat espanyol per la UE, Luis Marco Aguiriano, esperava una declaració explícita dels Vint-i-set i una altra de Londres que aclarís el rol espanyol sobre Gibraltar. Aquestes declaracions s’afegirien a l’acord de retirada del Regne Unit – amb vinculacions legals– i la declaració política.

“Els Vint-i-set i la Comissió Europea, sense fissures, han ofert un paquet que intenta complir les exigències i objectius del govern espanyol”, va dir ahir Aguiriano. Si se supera l’obstacle de Gibraltar, aleshores hi haurà via lliure per a la cimera europea de demà per aprovar l’acord del Brexit.

Crítiques a Borrell

Ahir es va resoldre la reclamació sobre les quotes de pesca en aigües britàniques. De moment, fins que no es facin oficials aquests comunicats i rebin el vistiplau de La Moncloa, el govern de Madrid no retirarà el veto a l’acord. Per aprovar-lo, cal una majoria qualificada de 20 dels 27 estats membres. Madrid no pot frenar l’acord, però la UE vol mostrar-se unida després del Brexit. Mentrestant, al Regne Unit, la sobirania de Gibraltar, territori britànic des de 1713 pel Tractat d’Utrecht, se segueix tractant com una qüestió nacional, un afer que uneix el país.

Ara mateix hi ha una oposició ferotge al Parlament britànic a l’acord del Brexit de May i sembla complicat que pugui defensar concessions sobre la sobirania de Gibraltar.

La premsa britànica relaciona la posició del govern de Sánchez amb les eleccions andaluses del 2 de desembre en què Gibraltar s’ha convertit en una font de vots important. El diari Financial Times critica les declaracions del ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, que va qüestionar l’habilitat del Regne Unit per “mantenir-se unit com un sol estat després del Brexit” en un article publicat ahir. Se sorprenia que digués que “donaria la benvinguda a una Escòcia independent dins de la UE”, tot i que interpretava les seves declaracions com una “resposta espontània”. Periodistes i polítics antieuropeus van criticar que Borrell s’immiscís en els afers interns britànics.

La posició de Picardo

El Daily Mail denunciava que “un alt càrrec de la burocràcia espanyola va comparar la sobirania sobre Gibraltar amb el control de l’URSS sobre l’Alemanya de l’est, durant les baralles sobre el Brexit”. Pel seu cantó, en un reportatge des del Penyal, Sky News deia que “preocupa que el govern de Madrid vulgui utilitzar el pla del Brexit de Londres per causar problemes en aquest petit territori d’ultramar”.

El ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, va acceptar tenir un “compromís directe” amb Madrid sobre el futur de la negociació. I va deixar clar que a “Espanya no li cal cap article a l’acord o la declaració” i que “no hi ha absolutament cap necessitat de ser vetats o de ser portats a la taula de negociacions un altre cop” perquè l’acord ja estava tancat.

El 99% dels 30.000 gibraltarenys van votar en contra de compartir la sobirania amb Espanya el 2002 i el 96% van votar continuar dins de la UE en el referèndum de 2016.

LA XIFRA

99
per cent
dels 300.000 gibraltarenys van votar en contra de compartir la sobirania amb l’Estat espanyol, el 2002.

Catalunya es desmarca de Sánchez

Redacció

El govern català es va desmarcar, ahir en un comunicat, de l’oposició espanyola a l’acord del Brexit a causa de Gibraltar i va defensar la necessitat que la UE i el Regne Unit “mantinguin les millors relacions possibles a àmbit institucional, econòmic, social i cultural”. El govern tem un escenari de no acord amb Londres “per les conseqüències que suposaria per als gairebé 18.800 britànics que viuen a Catalunya i per als 19.300 catalans residents al Regne Unit”. Més de dues mil empreses catalanes exporten regularment al Regne Unit, recorda el govern, que destaca també el superàvit comercial català amb relació a aquell país (1.500 milions d’euros l’any passat) i les inversions britàniques a Catalunya, “que han estat de 1.371 milions d’euros en els darrers cinc exercicis”.

Catalunya, conclou el comunicat, “reitera el suport al pacte final a què arribin Londres i Brussel·les”. Alhora, el govern s’afirma en el seu europeisme i en la seva aposta “per una Europa més democràtica, pròspera i que tingui present la realitat dels seus pobles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.