Política

May desafia el Parlament

La primera ministra britànica alerta que no hi ha alternativa a l’acord de ‘Brexit’ pactat amb la UE i que no el renegociarà

El líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, rebutja el document i el qualifica d’“acte d’autolesió”

Davant d’un Parlament amotinat i d’un ambient crispat, la primera ministra britànica, Theresa May, va deixar clar ahir que no hi ha cap possibilitat de renegociar l’acord del Brexit – tal com gairebé tothom li reclama–, el mateix missatge que va llançar diumenge Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea.

“Els diputats hauran de triar entre donar suport a aquest pacte que compleix la voluntat dels ciutadans [expressada] en el referèndum i que ens permet construir un futur més brillant d’oportunitats i prosperitat per a tota la nostra gent, o rebutjar-lo i tornar a la casella de sortida”, va advertir May.

La líder conservadora va reconèixer que “ningú no sap què passarà si el Parlament no l’aprova”, però va advertir que un rebuig “obrirà la porta a més divisió i més incertesa, amb tots els riscos que això comporta”.

La d’ahir va ser la primera compareixença a la Cambra dels Comuns després que el seu acord de Brexit fos ratificat pels 27 estats restants de la Unió Europea (UE) el cap de setmana. May va descartar, un cop més, convocar un segon referèndum.

El principal punt de discrepància, com era d’esperar, van ser les garanties que va donar a la UE en l’anomenat pla de contingència: en cas que no hi hagués acord sobre la futura relació comercial abans del 31 de desembre del 2020, quan s’acaba el període de transició, i per evitar el perill de restabliment d’una frontera física a Irlanda del Nord, aquesta regió quedaria sota regulació europea. “Tots els acords tenen una pòlissa d’assegurança”, va clarificar May. I hi va afegir: “La UE no hauria acordat cap futura societat sense aquesta pòlissa.”

L’acord de May no agrada a ningú, ni a europeistes ni a euroescèptics. L’exministre Boris Johnson la va atacar, ahir, dient que el seu acord “deixa el Regne Unit en una situació pitjor que l’actual”. Ross Thomson, diputat tory escocès, va advertir la seva líder que el pla de contingència per a la frontera irlandesa “podria estimular els arguments dels nacionalistes i provocar el trencament del nostre meravellós país”.

Gira per les nacions

May li va respondre que faria el que estigués a les seves mans per evitar que això passés. “La primera ministra diu que si rebutgem l’acord tornarem a la casella de sortida, però la veritat és que mai no ens hem mogut d’aquesta casella”, li va etzibar Jeremy Corbyn, el líder laborista, que va qualificar el document d’“acte d’autolesió”, mentre el conservador brexiter Jacob Rees-Mogg li recriminava que continués pagant la UE. May va haver d’esperar una hora de debat abans de rebre els primers suports. Diversos diputats li van demanar un pla B. El Partit Democràtic Unionista (DUP), soci de govern de May que ha amenaçat de trencar el pacte, proposa un acord a l’estil del de Noruega (accés al mercat únic a canvi de la lliure circulació de persones), que permetria mantenir la frontera oberta i que tindria el suport dels nacionalistes escocesos. Euroescèptics durs com Johnson o Rees-Mogg, en canvi, aposten per un acord ampli de lliure comerç com el que té el Canadà.

D’altra banda, ahir es va fixar l’11 de desembre com la data per dur a terme la transcendental votació al Parlament sobre l’acord. El debat s’allargarà durant els cinc dies previs, a partir del 4 de desembre. En el dia d’avui és matemàticament impossible que s’aprovi, tenint en compte la posició pública de tots els partits. Dels 650 diputats, els conservadors en tenen 315 més els 10 del DUP, és a dir, 325, la meitat exacta. El DUP ja ha dit públicament que hi votarà en contra. També 90 diputats del partit de May i tots els partits de l’oposició.

Mentrestant, la primera ministra ha començat a negociar amb diputats rebels del seu partit i de l’oposició per obtenir un suport. També avui començarà una gira de dues setmanes per Anglaterra, el País de Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord, una mena de campanya per vendre el seu acord porta a porta i evitar una derrota humiliant. May vol convèncer el màxim de ciutadans possible perquè, al seu torn, influeixin en els diputats que els representen.

LES DATES

29.03.2019
El Regne Unit
abandonarà oficialment la Unió Europea, en aplicació de l’article 50 del Tractat de Lisboa.
11.12.2018
El Parlament britànic
votarà l’acord del ‘Brexit’ segellat per May amb la UE diumenge passat a Brussel·les.

“Espanya no té el que volia”

Daniel Postico

May va atacar durament el govern espanyol, que va dir que les concessions fetes amb relació a Gibraltar podrien obrir la porta a negociar la cosobirania. “Espanya no ha aconseguit el que volia respecte a Gibraltar perquè el text legal de l’acord de sortida no ha canviat”, va assegurar. Sánchez va aixecar el seu vet després de rebre una triple garantia —una declaració dels Vint-i-set, una altra de la Comissió i una altra del Regne Unit— que qualsevol negociació futura sobre Gibraltar haurà de disposar del vistiplau espanyol. “Estem orgullosos que Gibraltar sigui britànic i la nostra posició sobre la seva sobirania no ha canviat ni canviarà”, hi va afegir May. I va acabar elogiant la figura del ministre principal del penyal, Fabián Picardo. També va desafiar el president Macron, que va dir que el Regne Unit es quedaria atrapat en el pla de contingència si no permetia la pesca en aigües britàniques. May va prometre que tindrien “un estat costaner independent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.