Educació

Una estratègia per a la UdG

Balanç

Quim Salvi fa un any va guanyar les eleccions a rector de la Universitat de Girona i ara es disposa a afrontar el primer claustre

Ha apostat per la redacció d’un gran pla estratègic, amb el 2030 com a horitzó

“En un context de canvi, cal que les universitats innovin”

El rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, és a les portes d’afrontar el seu primer claustre, en què es valorarà l’informe de gestió del primer any de govern. Dijous va fer exactament un any que va guanyar de manera inapel·lable les eleccions a rector, en disputa amb l’anterior, Sergi Bonet. En aquests dotze mesos, s’han treballat diversos fronts i s’ha donat especial rellevància a una prioritat: el pla estratègic UdG2030, que ha de marcar les línies mestres pel que fa a la posició de la universitat en els pròxims anys.

Salvi assenyala que el pla, un treball participatiu de tota la comunitat universitària, de l’alumnat i de la societat, vol identificar el camí que singularitzi la UdG per diferenciar-la de la resta d’universitats i que l’ajudi a adaptar-se a un context de canvi. “Un context de canvi demana que les universitats innovin. No ens podem quedar en la simple, passiva i còmoda posició de la queixa i la reivindicació”, destaca Salvi.

Accions concretes

Salvi va prendre possessió en plena aplicació de l’article 155 i en ple debat sobre la redefinició del sistema universitari català . A tot això, cal afegir-hi el procés de liquidació del Parc Científic i Tecnològic (PCiT) , que segueix el seu curs administratiu.

Entre totes les accions, destaca la recuperació de 24,8 efectius a temps complet. S’ha tornat a assolir, així, el nombre d’empleats de les plantilles de personal docent i investigador i de personal d’administració i serveis que havia tingut la UdG en el seu millor moment. Això s’ha traduït en algunes noves places i diverses promocions i millores en el col·lectiu.

També aquest 2018 s’ha aconseguit la consolidació de l’increment retributiu de l’1% del 2017, de l’1,95% del 2018, i del 2,25% del 2019 –pressupostat per a l’any vinent–. Segons Salvi, la UdG és una de les universitats que han fet efectius aquests increments en la nòmina del mes de novembre. Al llarg d’aquests dotze mesos, s’ha fet un informe exhaustiu de l’estat dels edificis, que inclou modificacions d’usos, adequacions, correcció de patologies constructives i el necessari manteniment de les instal·lacions. Segons el rector, el volum de les actuacions pendents de resoldre requereix un finançament molt important, que necessàriament s’haurà de programar de manera plurianual i amb recursos propis, ja que no es disposa de finançament específic suficient de la Generalitat.

Finalment, aquest any també s’ha iniciat el procediment per aconseguir l’acreditació HRS4R de la Unió Europea per posar-se al nivell de la resta d’universitats catalanes i poder competir per a projectes de recerca que requereixin la contractació d’investigadors en igualtat de condicions. També s’han recuperat les beques de doctorat, de manera que els grups de recerca poden autofinançar investigadors en formació i ells, tenir els mateixos drets que els investigadors en formació amb beca competitiva.

QUIM SALVI

“Serem motor, mai remolc”

Una de les seves grans apostes ha estat la redacció d’un pla estratègic amb l’horitzó posat en el 2030. Sona molt bé, però què es vol fer?
Hem de ser actius i fer un esforç, amb una visió a mitjà termini, per avançar-nos als esdeveniments que regiran el nostre futur i determinar noves fonts d’oportunitats en benefici de la UdG.
Un pla exhaustiu, a manera de radiografia?
No, perquè això seria anar al detall de tot, i ja tenim un programa electoral, un programa de govern, el nostre. No tindria sentit fer el mateix. Què volem que sigui la UdG? Com ho hem de fer? Per això cal apostar per la participació i preguntar-ho a la mateixa comunitat universitària, però també a altres actors del territori. No volem un conjunt d’accions. Volem disposar d’una palanca de transformació per orientar l’estratègia de la nostra universitat a mitjà termini. Un eix transversal. Per això no ens podem quedar en la simple, passiva i còmoda posició de la queixa i la reivindicació.
Avançar-se als esdeveniments?
Exactament! El pla, quan estigui redactat i aprovat, no tindrà segurament gaires elements, però posarà el focus, la hipòtesi, en uns que seran els que haurem de seguir per singularitzar-nos. Volem ser un motor i no un remolc.
Ara fa un any va guanyar les eleccions. Com valora aquest període?
Ha estat un període de molta, molta feina. I molt intensa. Tenim un compromís amb la comunitat universitària i hi estem treballant. No ha estat fàcil; hem fet moltes coses, però encara en queden moltes per fer. Vaig prendre possessió el 29 de desembre del 2017, en plena aplicació del 155, amb els pressupostos de la Generalitat intervinguts, sense govern al país... El pressupost de l’Estat es va aprovar el mes de juny del 2018... Malgrat tot, la UdG ha fet el seu camí. Estem satisfets i molt orgullosos del que estem fent.

Una aposta pel compromís social i el territori

Una de les apostes de l’equip que lidera Salvi ha estat el compromís social. La UdG, juntament amb el Consell Social, vol evitar l’exclusió dels estudiants per raons econòmiques. Per aquest motiu, estableix el programa d’ajuts beca salari , que s’adreça especialment a aquelles persones que tenen dificultats econòmiques greus per iniciar o continuar els estudis universitaris de grau. D’aquesta manera, un total de 33 estudiants rebran un sou de 600 euros mensuals que els facilitarà l’accés als estudis. També, i segons Salvi, s’està treballant intensament a aconseguir finançament privat que complementi aquest programa i que permeti augmentar el nombre d’estudiants beneficiats.

Un treball que es vol fer establint aliances més estables amb les administracions locals i territorials per captar finançament i desenvolupar projectes que generin valor afegit al territori. L’objectiu, segons el rector, és implicar-se molt més en un aprenentatge integral que tingui present el compromís social i el desenvolupament humà sostenible. “La universitat ha d’incloure el compromís social com una política transversal present en totes les accions que desenvolupa”, valora Salvi. “Aquesta acció transversal ha d’anar dirigida a la comunitat universitària, a la societat del nostre territori, com a universitat territorial que som, i més enllà d’aquest territori, amb programes nacionals i internacionals”, hi afegeix. Per això, i segons el rector, cal continuar treballant amb el territori i per al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.