Política

Macron cedeix

El govern francès suspèn durant sis mesos l’augment previst dels impostos sobre el combustible en un intent de calmar la indignació dels ‘armilles grogues’

El moviment troba insuficient la mesura i exigeix l’anul·lació del tribut mentre prepara més manifestacions per dissabte

Un any i mig després de l’inici del seu mandat, el reformista Emmanuel Macron va haver de frenar per primera vegada. El govern francès va cedir, ahir, davant de les protestes dels armilles grogues i va suspendre, durant sis mesos, l’augment dels impostos sobre el combustible.

Iniciat de manera espontània a través de les xarxes socials a mitjan novembre, aquest moviment d’indignació va obligar a fer marxa enrere al jove president, que ha basat l’èxit del seu mandat a aplicar les reformes neoliberals que, segons ell, els seus predecessors no van adoptar. Malgrat que les concessions d’ahir resultin menors, es tracta d’una victòria simbòlica dels armilles grogues, que encarnen la tossuderia francesa per no perdre els drets socials en l’era de l’hegemonia neoliberal.

Ajornar la nova ITV

“Marcar un objectiu i mantenir-lo és una necessitat per al govern francès, però cap impost justifica que posem en perill la unitat de la nació”, va assegurar el primer ministre, Édouard Philippe, a la televisió. El cap de l’executiu també va anunciar que ajornarien l’increment de les tarifes de l’electricitat i del gas. Segons càlculs dels diaris Le Parisien i L’Opinion, aquestes factures havien d’augmentar entre un 2,3% i un 4% a partir de l’any que ve. A més, Philippe va suspendre, durant sis mesos també, la introducció de la nova reglamentació més estricta de les inspeccions tècniques dels vehicles, que hauria comportat que el 15% dels vehicles de gasoil haguessin de passar una nova revisió.

“Els francesos que s’han posat una armilla groga s’estimen el seu país. Volen que els impostos baixin i que el treball els recompensi. Nosaltres també ho volem”, va afirmar el primer ministre, que va reconèixer que “caldria ser sord” per “no sentir la còlera dels francesos”. Amb la seva intervenció, Philippe va intentar fer un exercici d’autocrítica respecte a les anteriors respostes donades per l’executiu centrista al malestar dels armilles grogues. El president Macron havia assegurat, la setmana passada, que havia comprès la indignació, però que no rectificaria. Una intervenció considerada com a decebedora pels automobilistes indignats, que han fet del “Macron dimissió” el seu crit més habitual. Tanmateix, després dels nombrosos incidents de dissabte, especialment a París, on va haver-hi 378 detinguts i 133 ferits, es van multiplicar les veus en el si del macronisme que demanaven una suspensió de l’augment dels impostos sobre el combustible. Malgrat haver cedit parcialment, a diferència del que va fer amb els sindicats en la reforma laboral i de la companyia ferroviària SNCF, la concessió d’ahir no va satisfer els indignats francesos.

“No és el que desitjàvem, no volem una suspensió, sinó una anul·lació de l’augment dels impostos sobre el carburant”, va lamentar Benjamin Cauchy, un dels portaveus del col·lectiu armilles grogues lliures, que forma part del sector moderat del moviment. El mateix sentiment de decepció tenia Eric Drouet, un dels primers impulsors d’aquest moviment de protestes que va començar amb el pretext de l’augment del preu del combustible, que ja ha fet una crida per tornar a manifestar-se el pròxim dissabte. “La situació continuarà així fins que no hi hagi vertaders canvis”, va recordar Drouet.

Hivern calent

“Feien falta mesures més visibles, com ara el restabliment de l’impost sobre la fortuna [la supressió parcial que va fer guanyar a Macron l’etiqueta de “president dels rics”] o un augment significatiu del salari mínim”, va afirmar Jonathan Jolivot, armilla groga que, en declaracions a Le Figaro, va assegurar que dissabte anirà a París a manifestar-se per primer cop. L’hivern es preveu calent per a Macron.

LA FRASE

Cap impost justifica que posem en perill la unitat de la nació
Édouard Philippe
PRIMER MINISTRE FRANCÈS

Restablert el trànsit a la Jonquera

Redacció

El trànsit per la Jonquera va tornar, ahir, a la normalitat després de tres setmanes de retencions a l’AP-7 a causa dels bloquejos dels armilles grogues. Dilluns, encara hi va haver fins a 17 km de retencions a l’autopista i llargues cues, també, a l’N-II. Es calcula que entre 3.000 i 4.000 camions van quedar atrapats en àrees de servei i polígons industrials. Per la seva banda, l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, va anunciar també la normalització de la situació i va confirmar el restabliment del transport escolar al municipi, després de tres setmanes “molt dures”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.