Eines

Mesurar-te per tractar persones

El baròmetre de la Fundació Factor Humà identifica els punts forts i dèbils per a la gestió dels recursos humans

Hem passat de fer reunions a afavorir la conversa, amb 100 persones clau
juliana vilert
directora de persones a ferrocarrils de catalunya
El talent és molt escàs i hem d’assumir que treballa quan vol
pablo lozano
responsable persones everis
O incorporem la diversitat en les organitzacions o desapareixerem
esther sánchez
gerent corporativa d’rh
El baròmetre és un compendi de bones pràctiques que ens provoca canvis
josé antonio ogazon
director de persones de Mutua de propietarios

“Les empreses que no incloguin la diversitat en els òrgans de direcció i càrrecs intermedis estan condemnades a morir”, va alertar Esther Sánchez, membre del consell assessor de la Fundació Factor Humà, en la seva intervenció en la presentació del primer informe del baròmetre de la fundació. Es tracta d’un estudi elaborat a partir dels resultats obtinguts a través del baròmetre i que ofereix una fotografia de l’estat actual de la gestió de persones a l’Estat espanyol.

La primera radiografia mostra que, malgrat les alertes de Sánchez, la diversitat en els òrgans directius encara té molt camp per córrer. De fet, l’informe desvetlla que el 65% de les societats creuen que han aplicat mesures d’èxit per eliminar la bretxa de gènere però encara una de cada tres reconeix que no disposa de mecanismes per assegurar una representació adequada de dones en els llocs directius. “La normativa laboral s’està convertint en un entrebanc perquè la diversitat entri en els llocs de decisió i estratègics de les empreses. Els òrgans de decisió són uniformes: homes d’entre 45 i 55 anys”, va definir Sánchez.

Justament per ser conscient dels riscos de no avaluar la gestió de les persones en les organitzacions, la Fundació Factor Humà va crear el baròmetre, que s’ha convertit en l’única eina d’autoanàlisi que permet que les organitzacions tinguin un instrument per avaluar els seus punts forts i els més dèbils en l’àrea de la gestió de persones.

L’instrument, que és gratuït, permet identificar qüestions essencials per al desenvolupament empresarial com ara l’ètica, la igualtat, la transparència, la salut, la retribució, la flexibilitat i la innovació. De fet, implementar mesures per millorar aquestes àrees no només contribueix al benestar de les persones, sinó que milloren el funcionament de les organitzacions i la seva capacitat d’atraure talent. “És un instrument estratègic basat en els principis del Manifest Factor Humà de les organitzacions compromeses amb el valor de les persones”, va explicar la directora de la fundació, Anna Fornés.

La fundació, creada i promoguda per Mercè Sala l’any 1997, i que té com a objectiu millorar la gestió de les persones en les organitzacions, ha fet amb el desenvolupament del baròmetre un salt substantiu en la seva missió, que és ajudar a construir una societat en què predominin organitzacions més humanes.

En el primer any de vida del baròmetre hi han participat 86 organitzacions de l’àmbit públic i privat, entre les quals es troben Everis, Ferrocarrils de la Generalitat i Mutua de Propietarios. Pablo Lozano, director de persones de la consultora Everis, que ocupa 24.000 empleats a tot el món -12.000 a l’Estat espanyol i 3.000 a Catalunya-, va explicar en la presentació de l’informe que la implementació del baròmetre ha suposat un viatge d’introspecció de la companyia. “Ens ha servit per millorar la flexibilitat en la nostra organització. Som una empresa que depèn del talent i ens hem adonat que si el volem retenir hem de redefinir la nostra organització del temps. Hem incorporat l’smart working perquè els nostres equips puguin treballar on i quan ells decideixin, només han de respectar unes franges de disponibilitat”, va avançar Pablo Lozano

Un altra empresa que també ha implementat l’eina és la pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que amb 1.800 empleats s’hi va embarcar fa dos anys. Com va explicar la directora de persones, Juliana Vilert, només el procés d’autoavaluació ja va provocar canvis: “Un d’aquests, promoure la conversa entre els seus col·laboradors a través de 100 directius.”

Per a José Antonio Ogazon, el director de persones de la Mutua de Propietarios, “el baròmetre” els ha aportat “un compendi de bones pràctiques”.

LES XIFRES

67%
equilibri
Una gran majoria de les empreses es planteja formes de treball més flexibles i fomenta l’esport entre les seves persones treballadores.
39%
diversitat
Un 60% de les empreses no han dut a terme cap acció per afavorir la igualtat d’oportunitats i diversitat.
82%
Transparència
La gran majoria de les empreses que han fet el baròmetre realitzen accions que tenen a veure amb la comunicació.
36%
en marxa
És el percentatge de les empreses que han engegat programes per fomentar el desenvolupament de les seves persones col·laboradores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.