Les concessions als indignats amenacen el dèficit francès
El govern centrista reconeix que es veurà obligat a superar la barrera del 3% l’any vinent
Brussel·les assegura que vigilarà de “prop” la situació
Dubtes que les noves mesures anunciades per Macron aturin la revolta social
La crisi dels armilles grogues deriva, a França, en una polèmica fiscal. Les mesures que el president francès, Emmanuel Macron, va anunciar durant la seva intervenció televisada de dilluns amenacen de desquadrar els comptes públics, sense garantir, alhora, que aconsegueixin l’objectiu d’apaivagar la revolta social.
Macron va prometre augments de salari per als treballadors més pobres i una abaixada impositiva per a la majoria dels jubilats, una despesa suplementària que obligarà França a superar, per a l’any vinent, el límit del 3% del PIB de dèficit que imposa la Unió Europea. Així ho va reconèixer el primer ministre, Édouard Philippe, en una compareixença al Parlament per explicar la resposta de Macron als armilles grogues, mentre el president de l’Assemblée Nationale, Richard Ferrand, també del partit La República en Marxa, assegurava que l’augment del dèficit serà “estrictament temporal” i que tornarà per sota del 3% del PIB el 2020.
Diversos analistes avisen que l’incompliment dels objectius de dèficit perjudicarà la credibilitat fiscal de França i, alhora, complicarà la ja prou tensa negociació que la Comissió Europea manté amb Itàlia. Segons va declara a l’agència Reuters un alt funcionari de la UE, al govern italià ja li va bé la possibilitat que París superi la barrera del dèficit públic. “La situació de França afavoreix el seu objectiu: diran que ells també intenten prevenir el conflicte social [amb l’excés de despesa] i reclamaran igualtat de tracte amb els francesos.” De fet, des de Roma, el vicepresident del govern Luigi Di Maio no va tardar ni 24 hores a llançar un avís a la Comissió Europea, que ha rebutjat els pressupostos italians: “Si a França les normes sobre la relació dèficit/PIB són les mateixes que per a Itàlia, aleshores és clar i evident que la Comissió Europea obrirà també un procediment” contra París per incompliment de l’objectiu de dèficit. La Comissió, per la seva banda, ja ha avisat que “supervisarà de prop l’impacte” de les mesures de Macron.
A més de comprometre’s a apujar en 100 euros mensuals la remuneració d’un treballador que cobra el salari mínim, Macron també va anunciar l’anul·lació de l’alça de les cotitzacions per a pensions baixes; l’exempció d’impostos i cotitzacions per a les hores extres i la petició a les empreses d’una prima de “cap d’any”.
LA XIFRA
L’esquerra presenta una moció de censura al govern
EfeEls partits parlamentaris d’esquerra van presentar, ahir, una moció de censura contra el govern per la seva gestió de la crisi dels armilles grogues i per fer sentir les seves pròpies propostes, segons informa Efe. “El vincle de confiança entre la nostra població i el govern s’ha trencat i no veiem cap possibilitat que el govern reprengui aquesta relació. El divorci està firmat, cal canviar de rumb”, indica el text, que té el suport de socialistes, comunistes i la França Insubmisa. Per aquests partits, les mesures anunciades, dilluns, pel president de la República, no tenen la capacitat de “respondre a la ira i a les reivindicacions dels francesos”. “Hi ha altres opcions possibles, més justes i eficaces. La població demana principalment que cessi la injustícia fiscal”, hi afegeixen. Els diputats hauran de votar la moció en el termini de 48 hores des de la presentació, ahir. Aquesta proposta té escasses opcions de prosperar ja que el partit governamental, La República en Marxa, disposa d’una còmoda majoria absoluta a la cambra. Amb tot, i segons va avançar, dijous, el primer secretari del Partit Socialista, Olivier Faure, la moció es llança per demostrar que “una altra via és possible”.