Política

Un jutge declara l’‘Obamacare’ inconstitucional

La llei és vigent, però deixa en l’aire l’accés a la sanitat de milions de persones

El Suprem en decidirà el destí

Un jutge federal dels Estats Units va dictaminar la matinada d’ahir que la llei sanitària impulsada per l’expresident Barack Obama, coneguda com a Obamacare, és inconstitucional, un fet que deixa en un buit legal la cobertura mèdica de milions de nord-americans.

L’aprovació de la reforma fiscal a finals de l’any passat va eliminar la penalització fiscal per a aquells que no tenien assegurança mèdica, circumstància que, segons el jutge conservador Reed O’Connor, fa que l’obligatorietat de tenir assegurança sigui inconstitucional i, per tant, que també ho siguin totes les clàusules de la llei.

Si es confirma, podria deixar sense assegurança mèdica milions de nord-americans i eliminar la protecció a aquells amb condicions de salut preexistents. La decisió encara no anul·la la llei, que es mantindrà vigent fins que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la qüestió.

El president nord-americà, Donald Trump, va celebrar la decisió com un triomf personal, primer pas per complir una promesa electoral en què acumulava fracàs rere fracàs. “No sorprèn, però l’Obamacare acaba de ser declarat inconstitucional per un jutge molt respectat de Texas. Bones notícies per als Estats Units!”, va piular.

Batalla judicial

La batalla judicial ja està en marxa. Una quinzena d’estats demòcrates, encapçalats una vegada més per Califòrnia, han començat a reunir els equips legals per portar la decisió al Tribunal Suprem. “És una agressió contra el progrés dels Estats Units cap a una sanitat accessible per a tothom”, va dir el fiscal general californià, Xavier Becerra.

No és la primera vegada que la llei aterrarà al Suprem. Fa sis anys, el tribunal ja en va mantenir la legalitat, decisió que va reiterar el 2015. Els republicans i Donald Trump esperen que la tercera sigui la bona, i que puguin eliminar el que per a molts és el llegat més important (i popular) en política interior de l’administració d’Obama.

Amb el pas dels anys, la reforma sanitària d’Obama ha guanyat adeptes, fins al punt de convertir-se en el tema central del programa del Partit Demòcrata en les recents eleccions de mig mandat, en les quals van recuperar el control de la Cambra de Representants.

Nova sacsejada a l’administració de Trump

Més canvis al govern dels Estats Units. El clima d’inestabilitat laboral a la Casa Blanca està augmentant, i des de fa un mes Donald Trump està fent una neteja a fons del seu gabinet després d’acabar la temporada electoral. En les últimes hores, el president nord-americà ha anunciat a través de les xarxes socials dos moviments. Ryan Zinke, secretari d’Interior que va arribar a cavall a la seu del departament el primer dia de feina i que vivia en la corda fluixa perseguit per una quinzena d’investigacions per mal ús de fons públics, conflictes d’interès i tràfic d’influències, deixarà el càrrec a finals d’any. El control parcial del Congrés aconseguit pels demòcrates augurava una etapa de persecució contra les pràctiques de Zinke, i la seva marxa a finals d’any evitarà l’escrutini d’una figura clau en la recuperació dels combustibles fòssils i la inversió de les polítiques ambientals.

D’altra banda, l’ultraconservador Mick Mulvaney, un dels homes de més confiança de Trump, assumirà de manera interina el càrrec de cap de gabinet de la Casa Blanca, encarregat de mantenir l’ordre a l’Ala Oest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.