Política

Quatre morts i deu ferits a Egipte, en un atemptat a la zona de les piràmides

Un explosiu casolà esclata al pas d’un autobús ple de turistes vietnamites

El vehicle s’havia desviat de la ruta protegida per les forces de seguretat

Almenys quatre persones van morir ahir i deu més van resultar ferides per l’explosió d’una bomba de fabricació casolana contra un autobús de turistes a la zona de les piràmides de Giza, als afores del Caire, segons va informar el Ministeri de l’Interior egipci. Entre els morts hi ha dos turistes vietnamites i el guia del grup, de nacionalitat egípcia. Els ferits són també turistes vietnamites i el conductor del vehicle, egipci.

Els turistes es dirigien a les piràmides per veure l’espectacle de llums i música que es fa cada nit als monuments, segons va explicar a Efe el director de l’empresa Sound and Light, Sameh Saad.

El Ministeri de l’Interior va informar que l’artefacte explosiu, amagat al costat d’un mur del carrer, va ser activat a les 18.15 hora local al pas de l’autobús i, de seguida, desenes d’agents de les forces de seguretat es van desplaçar a la zona del sinistre. També hi van arribar bombers i ambulàncies, que van transportar els ferits a l’hospital d’Al-Haram. La fiscalia ha obert una investigació.

El primer ministre, Mustafà Madbuli, va visitar els ferits, quatre dels quals tindrien fractures i la resta, cremades. A la sortida, va revelar que l’autobús no va seguir el camí protegit per la policia que, teòricament, havia d’haver agafat. Tot i que al tancament d’aquesta edició cap organització havia reivindicat l’acció, totes les sospites recauen en Estat Islàmic.

Aquest és el primer atac amb explosius contra turistes que té lloc a Egipte des de l’atemptat contra un avió rus el 31 d’octubre del 2015. En aquella ocasió, l’aparell va esclatar en ple vol i es va estavellar a la península del Sinaí. Hi van morir els 224 ocupants, la majoria turistes que havien embarcat a l’aeroport internacional de Xarm-el-Xeik, al mar Roig. A Egipte són freqüents els atacs a les forces de seguretat i, en els darrers anys, també se n’han registrat contra civils, especialment contra la minoria cristiana copta.

El país està en estat d’emergència des de l’abril del 2017, després d’una onada d’atacs terroristes contra esglésies al delta del Nil. El febrer passat, l’exèrcit va llançar una gran campanya contra el grup Wilayat Sina, la filial egípcia d’Estat Islàmic, al nord de la península del Sinaí. En aquesta ofensiva han mort gairebé mig miler de suposats terroristes, segons les dades facilitades pels ministeris de Defensa i Interior.

L’atemptat d’ahir, d’altra banda, suposa un altre cop al turisme –que començava a recuperar-se després d’anys de violències posteriors a la revolució del 2011 contra Mubàrak– i, de retruc, a l’economia del país, ja que els ingressos del sector representen prop d’un 11% del PIB egipci.

LES DATES

2015
Una bomba
esclata dins d’un avió comercial rus, que s’estavella a la península del Sinaí. Moren els 224 ocupants.
2017
Les autoritats egípcies
declaren l’estat d’emergència després d’una onada d’atemptats contra esglésies.

El nen immigrant mort tenia grip

Redacció

El nen guatemalenc indocumentat que va morir dilluns sota custòdia de les autoritats dels EUA tenia la grip, tot i que encara no es pot determinar si aquesta va ser la causa de la defunció la vigília de Nadal, segons ha comunicat un grup mèdic de l’estat de Nou Mèxic que investiga el cas. Després de l’autòpsia practicada al menor, Felipe Gómez, i de diversos exàmens, es va poder comprovar que tenia Influenzavirus B, un dels virus causants de la grip.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.