Política

La demòcrata Warren fa el primer pas per disputar la Casa Blanca a Trump

Anuncia la creació d’un comitè exploratori per decidir si es llança a la cursa presidencial del 2020

És la primera opositora de pes a entrar en la contesa

La senadora Elizabeth Warren, una de les cares més conegudes del Partit Demòcrata, crearà un comitè exploratori per decidir si llança o no la seva candidatura presidencial a les eleccions del 2020, un pas legal previ a l’anunci oficial.

En un vídeo de quatre minuts i mig, la senadora s’adreça al seu públic potencial: “La classe mitjana dels EUA està sent atacada. Com hem arribat fins aquí? Els multimilionaris i les grans corporacions van decidir que volien més bocí del pastís.” “La corrupció enverina la nostra democràcia”, hi afegeix, enmig d’imatges de líders republicans. “Els polítics miren cap a un altre cantó mentre les grans companyies d’assegurances neguen als pacients cobertura vital per salvar la vida, mentre els grans bancs estafen els consumidors i les grans petrolieres destrueixen aquest planeta.”

D’aquesta manera, Warren, senadora per l’estat de Massachusetts, es converteix en la primera demòcrata coneguda a fer pública l’aspiració de disputar la Casa Blanca a Donald Trump, que ja ha anunciat que buscarà la reelecció. Un altre demòcrata, l’exministre d’Habitatge d’Obama Julián Castro, també va anunciar, el mes passat, que havia creat un comitè exploratori i que donaria a conèixer la seva decisió definitiva a principis de gener.

“Pocahontas”

La popularitat de Warren va baixar després que, a l’octubre, publiqués els resultats d’una prova d’ADN per demostrar que té arrels de nadius americans. Aparentment, l’anàlisi no va aportar proves massa concloents, fet que va provocar les burles de Trump –que s’ha referit a ella com a “Pocahontas”–i la irritació de la tribu indígena Nació Cherokee, per què l’ús d’una prova d’ADN per demostrar “qualsevol connexió” amb orígens natius americans és “inapropiat” i “incorrecte”.

Més recentment, la senadora demòcrata va sol·licitar al Departament de Seguretat Nacional una investigació interna “rigorosa” sobre el cas de Jakelin Amei Rosmery Caal Maqui, la nena guatemalenca de 7 anys que va morir mentre estava sota custòdia dels EUA. “La mort d’aquesta nena és profundament preocupant i apunta a problemes significatius amb les polítiques de l’administració Trump sobre els nens detinguts a la frontera i sobre la implementació d’aquestes polítiques”, va denunciar.

LA FRASE

La corrupció enverina la nostra democràcia
Elizabeth Warren
SENADORA DEMÒCRATA PER L’ESTAT DE MASSACHUSETTS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.