Política

Itàlia

Salvini i Di Maio expressen el seu suport als ‘armilles grogues’ de França

Els dos vicepresidents del govern d’Itàlia, Luigi di Maio i Matteo Salvini, líders de l’antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S) i la ultradretana Lliga, van expressar ahir el seu suport als armilles grogues de França. Di Maio va ser qui més es va definir sobre les protestes al país veí i, en un article al seu blog, va animar els armilles grogues a no rendir-se, ja que, segons va dir, “una nova Europa està naixent”. “Tant a França com a Itàlia la política s’ha tornat sorda a les exigències dels ciutadans, exclosos de les decisions més importants que afecten el poble. El crit que s’eleva fort dels carrers francesos és en definitiva: deixeu-nos participar”, va dir. Di Maio també va recordar que “l’esperit de les protestes” a França és “el mateix” que va derivar el 2009 en la fundació del Moviment Cinc Estrelles, i va dir als manifestants francesos que tot i que en un principi la política tradicional els atacava, ara han arribat al govern. “No us rendiu. L’M5S quatre anys després del seu naixement, malgrat els insults, va entrar al Parlament. I menys de nou anys després, ara estem en el govern, i qui es burlava de nosaltres ara ha desaparegut de l’escena política”, va indicar. Di Maio va condemnar els altercats de la protesta de dissabte, però va dir que el seu moviment “està preparat per donar suport als armilles grogues” i els va oferir un accés al sistema de presa de decisions que utilitza l’M5S a internet, que és partidari de la democràcia directa. “Una nova Europa està naixent. La dels armilles grogues, la dels moviments i la de la democràcia directa. És una dura batalla que podem combatre junts. Però vosaltres, armilles grogues, no us rendiu”, va dir.

Tot i que més parc en paraules, també es va referir a les protestes a França l’ultradretà Matteo Salvini, tradicionalment molt crític amb el president francès, Emmanuel Macron. “Dono suport als ciutadans de bé que protesten contra un president que governa contra el seu poble, però expresso una absoluta, ferma i total condemna a cada episodi de violència”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.