Societat

Vuit estats europeus acorden repartir-se l’acollida dels 49 refugiats a la deriva des de fa més de dues setmanes

Els vaixells de les ONG ‘Sea Watch’ i ‘Sea Eye’, a qui Catalunya havia ofert els seus ports, desembarcaran finalment a Malta

Brussel·les agraeix la solidaritat de Malta i els estats que han acceptat acollir els immigrants

Vuit estats euro­peus han acor­dat una solució perquè els 49 refu­gi­ats i immi­grants a la deriva des de fa més de dues set­ma­nes puguin desem­bar­car a Malta i siguin repar­tits entre Ale­ma­nya, França, Por­tu­gal, Irlanda, Roma­nia, Luxem­burg, Holanda i Itàlia. La solució pac­tada no inclou l’Estat espa­nyol. Així, tot i l’oferta dels ports cata­lans per part del govern per aco­llir els 49 refu­gi­ats a alta mar, els res­ca­tats ani­ran final­ment a altres països.

Així ho ha anun­ciat en roda de premsa aquest dime­cres el pri­mer minis­tre maltès, Joseph Mus­cat, que ha remar­cat que “el país més petit” de la UE ha estat cri­dat “un altre cop” a mos­trar la seva “res­pon­sa­bi­li­tat”. L’ope­ració per trans­fe­rir els refu­gi­ats començarà “el més aviat pos­si­ble”.

Durant l’atenció als mit­jans, Mus­cat ha remar­cat que Malta no era “el port segur més pro­per” i que les auto­ri­tats mal­te­ses no eren l’auto­ri­tat “res­pon­sa­ble” davant el reque­ri­ment dels vai­xells Seawatch 3 i Albrecht Penck, de les ONG Seawatch i Sea-Eye.

“Malta està anant més enllà del que se li reque­reix”, ha insis­tit Mus­cat.

En aquest con­text, ha rei­vin­di­cat que “tot­hom”, tant els estats mem­bres com les ONGs, “hau­rien de seguir les nor­mes en lloc d’espe­rar que la resta solu­ci­oni els pro­ble­mes que creen”. Segons ha expli­cat, els vai­xells de les ONG que trans­por­ten els res­ca­tats hau­ran d’aban­do­nar les aigües mal­te­ses tan bon punt s’hagi fet efec­tiu el tras­llat de les per­so­nes a bord.

Per altra banda, Mus­cat ha agraït a la Comissió Euro­pea els “esforços” de coor­di­nació a l’hora de cer­car una sor­tida per als res­ca­tats però ha indi­cat també que la solució acor­dada entre els vuit estats impli­cats en l’ope­ració no ha de ser­vir com a pre­ce­dent. “No té sen­tit que un meca­nisme de soli­da­ri­tat ad hoc s’apli­qui només en cas que un port segur sigui rebut­jat i que els estats que com­plei­xin amb les seves res­pon­sa­bi­li­tats siguin igno­rats”, ha asse­nya­lat.

Al seu torn, l’euro­co­mis­sari res­pon­sa­ble d’Immi­gració, Dimi­tris Avra­mo­pou­los, s’ha mos­trat “satis­fet” pels resul­tats fruit dels “esforços” de la ins­ti­tució. En una piu­lada, Avra­mo­pou­los ha asse­gu­rat que els immi­grants ja estan sent desem­bar­cats. “Feli­cito a Malta per per­me­tre el desem­bar­ca­ment i als estats mem­bres que han mos­trat una soli­da­ri­tat activa en accep­tar els migrants”, ha afe­git en el mis­satge a les xar­xes soci­als.

La solució arriba després que dilluns Brus­sel·les alertés que calia “més soli­da­ri­tat” dels estats per aco­llir immi­grants i refu­gi­ats res­ca­tats al mar i advertís de la neces­si­tat “urgent” d’una solució “sos­te­ni­ble i pre­vi­si­ble” als res­cats al Medi­ter­rani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.