Gran angular

El problema de l’habitatge es desborda

Cada dia més les persones tenen dificultat per accedir a un sostre assequible sobretot a Barcelona i la seva regió. Les administracions ultimen mesures per fer un dic de contenció

La Generalitat calcula que el 2030 hi haurà 880.000 noves llars

Les difi­cul­tats per acce­dir a un habi­tatge, el tema que va exhi­bir Ada Colau per arri­bar a l’alcal­dia de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, lluny de solu­ci­o­nar-se s’han anat agreu­jant i este­nent com una taca d’oli en sen­tit ver­ti­cal, afec­tant capes més àmplies de la soci­e­tat, i horit­zon­tal, cap a la resta de muni­ci­pis de l’àrea d’influència de la capi­tal cata­lana. Després de la segu­re­tat ciu­ta­dana, l’habi­tatge és el tema que més pre­o­cupa els bar­ce­lo­nins segons es desprèn del dar­rer baròmetre de la ciu­tat, pre­sen­tat el 3 de gener.

Ha pas­sat que la crisi del totxo va atu­rar la pro­ducció d’habi­tatge nou, i en canvi la neces­si­tat ha con­ti­nuat aug­men­tant, en part perquè hi havia una demanda embas­sada dels anys de la recessió i, en part, perquè han sor­git altres com­pe­ti­dors: els inver­sors estran­gers (el mer­cat immo­bi­li­ari de Bar­ce­lona s’ha inter­na­ci­o­na­lit­zat) i els turis­tes (hi ha 9.600 apar­ta­ments legals i altres il·legals).

Acce­dir a un habi­tatge de com­pra s’ha limi­tat de moment als pro­pi­e­ta­ris que volen can­viar de pis i ja tenen un matalàs finan­cer. Men­tre que els que no poden aspi­rar a una hipo­teca s’han pas­sat al llo­guer i això ha pres­si­o­nat els preus a l’alça. Així des del 2014, el preu mitjà del llo­guer a Bar­ce­lona ha pas­sat de 688 a 949 euros el ter­cer tri­mes­tre del 2018, un 38% més, segons dades de l’Ajun­ta­ment, i ha superat els regis­tres pre­vis a la crisi. La pro­mesa de bones ren­di­bi­li­tats ha atret al sec­tor de l’habi­tatge fons d’inversió naci­o­nals i estran­gers que han adqui­rit la pro­pi­e­tat d’immo­bles amb llo­ga­ters, que han vist aug­men­tar les seves quo­tes men­su­als nota­ble­ment de la nit al dia.

Capa­ci­tat de des­pesa.

En canvi, el poder adqui­si­tiu dels sala­ris ha seguit el procés con­trari. D’acord a la memòria 2017 del Con­sell Econòmic i Social de Bar­ce­lona, pre­sen­tada el novem­bre pas­sat, aquesta capa­ci­tat de com­pra ha cai­gut un 6,1% a Bar­ce­lona des del 2010, un 5,4% a tot Cata­lu­nya.

La con­seqüència lògica és que l’esforç que cal fer per tenir un habi­tatge ha aug­men­tat i s’ha fet difícil de supor­tar per a mol­tes famílies. L’Obser­va­tori Muni­ci­pal de l’Habi­tatge estu­dia la taxa de sobrecàrrega, és a dir el per­cen­tatge de població que ha de des­ti­nar més d’un 40% dels seus ingres­sos al paga­ment de les des­pe­ses de l’habi­tatge; això és el paga­ment del pis i el dels sub­mi­nis­tra­ments asso­ci­ats: aigua, llum i gas. La seva con­clusió és que en aquests moments és del 42,3% a la ciu­tat de Bar­ce­lona -unes 300.000 per­so­nes en xifres abso­lu­tes- i del 42,2% a la resta de l’àrea metro­po­li­tana. Són de les taxes més ele­va­des d’Europa. Quan s’ana­litza la incidència en la població de menys ingres­sos, la taxa creix fins al 56% i la posa al límit de la per­manència en el seu habi­tatge.

Un dels col·lec­tius més afec­tats per aquest pro­blema és el dels joves. Tot i que la població d’entre 16 i 29 anys ha dis­minuït un 30% l’última dècada, pocs es poden inde­pen­dit­zar dels pares. Si el 2007 el 32,6% dels joves estava eman­ci­pat, ara no arriba al 24%. Són dades de l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona i cal pen­sar que la mit­jana euro­pea és del 31,8%. La prin­ci­pal causa és l’eleva cost de l’habi­tatge.

Totes aques­tes dades posen de mani­fest dos aspec­tes a tenir en compte per afron­tar el repte de l’habi­tatge: en pri­mer lloc, que el perímetre del pro­blema s’ha fet més gran i ja no és exclu­siu de les bos­ses més des­a­fa­vo­ri­des de la soci­e­tat, i, en segon lloc, que ja no afecta només a Bar­ce­lona, és un assumpte metro­po­lità, motiu pel qual la res­posta hau­ria de ser igual­ment metro­po­li­tana.

La com­ple­xi­tat del pro­blema és de tal dimensió que s’ha d’actuar en múlti­ples fronts. Dit això, una evidència és que l’habi­tatge no és una pri­o­ri­tat per a les admi­nis­tra­ci­ons des de fa temps. Ja sigui per les res­tric­ci­ons pres­su­postàries, per les bar­re­res en l’endeu­ta­ment públic o, sim­ple­ment, per falta de volun­tat política, el cert és que les par­ti­des des­ti­na­des a l’habi­tatge fa anys que són magres. L’informe El dret a l’habi­tatge: qüesti­ons urgents, impul­sat per la Sin­di­ca­tura de Greu­ges i pre­sen­tat l’any pas­sat, estima que les polítiques en matèria d’habi­tatge supo­sen només el 0,2% del PIB. El síndic, Rafael Ribó, fa seva la recla­mació del ter­cer sec­tor d’ele­var el per­cen­tatge al 0,6%. Alguns ajun­ta­ments, com el de Bar­ce­lona, pro­po­sen que sigui fins a l’1,5%.

Pri­o­ri­tat pública.

La idea és que cal tor­nar a posar l’habi­tatge en les pri­o­ri­tats d’una manera clara i això s’ha de tra­duir a des­ti­nar-hi diners, molts més diners. Només així es pot actuar sobre la pri­mera palanca de canvi: la cre­ació d’oferta. La Gene­ra­li­tat estima que en els pròxims anys i amb l’horitzó del 2030 Cata­lu­nya neces­si­tarà donar res­posta a la cre­ació de 880.000 noves llars. I no perquè la població aug­menti. Com s’ha vist en el cas dels joves que volen eman­ci­par-se, les noves gene­ra­ci­ons són sen­si­ble­ment menys nom­bro­ses que les pre­ce­dents. La causa està en la pro­gres­siva reducció del nom­bre de mem­bres de les llars: l’enve­lli­ment, l’aug­ment de l’auto­no­mia de la gent gran i altres can­vis soci­als estan impul­sant les llars uni­per­so­nals. Això és així al tei­xit urbà de Bar­ce­lona però també a algu­nes ciu­tats mit­ja­nes i cos­ta­ne­res de Cata­lu­nya. Per això el govern català ha impul­sat el Pla Ter­ri­to­rial Sec­to­rial d’Habi­tatge, actu­al­ment en una fase d’expo­sició pública que acaba a finals de gener. L’objec­tiu és que, d’aquests 880.000 habi­tat­ges que es neces­si­ten, uns 315.000 dis­po­sin d’algun tipus de suport públic per faci­li­tar-ne l’accés. Per això ha defi­nit unes àrees geogràfiques d’actu­ació pri­o­ritària (àrees de demanda forta i acre­di­tada) i quan­ti­fica els recur­sos neces­sa­ris en 7.612,6 mili­ons d’euros en 15 anys. Seran per fer nou HPO (habi­tatge de pro­tecció ofi­cial) de com­pra­venda, per pro­por­ci­o­nar aju­des als llo­guers i per aug­men­tar l’arren­da­ment social, de nova cons­trucció o fruit de l’adqui­sició d’immo­bles ja cons­truïts. En aquest sen­tit, i a instàncies de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, al desem­bre es va modi­fi­car el pla gene­ral metro­po­lità per decla­rar tota la ciu­tat de Bar­ce­lona àrea de tan­teig i retracte, de manera que amplia la capa­ci­tat al con­sis­tori d’inter­ve­nir en un pro­ce­di­ment d’exe­cució hipo­tecària per adqui­rir immo­bles. En la mateixa modi­fi­cació del PGM es va incor­po­rar l’obli­gació de des­ti­nar el 30% del sos­tre de les noves pro­mo­ci­ons resi­den­ci­als o grans reha­bi­li­ta­ci­ons a habi­tat­ges amb pro­tecció ofi­cial.

Ada Colau sap que es juga bona part del seu futur polític en l’arena de l’habi­tatge i no s’està d’exhi­bir ini­ci­a­ti­ves en aquest ter­reny. És el cas de la cre­ació d’una empresa publi­co­pri­vada dedi­cada a la pro­moció i gestió d’habi­tat­ges en règim de llo­guer asse­qui­ble. Habi­tatge Metròpoli Bar­ce­lona, també par­ti­ci­pada per l’AMB, té l’objec­tiu d’aug­men­tar el parc públic d’habi­tatge en 1.500 els pròxims cinc anys i ara busca un soci pri­vat que posi els altres 12 mili­ons d’euros que neces­sita la soci­e­tat.

Un gra de sorra en el desert. Bar­ce­lona té més de 774.000 habi­tat­ges, uns 240.000 dels quals són de llo­guer. El parc públic és de 12.018 habi­tat­ges, un 1,5% del total. La xifra és del tot insu­fi­ci­ent per fer front als casos d’urgència extrema (per­so­nes sense sos­tre, col·lec­tius vul­ne­ra­bles o dis­ca­pa­ci­tats), molt menys per res­pon­dre a qui cerca un llo­guer asse­qui­ble.

La falta d’una oferta de sos­tre públic amb una capa­ci­tat sufi­ci­ent per poder fer polítiques soci­als i que actuï com a regu­la­dor del mer­cat lliure, mode­rant la vola­ti­li­tat dels preus dels llo­guers, és una de les grans assig­na­tu­res pen­dents. Només quan la neces­si­tat apressa, les admi­nis­tra­ci­ons es posen les piles. Però la capa­ci­tat de res­posta és molt limi­tada a curt ter­mini. Ara estem pagant les con­seqüències dels errors del pas­sat. El Pla Ter­ri­to­rial Sec­to­rial de la Gene­ra­li­tat té l’ambició d’ele­var al 15% l’habi­tatge social a tot Cata­lu­nya i si el pres­su­post hi acom­pa­nya podria ser una eina al nivell de la dimensió del pro­blema.

Els pisos buits.

Quan l’acció deci­dida de l’admi­nis­tració pública falla, la des­es­pe­ració fa des­viar l’objec­tiu real i fa que se sobre­di­men­si­o­nin pro­ble­mes que real­ment no ho són. És el cas dels pisos buits. Després de fer córrer rius de tinta, l’any pas­sat l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona va fina­lit­zar un estudi sobre els habi­tat­ges que estan sense habi­tar a la ciu­tat: n’hi ha uns 13.000, un 1,52% del parc d’habi­tat­ges, i només una quarta part d’aquests estan en mans dels bancs.

LES XIFRES

949€
Lloguer
mitjà a Barcelona el tercer trimestre del 2018. Amb relació al preu del 2014, que era de 688 euros, suposa un increment del 38%, segons dades de l’Ajuntament.
42,3%
Taxa de sobrecàrrega:
percentatge de població que ha de destinar més del 40% dels seus ingressos a pagar el pis i els serveis associats. Aquesta és la taxa de Barcelona.
24%
Taxa d’emancipació
L’accés a l’habitatge és la principal causa de la caiguda de la taxa d’emancipació del 32,6%, el 2007, a prop del 24% actualment.
0,2%
Percentatge del PIB
És el que representen les polítiques públiques d’habitatge. El Síndic de Greuges proposa que s’elevi fins al 0,6% i l’Ajuntament de Barcelona vol que sigui de l’1,5%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.