Política

Cuixart acusa l’Estat de vulnerar drets fonamentals per protegir la unitat d’Espanya

Òmnium presenta l’estratègia jurídica en el procés contra l’1-O: “No presentem un escrit de defensa, sinó un escrit d’acusació”

La defensa del president de l’entitat avisa les autoritats espanyoles que acabaran condemnades oer “vulneració de drets humans” per instàncies internacionals si es considera culpable el líder d’Òmnium

Òmnium Cul­tu­ral ha asse­gu­rat aquest dilluns que l’enti­tat i el seu pre­si­dent, Jordi Cui­xart, mai no renun­ci­a­ran a “l’exer­cici de drets i lli­ber­tats fona­men­tals” i ha avi­sat que recor­re­ran sem­pre que faci falta a la “deso­bediència civil pacífica”. Així ho ha dit el vice­pre­si­dent de l’enti­tat, Mar­cel Mauri, aquesta tarda al Col·legi d’Advo­cats de Bar­ce­lona, on s’ha pre­sen­tat l’estratègia jurídica en la macro­causa con­tra l’inde­pen­den­tisme, en la que Cui­xart és un dels pro­ces­sats.

En un acte al Pati de Colum­nes on han par­ti­ci­pat amb una cin­quan­tena de juris­tes, Òmnium ha avançat que denun­ci­a­ran la “vul­ne­ració de drets fona­men­tals com la lli­ber­tat d’expressió, la lli­ber­tat de reunió, el dret a la dis­sidència política o el dret a l’auto­de­ter­mi­nació”.

En aquest sen­tit, Mauri ha aler­tat que s’està vivint “un moment d’excep­ci­o­na­li­tat” en què “l’Estat espa­nyol ha suspès els drets polítics democràtics per pre­ser­var la seva uni­tat”. Segons ell, l’Estat ha llançat “un mis­satge clar”: “La uni­tat d’Espa­nya està per sobre els drets més bàsics”.

Per això, ha defen­sat que no és moment de defen­sar-se de res sinó acu­sar l’Estat per aques­tes vul­ne­ra­ci­ons. “No pre­sen­tem un escrit de defensa sinó un escrit d’acu­sació d’Òmnium Cul­tu­ral i del seu pre­si­dent, Jordi Cui­xart, davant de l’Estat. Davant d’aquest situ­ació, l’escrit d’acu­sació demos­tra la vul­ne­ració de drets del nos­tre pre­si­dent, tots els pre­sos polítics i els de tots els ciu­ta­dans”, ha afir­mat.

Mauri ha afe­git que amb l’escrit pre­sen­tat al Tri­bu­nal suprem volen dei­xar clar que “mai no renun­ci­a­rem a l’exer­cici de drets i lli­ber­tats fona­men­tals”. “Exer­ci­rem tan­tes vega­des com faci falta la deso­bediència civil pacífica d’aque­lles lleis que pre­ten­guin res­trin­gir-los”, ha avi­sat.

En l’acte han par­ti­ci­pat, entre altres, els advo­cats Gemma Cal­vet, Magda Ora­nich, August Gil Mata­mala, Carme Her­ranz i Oli­vier Peter.

Espa­nya pot aca­bar con­dem­nada

En l’escrit de 93 pàgines que han pre­sen­tat al Tri­bu­nal Suprem, els advo­cats de Cui­xart defen­sen l’actu­ació del pre­si­dent d’Òmnium tant el 20-S, com l’1-O i els dies poste­ri­ors i afir­men que no ha comès cap delicte.

L’escrit denun­cia la “sus­pensió de drets civils i polítics democràtics” amb l’objec­tiu de “sobre­pro­te­gir” la “uni­tat ter­ri­to­rial espa­nyola” en una actu­ació “con­cer­tada dels tres poders de l’Estat” per impe­dir el referèndum de l’1-O. Entre altres, asse­nyala al Jut­jat d’Ins­trucció número 13 de Bar­ce­lona, la Fis­ca­lia Supe­rior de Cata­lu­nya, l’Advo­ca­cia de l’Estat i el par­tit ultra Vox.

Per tot ple­gat, els lle­trats adver­tei­xen que, si es con­demna Cui­xart, una sala de justícia inter­na­ci­o­nal aca­barà con­dem­nant Espa­nya “per vul­ne­ració de drets humans”.

La defensa apunta que Cui­xart “exer­ceix, ha exer­cit i exer­cirà, des de la noviolència, sem­pre que cal­gui, la deso­bediència civil” i que el “80% de la població” de Cata­lu­nya defen­sen una “solució política” que ha de pas­sar “necessària­ment” per “l’exer­cici del dret a l’auto­de­ter­mi­nació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.