Política

La UE demana al Regne Unit que “aclareixi” les seves intencions el més aviat possible

El president de la CE, Jean-Claude Juncker, alerta que el rebuig del Parlament britànic al pacte del Brexit augmenta el risc d’una sortida sense acord

Tusk demana “valor” per trobar l’“única solució positiva”

Els líders europeus han lamentat aquest dimarts la decisió del Parlament britànic de rebutjar l’acord de sortida de la Unió Europea (UE) pactat entre l’executiu de Theresa May i la UE i han demanat claredat a Londres. La Cambra dels Comuns ha tombat l’acord presentat per la primera ministra per 432 vots e contra i 202 a favor.

El president de la Comissió Europea (CE), Jean Claude Juncker, ha instat el Regne Unit a “clarificar les seves intencions el més aviat possible” i ha advertit que “gairebé no queda temps”.

En un comunicat, el polític luxemburguès ha alertat que “el perill d’una sortida desordenada del Regne Unit ha augmentat amb la votació d’aquest vespre”. I tot i deixar clar que no desitja que això passi, ha assegurat que la Comissió seguirà endavant en els seus propis plans de contingència “per ajudar a garantir que la UE està totalment preparada” per a l’escenari d’un Brexit sense acord.

Juncker ha reivindicat que l’acord de retirada assolit per Londres i Brussel·les és “un compromís just i el millor acord possible” i ha assegurat que la UE “continuarà el seu procés de ratificació”. Juncker ha subratllat que l’acord “redueix el dany causat pel Brexit als ciutadans i les empreses a Europa” i és “l’única manera de garantir una retirada ordenada del Regne Unit de la UE.

El president de la CE ha assenyalat que l’executiu europeu i el seu negociador en cap, Michel Barnier, han invertit “grans esforços i temps” per negociar l’acord amb Londres. Segons Juncker, tan ell com Barnier han demostrat “creativitat i flexibilitat” i també “bona voluntat oferint clarificacions i garanties addicionals” a May sobre la implementació del pla de contingència irlandès, un dels punts més controvertits del text.

Què vol Londres?

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, també ha afegit pressió a Londres perquè defineixi quina és la seva posició i la via per tirar endavant. El polonès, que sempre recorda que el Regne Unit pot fer-se enrere en la decisió d’abandonar la UE, s’ha preguntat en un missatge a les xarxes socials que “si un acord és impossible i ningú vol un no acord, qui tindrà el valor de dir quina és l’única solució possible?”.

En la mateixa línia, el negociador del Parlament Europeu pel Brexit, el liberal Guy Verhofstadt, ha constatat després de la votació que “el parlament britànic ha dit el que no vol”. “Ara toca saber què és el que volen els parlamentaris britànics”, ha afegit. Verhofstadt ha subratllat que, mentrestant, els drets dels ciutadans han de ser “preservats”.

El president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, ha considerat que el vot de Londres és una “mala notícia”. Tajani ha manifestat que “la nostra primera preocupació són els 3 milions i 600.000 ciutadans europeus al Regne Unit i els britànics que viuen a la UE”. Necessiten certeses sobre el seu futur. Nosaltres lluitarem sempre per ells!”, ha avisat l’italià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.