Política

L’alcalde, regidors i veïns de Torredembarra, investigats per l’1-O

Un jutjat del Vendrell instrueix una causa per l’obertura d’escoles com a punts de votació del referèndum arran d’una denúncia particular

Desenes de persones es concentren davant l’Ajuntament per denunciar “la repressió judicial”

El Jutjat d’Instrucció número 3 del Vendrell investiga l’alcalde de Torredembarra, dos regidors i diversos veïns en relació amb l’obertura d’escoles del municipi del Baix Penedès com a punt de votació en el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 arran de la denúncia d’una particular.

El batlle, Eduard Rovira (ERC) i els regidors Anna Magrinyà (PDeCAT), Toni Sacristan (CUP) i Lluís Suñé (Alternativa Baix Gaià) consten com a investigats per desobediència, segons informa l’ACN.

En declaracions a Efe, Suñé ha explicat que el jutge va iniciar la investigació per la denúncia d’una particular sobre l’ús de l’escola Antoni Roig com a col·legi electoral durant el referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Aquesta denúncia es va anar ampliant en el transcurs de la investigació amb noves dades sobre la resta de centres i de més persones presumptament implicades en la celebració del referèndum al municipi.

El cas, que es va instruir sota secret de sumari i amb la Guàrdia Civil com a policia judicial, es va aixecar escasses setmanes enrere.

La fiscalia va acordar a final d’any arxivar les diligències obertes contra l’alcalde en no haver pogut acreditar cap actuació seva que incidís en l’obertura d’espais municipals durant la jornada. De moment, el batlle no ha rebut cap citació judicial, però, segons fonts jurídiques, Rovira consta com a investigat en la causa.

El jutge sí que ja va citar els regidors, que es van acollir al dret a no declarar.

El regidor de la CUP, Toni Sacristan, ha explicat que han decidit fer públic el cas després que hagi estat gairebé un any sota secret de sumari. Sacristan ha constatat el caràcter polític de la denúncia i s’ha volgut desmarcar “de qualsevol via repressiva per intentar resoldre aquest conflicte que ens enfronta amb l’estat espanyol”. Un cop s’acabi la instrucció, a més, demanarà que s’arxivi el cas.

De la seva banda, el regidor Lluís Suñé ha insistit que tenen la consciència “molt tranquil·la” i que engeguen “una lluita col·lectiva” contra aquestes denúncies i per “continuar treballant per la república” malgrat “la repressió”.

Concentració

Prop d’un centenar de persones s’han concentrat aquest dimarts al vespre davant l’Ajuntament de Torredembarra en suport a la quinzena de persones investigades per l’1-O al municipi. La causa també afecta mossos, responsables de les escoles i veïns.

Els concentrats han mostrat pancartes on s’hi podia llegir La repressió no aturarà l’independentisme i Prou judicis polítics. L’acte ha estat presidit per unes lletres gegants formant la paraula Llibertat. Durant l’acte s’ha llegit un manifest per denunciar la “repressió judicial” i que aquest és “un judici polític”.

La fiscalia demana investigar l’alcalde de la Ràpita

La Fiscalia de Tarragona ha demanat al jutjat d’instrucció número 4 d’Amposta que investigui l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, i el primer tinent d’alcalde, Albert Salvadó, per la seva possible implicació en l’obertura i en la reobertura del punt de votació de l’1-O al municipi, ubicat al pavelló firal.

Segons han confirmat a l’ACN fonts judicials, en l’escrit es demana que s’obri una peça separada i que se’ls citi a declarar. A final de desembre, la fiscalia va remetre el cas de Caparrós al jutjat d’Amposta. Per contra, va arxivar les diligències obertes contra els alcaldes d’Amposta, Deltebre, Reus, Torredembarra i Cunit en no haver pogut acreditar que cap actuació seva, “positiva o omissiva”, que incidís en l’obertura de centres municipals durant la jornada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.