Política

La UE colla Londres per resoldre el ‘Brexit’ amb una separació més amistosa

Els Vint-i-set ofereixen a May pactar una relació futura “més ambiciosa”

Barnier avisa que cal una majoria al Parlament britànic a favor d’una solució alternativa

Els europeus pressionen la primera ministra britànica, Theresa May, perquè opti per una separació més amistosa amb la Unió Europea si vol superar el bloqueig intern al Brexit. A la Cambra dels Comuns hi ha majoritàriament dos bàndols opositors a l’acord de sortida pactat amb Brussel·les: la DUP, que rebutja el pla de contingència irlandès, i els laboristes, que volen una relació més estreta amb el bloc europeu. La setmana després del revés parlamentari al pacte, May continua centrant els seus esforços de negociació amb la DUP i el problema d’Irlanda del Nord, però el bloc europeu insisteix en l’altra via, més favorable als seus interessos.

El cap negociador del Brexit per la UE, Michel Barnier, va avisar ahir en un debat amb el Comitè Econòmic i Social Europeu que cal “una majoria” al Parlament britànic “a favor d’una solució alternativa” al que hi ha sobre la taula ara mateix. Segons ell, aquest és l’objectiu de les consultes polítiques que està mantenint la incansable líder tory per evitar un Brexit desordenat. Barnier confia que “aquest procés tingui èxit” i va donar pistes sobre quina forma hauria de tenir aquest remei perquè Brussel·les hi donés llum verd.

Amb més èmfasi que en altres ocasions, el polític francès va assegurar que les capitals europees estan disposades a “reobrir la declaració política” per establir les bases d’una futura relació entre la Unió Europea i el Regne Unit que sigui “més ambiciosa”.

Per contra, el text legal i el pla de contingència irlandès no es poden tocar. Així, Barnier va insinuar que la via per desencallar el Brexit s’hauria de basar a negociar amb els diputats que s’oposen a l’acord perquè volen una relació més estreta amb el club europeu, com és el cas dels laboristes. Tanmateix, també va llançar un missatge crític al partit laborista: “Oposar-se a un Brexit sense acord no l’evitarà.”

Si bé l’esperança d’un acord definitiu es manté viva, cada cop els polítics europeus parlen més de l’abisme com una realitat. Per això, davant el risc de la reimposició d’una frontera física a l’illa irlandesa si hi ha un divorci sense papers pel mig, Barnier ja va avançar ahir que Brussel·les, Londres i Dublín haurien de trobar “una manera operacional per permetre controls duaners sense posar una frontera dura”.

Conscient que l’anunci de més mesures europees per frenar l’impacte d’un trencament abrupte pot donar ales als favorables a un Brexit dur, Barnier va avisar que no es podran fer “miniacords” per amortitzar el cop.

L’artífex de l’acord de sortida no es va oblidar ahir tampoc dels seus i els va recordar com cal afrontar el precipici d’un Brexit abrupte: “Si no ens mantenim junts, caurem sota la influència de la Xina o dels Estats Units.”

D’altra banda, el comissari europeu d’Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, va dir ahir en el Fòrum de Davos que encara hi ha alguna possibilitat que el Regne Unit faci marxa enrere en el Brexit i continuï dins la Unió Europea. “Es un moment delicat, ja que les negociacions estan obertes davant el repte més gran que hagi tingut la UE”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.