Política

L’ANC ocupa la delegació europea

Una vintena d’activistes es tanquen a la seu del passeig de Gràcia i s’hi concentren 4.000 persones

Reclamen a Juncker que l’autodeterminació és un dret, no un delicte

Amb els presos polítics acabats d’arribar a les presons de Madrid, l’ANC va decidir ahir cloure “la jornada de dol” intensificant la protesta i, de sorpresa, va ocupar la delegació de la Comissió Europea al passeig de Gràcia de Barcelona. Al darrere de la tancada hi ha un missatge clar cap a la Unió Europea: “L’autodeterminació és un dret, no un delicte.” L’acció només va rebre el suport d’ERC i la CUP, i unes 4.000 persones s’hi van anar concentrant al llarg del vespre.

El cop d’efecte es va mantenir en secret fins a una hora abans de la concentració inicial als Jardinets de Gràcia. Només uns quants membres del secretariat nacional de l’ANC sabien el gir que agafaria la protesta. La nova acció s’iniciava a quarts de sis de la tarda quan tres membres de l’Assemblea entraven a les oficines de la Comissió Europea mitja hora abans del tancament per deixar una carta adreçada al president de la CE, Jean Claude Juncker. Un cop dins, altres membres de l’ANC, fins a arribar a la vintena, van seguir els mateixos passos i van ocupar uns despatxos de la seu. S’iniciava la protesta i l’Assemblea feia una crida a concentrar-se al voltant de la delegació europea. A les set de la tarda, els concentrats ocupaven el carril principal del passeig de Gràcia, havien tallat el carrer Provença i la gent continuava arribant fins a ocupar el passeig a l’altura del carrer Rosselló.

La imatge de l’actuació estava reforçada per estelades, moltes bufandes grogues, pancartes en què es reclamava l’alliberament dels presos i sobretot cartells en anglès reiterant el missatge de l’acció, L’autodeterminació és un dret, no un delicte.

El PDeCAT no hi va

El canvi de la convocatòria només va ser seguit per la CUP i ERC. Els diputats Carles Riera i Ruben Wagensberg van felicitar l’Assemblea per la rotunditat de l’acció, que van qualificar d’important i necessària. Els republicans, però, optaven únicament per fer declaracions a la premsa a peu de carrer, mentre que Riera es dirigia als concentrats des de l’escenari que havia enllestit l’Assemblea al davant de la delegació. “La Comissió Europea té el deure de prendre partit, estem massa acostumats a veure com mira cap a una altra banda quan es tracta de drets individuals i col·lectius”, exigia Wagensberg, que a última hora va substituir el candidat republicà a les municipals de Barcelona, Ernest Maragall, que sí que havia anunciat la seva participació en la convocatòria als Jardinets. Riera, per la seva banda, feia una crida a la mobilització i, en resposta a les peticions d’unitat que li llançaven els manifestants, el diputat va contestar: “Ara no és el moment de lluites partidistes i electoralistes, sinó de sumar esforços perquè, de manera unitària, donem suport al moviment popular de la ciutadania per l’autodeterminació, és l’única manera de guanyar”, assegurava. Riera i Wagensberg van ser les úniques cares de representants polítics que es van veure en la concentració. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, per la seva banda, denunciava “totes les vulneracions de drets fonamentals que s’estan produint” a Catalunya contra l’independentisme, a les portes del “judici de la vergonya” i demanava a la UE que “iniciï els procediments per activar l’article 7 del Tractat de la Unió Europea, per privar l’Estat espanyol dels seus drets de vot i de representació”.

Les protestes pel trasllat dels presos a Madrid i el judici del dia 12 també es van fer en bon nombre de ciutats catalanes. A Girona, unes 2.000 persones es van aplegar a la plaça del Vi, coincidint amb el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat. A l’acte hi va intervenir l’advocat Benet Salellas, que va afirmar que el que està a punt de començar a Madrid és “un judici a la democràcia”.

A Lleida, unes 400 persones es van concentrar sota la pluja a la plaça Ricard Vinyes per demanar la llibertat del presos polítics i reclamar justícia. La coordinadora de l’ANC a Lleida, Rosa Burrell, va afirmar que no es pot ser optimista davant el procés judicial perquè als presos “se’ls està jutjant per coses que no han fet”. Finalment, a Tarragona un miler de persones es van concentrar davant la Subdelegació del Govern espanyol, on es va llegir un manifest unitari dels CDR.

ERC i Bildu, indignats per un vídeo

ERC i Bildu van mostrar la seva indignació, i demanaran explicacions al govern espanyol al Senat, per un vídeo penjat ahir a Twitter que va ser gravat des de l’interior d’una de les furgonetes policials que escortaven l’autobús de la Guàrdia Civil durant el trasllat dels presos polítics. A la gravació s’escolta els agents rient de la gent que acomiada els presos. Les imatges van acompanyades de la música de la cançó OVNI (Objeto Verde Nada Inteligente), de Piperrak, un grup espanyol de música punk dels anys 90.

Per aquests fets, ERC i Bildu, com va explicar el senador Bernat Picornell, van entrar una bateria de 20 preguntes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.