Política

ÉRIC FASSIN

CATEDRÀTIC DE LA UNIVERSITAT PARÍS-8 I INVESTIGADOR DEL LABORATORI D’ESTUDIS DE GÈNERE I LA SEXUALITAT

“Valls és el símptoma de l’actual confusió ideològica”

“El principal partit que se’n beneficia és el de Le Pen”

“No hi ha una transferència de votants entre l’extrema dreta i les formacions populistes d’esquerres”

“El que ha passat a l’Estat espanyol amb el procés català és un bon exemple de com es poden aplicar polítiques antidemocràtiques a través de formes democràtiques”

Contra la moda del populisme
Éric Fassin, catedràtic de la Universitat París-8 i investigador del Laboratori d’Estudis de Gènere i de Sexualitat, és un sociòleg preocupat pel futur de l’esquerra. En el llibre Populismo de izquierdas y neoliberalismo (Herder, 2018), alerta sobre les contradiccions de les forces progressistes que aposten pel populisme i sobre el perill de menystenir la deriva antidemocràtica de les societats occidentals, que descriu com un “moment neofeixista”.
És fonamental dir les coses pel seu nom i parlar de presos polítics

El sociòleg francès Éric Fassin, que ha publicat recentment en castellà el llibre Populismo de izquierdas y neoliberalismo, analitza les conseqüències polítiques del moviment dels armilles grogues a l’Estat francès, les contradiccions del populisme d’esquerres i la confusió ideològica del moment actual, de què considera que Manuel Valls és un exemple paradigmàtic.

Quines seran les conseqüències polítiques del moviment dels ‘armilles grogues’?
De moment, segons els sondejos, el partit que se’n beneficia és el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen [extrema dreta]. El missatge que tothom ha entès dels armilles grogues és la seva oposició a la representació política, és a dir, als partits, els sindicats... Això també inclou aquelles formacions, com ara la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, que han donat suport a les protestes. En canvi, el partit de Marine Le Pen segueix apareixent com la principal força contra l’establishment i el sistema polític.
Unes perspectives poc il·lusionants per a l’esquerra.
Al desembre, en plena crisi dels armilles grogues, vaig ser al Brasil i allà molta gent em deia que la situació francesa li recordava l’onada d’indignació que va tenir lloc al seu país el 2013, per l’augment del preu del transport públic. Molts militants i intel·lectuals de l’esquerra que llavors veien amb bons ulls aquelles protestes ara creuen que això va facilitar el que passaria després amb la victòria de l’ultradretà Jair Bolsonaro.
Per què el populisme d’esquerres no és una bona solució davant de la crisi de la socialdemocràcia?
Els partidaris del populisme d’esquerres, com ara Ernesto Laclau i Chantal Mouffe —referents ideològics dels fundadors de Podem i de Jean-Luc Mélenchon a l’Estat francès– creuen que estem vivint un “moment populista” que es caracteritza per l’existència d’un nucli democràtic que comparteixen les forces populistes de dretes i les populistes d’esquerres. Tenen l’esperança d’aconseguir que els votants dels partits d’ultradreta apostin per formacions populistes d’esquerres. No obstant això, el cas de l’Estat francès mostra que no hi ha aquesta transferència de votants. Ni els antics electors comunistes aposten massivament per Le Pen, ni els del Reagrupament Nacional es decanten per Mélenchon.
De fet, distingeix entre el ressentiment propi dels votants d’ultradreta i la indignació característica de l’esquerra.
D’una banda, el ressentiment sempre és viscut en primera persona: consisteix a no poder suportar que els altres gaudeixin d’allò que un considera que li hauria de pertànyer. És un sentiment d’injustícia que tant es pot dirigir contra les elits econòmiques i polítiques com contra els immigrants, els gitanos, les persones més pobres que depenen de les ajudes socials... De l’altra, la indignació comporta que un s’indigni per totes les injustícies de la societat, tant aquelles que l’afecten personalment com les que no.
Per què considera que estem vivint un moment neofeixista?
Som en un moment en què, a través de formes democràtiques, estan emergint fenòmens de naturalesa profundament antidemocràtica. Per exemple, l’elecció de l’ultradretà Bolsonaro al Brasil va ser possible gràcies la intervenció dels jutges que van impedir que es presentés Lula da Silva. O el cas de Grècia el 2015, en què es va donar un cop a través dels bancs, en lloc dels soldats, per evitar que un govern electe apliqués lliurement la seva política. Fins i tot a l’Estat francès s’està accentuant la repressió envers els moviments socials, com ara els armilles grogues. Al president francès, Emmanuel Macron, li agrada distingir entre les democràcies liberals i les il·liberals, com seria l’Hongria de Viktor Orbán. Però la realitat és que Macron no destaca per la seva defensa dels drets humans i les seves polítiques migratòries resulten força similars a les de la Itàlia de Matteo Salvini.
A l’Estat espanyol, s’han empresonat dirigents polítics per haver organitzat un referèndum d’independència a Catalunya.
Sí, el que ha succeït a l’Estat espanyol amb el procés català és un bon exemple de com es poden aplicar polítiques antidemocràtiques a través de formes democràtiques. Crec que és fonamental dir les coses pel seu nom i parlar de presos polítics quan hi ha persones empresonades per motius polítics.
En un article per al digital Ctxt, va descriure Manuel Valls com un dirigent “buit des d’un punt de vista ideològic”. Què volia dir amb això?
Valls és el símptoma de l’actual confusió ideològica. Representa una forma de fer política en què la divisió entre dreta i esquerra deixa de tenir sentit. Va començar la seva carrera assegurant que era “rocardià” [partidari de Michel Rocard i de l’esquerra reformista]. Però quan exercia com a primer ministre a l’Estat francès, repetia sovint que “l’esquerra podia morir”. I ara es presenta a l’Ajuntament de Barcelona amb el suport d’un partit de dretes com Ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.